Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 14

Darbo vietas restorane neįgaliesiems kuriantis olandas: ar įsivaizduojate, kaip jaučiasi vaikas žinodamas, kad niekada negalės dirbti?

Olandas Timas van Wijkas šiuo metu kartu su savo šeima gyvena Lietuvoje. Čia jis atidarė restoraną „Pirmas blynas“, kuriame dirba žmonės, turintys negalią. Ši veikla jiems ne tik padeda atsiskleisti, geriau įsilieti į visuomenę, bet ir suteikia įgūdžių, kurie padės lengviau rasti mėgstamą darbą ateityje.
Tim van Wijk  ir jo įkurtas restoranas
Tim van Wijk ir jo įkurtas restoranas / Asmeninio archyvo nuotr.

Timas kartu su šių metų gerumo ambasadore „Coca-Cola“ kviečia prisiminti, kad gerais darbais reikia dalintis ne tik prieš Kalėdas, bet ir kiekvieną dieną.

– Kas paskatino jus domėtis socialinės veiklos sritimi?

– Mano visa šeima dirbo šioje srityje. Močiutė dirbo socialine darbuotoja, vėliau į šią veiklą įsitraukė mano mama ir tėtis. Olandijoje studijavau socialinius mokslus. Tuo metu pradėjau dirbti organizacijoje, padedančioje žmonėms, turintiems negalią, išmokti atlikti kasdienius darbus savarankiškai, taip pat vaikų priežiūros centruose.

– Kaip sugalvojote atidaryti restoraną „Pirmas blynas“? Kuo jis unikalus?

– Mano nuomone, labai svarbu visuomenei parodyti, kad žmonės su negalia taip pat gali dirbti. Olandijoje ši veikla jau yra šiek tiek išvystyta, taip suteikiant galimybę neįgaliesiems geriau įsilieti į visuomenę, tačiau Lietuvoje neįgaliųjų nematome beveik niekur. Liūdna, nes mes turėtume labiau integruoti į visuomenę žmones su negalia ir parodyti, kad jie taip pat gali prisidėti prie įvairių veiklų.

– Ar yra panašių restoranų kitose Europos šalyse? Gal net visame pasaulyje?

– Dauguma Vakarų šalių yra pritaikę šią praktiką. Restoranai ar kitos darbo vietos įdarbina žmones, turinčius negalią. Tokiu būdu yra atskleidžiama, kad ir negalią turintys piliečiai gali tapti aktyvia darbo rinkos dalimi, o ši praktika yra efektyvi ir naudinga.

Asmeninio archyvo nuotr. /Tim van Wijk ir jo įkurtas restoranas
Asmeninio archyvo nuotr. /Tim van Wijk ir jo įkurtas restoranas

– Ar turite papildomų socialių veiklų ar projektų, kuriais užsiimate?

– Šiuo metu visu etatu dirbu dviejuose darbovietėse tam, kad galėčiau išlaikyti šį restoraną. Laisvo laiko beveik neturiu, tad jokiomis kitomis socialinėmis veiklomis neužsiimu.

– Kokie būtų jūsų patarimai norint paskatinti žmonės daugiau dalyvauti socialiniuose projektuose?

– Svarbiausia yra suprasti, kad dalyvaujant socialinėje veikloje tu ne tik duodi, bet ir gauni. Pozityvių pokyčių neįgaliesiems skatinimas suteikia labai gerų emocijų mums patiems. Seniau mūsų restorane dirbo viena labai drovi mergina. Ji vengdavo bendrauti su aplinkiniais ir visada slėpdavosi grupės gale.

Po dviejų praktikos dienų, prieš mums atidarant restoraną, atvyko jos mama ir paklausė: „Kaip jūs jai padėjote? Nuo to laiko, kai pradėjo dirbti pas jus, ji nenustoja pasakoti, ką veikė darbe, kaip aptarnavo klientus ir ką su jais šnekėjo. Ji pasakoja apie naujus draugus ir net pradėjo praktikuotis atlikti darbus namie.“

Asmeninio archyvo nuotr. /Tim van Wijk ir jo įkurtas restoranas
Asmeninio archyvo nuotr. /Tim van Wijk ir jo įkurtas restoranas

Per dvi dienas mes sugebėjome padėti jai atskleisti savo asmenybę, kurią ji buvo užgožusi 23-ejus savo gyvenimo metus, padėjome pabėgti nuo introvertiškumo, kuris buvo nepritapimo visuomenėje pasekmė. Tai yra nuostabi motyvacija mums, tad vis dažniau pagalvojame: „Net jei verslas žlugtų, mes žinotume, kad bent kažkiek pakeitėme šio žmogaus gyvenimą.“

Taip pat vieną kartą atvyko kito mūsų darbuotojo mama ir pasakė: „Mes esame labai dėkingi, kad suteikėte mūsų sūnui galimybę gauti apmokamą darbą, mes netikėjome, kad tai gali pavykti.“

Ar galite įsivaizduoti, kaip jaučiasi vaikas, augdamas ir žinodamas, kad niekada negalės dirbti? Man tai skamba siaubingai. Šiuo metu mes vis dar negalime suteikti daugybės darbo vietų, tačiau džiaugiamės, kad galime suteikti vilties šeimoms, kad ateityje tai bus įmanoma.

Asmeninio archyvo nuotr. /Tim van Wijk ir jo įkurtas restoranas
Asmeninio archyvo nuotr. /Tim van Wijk ir jo įkurtas restoranas

– Kaip dalyvavimas socialinėje veikloje padeda įkvėpti bei tobulinti visuomenę?

– Šį verslą aš įkūriau todėl, kad pastebėjau problemą – žmonės, turintys negalią, nėra įtraukiami į visuomeninę veiklą. Aš tikiuosi, kad šis restoranas įkvėps žmones stengtis dėl pokyčių.

– Kokių reakcijų sulaukiate iš žmonių, apsilankiusių jūsų restorane?

– Dažniausiai klientai būna pozityviai nustebinti matydami, kad žmonės su negalia gali taip pat gerai atlikti įvairius darbus. Ne mažiau pozityvių emocijų suteikia ir nuoširdus darbuotojo susidomėjimas bei noras dirbti. Pripažinkime, klientų aptarnavimas Lietuvoje nėra paties aukščiausio lygio.

– Kaip manote, ar žmonės turėtų girtis savo gerais darbais? Galbūt prieš šv. Kalėdas stengiatės dažniau aplinkinius pradžiuginti gerais darbais?

– Daryti gerus darbus yra nepaprastai gera ir tai sukelia nuostabius jausmus, ypač kuomet metų pabaigoje gali peržvelgti savo atliktų darbų sąrašą ir jais pasidžiaugti.

Tačiau ar viską darome tik dėl sąrašo? Nemanau. Geri darbai turi tapti mūsų kasdienybe. Reikia neužmiršti paanalizuoti, ir ką darome ne taip, galvoti, kaip tobulėti ir keistis mažiau džiuginančiose srityse.

Visą gruodžio mėnesį „Coca-Cola“ kviečia daryti gerus darbus ir skleisti džiaugsmą. Savo šventinės užduoties ieškok ant kalėdinės „Coca-Cola“ pakuotės. Nes mums reikia daugiau Kalėdų Senelių!


15min iniciatyva „Šiemet buvau geras“ kviečia dalintis gerais darbais, paviešinti geradarius!

Jeigu žinote, kad šalia jūsų gyvena geroji fėja ar gerasis naminukas, bet jis yra per daug kuklus, kad pats pasigirtų, parašykite mums apie jį – mes susisieksime ir pakalbinsime. Rašykite el.paštu buvaugeras@15min.lt (vardas, pavardė, telefonas, trumpas gero darbo aprašymas ir nuotraukos arba video).

Istorijas bei jų herojus galite siūlyti iki š. m. gruodžio 16 d. Atrinktas istorijas su jų geradariais skelbsime 15min portale. Pagausinkime gerumo, kad ta šiluma paliestų kuo daugiau širdžių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai