Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 20

Dekoratorės patarimai, kaip pasigaminti originalią kalėdinę eglutę

Tik žvilgtelėkite į kalendorių - iki Šv.Kalėdų liko tik mėnuo! Ir jį mes galime paversti maloniu šventės laukimu, sklidinu jaukių vakarų pyragais kvepiančiuose namuose, pilnuose lempučių žybsėjimo, paslaptingų šnibždesių ir laimingų žmonių kvatojimo. Tam reikia sukurti kalėdinę nuotaiką, o ją geriausiai užtikrina kalėdinės puošmenos.
Kalėdinės eglutės
Kalėdinės eglutės / Pinterest

Tikrą eglutę puošti gal dar anksti, nebent ji patogiai auga vazone arba yra dirbtinė ir neketina numesti spyglių. Be to, ne visi turi vietos namuose didelei eglei. Žinoma, jeigu jūsų namai erdvūs ir galite išskirti deramą vietą žaliaskarei, ji užtikrintai bus pati didžiausia kalėdinė namų puošmena.

Tačiau jeigu nesate prisirišę prie eglutės formos, jums atsiveria visi fantazijos klodai, nes alternatyvi eglutė gali būti pagaminta iš ko tik panorėsite.

„Love to idea“ dekoratorės Gritos Sviderskės teigimu, eglutei galite panaudoti medžių šakas, samanas, kankorėžius, popierių, vyno kamščius – medžiagų panaudojimui ribų nėra! Svarbiausia – įkvėpimas ir nuotaika. Jeigu eglutę pagaminsite mažesnę, ji gali rasti vietą ant židinio ar komodos, o didesnė išdidžiai įsikurti kambario kampe.

„Tokios eglės tikrai labai gražios ir labai stilingos, jas dažniausiai siūlome namuose, kuriuose yra užbaigtas ir sutvarkytas interjeras“, – sako G.Sviderskė.

„Love to idea“ nuotr./Stilizuotos kalėdinės eglutės
„Love to idea“ nuotr./Stilizuotos kalėdinės eglutės

Šios „Love to idea“ iš samanų pagamintos eglutės atrodo tarsi linksmos nykštukų kepurėlės. Štai ką gali maža detalė – žaisminga aukštyn besistiebianti uodegėlė! Tokiai eglutei sukurti pirmiausia reikia pasigaminti tvirtą karkasą, ant kurio bus tvirtinamos samanos. Karkasas gali būti iš putplasčio, laikraščių, vielinio tinklo ir gerai pritvirtintas prie stovo.

Puikių idėjų, kaip pasigaminti eglutę galima rasti socialiniame tinkle „Pinterest“.

Originali eglutė: ant trikampio medinio pagrindo sukurta floristinė kompozicija.

Žalsvi tarsi pašarmoję burbulai – kaip tik šių metų šventinio dekoro mados viršūnėje.

Ši eglutė – tikra miško ragana. Jos pagrindui išradingai panaudotos šakos puikiai dera su gruoblėtu samanų „kūnu“ bei visa namų aplinka.

Linksmi nykštukai tikrai sukels šypseną, kai tik į juos pažvelgsite. Tikras geros nuotaikos garantas.

Paprastesnis eglutės variantas – tiesiog papuoštos medžio šakos. O jeigu dar jas nudažysite aukso arba sidabro spalva...

Eglutė ant sienos iš kalėdinių atributų – paprasta ir labai puošnu.

Tokią skandinaviško stiliaus eglutę galima pasidaryti tiesiog iš kartono karpinių.

Puiki alternatyva eglutei – daili šventiška kompozicija ar kalėdinis vainikas. Čia ribų jokių taip pat nėra, vienintelis reikalavimas – dekoras turi derėti prie bendros namų stilistikos. Kompozicijos pagrindu gali tapti vazonas, vaza ar lėkštė – viskas priklauso nuo jūsų sumanymo.

Kalėdinis arba Advento vainikas nusipelno išskirtinio dėmesio, tad atskirai apie jų gaminimą papasakosime kitame straipsnyje.

Madingiausia – žalia spalva

Žaisliukus dekorui pašnekovė pataria rinktis arba tradicinių spalvų – žalios, baltos, raudonos, auksinės, arba pasiduoti mados bangai.

Olgos Polomos nuotr./Kalėdų dekore šiemet karaliauja žalia spalva
Olgos Polomos nuotr./Kalėdų dekore šiemet karaliauja žalia spalva

„Šiais metais yra ypatingai madinga žalią eglę puošti žaliomis dekoracijomis. Burbulai gali būti žali ir blizgūs, matiniai arba imituoti samanas ar netgi marmuro raštą. Gali būti skaidrūs su viduje įdėta žaluma. Madingi visi žali atspalviai, gali būti netgi žalias aksomas, maišytas su variu, žalvariu ir kitomis detalėmis“, – vardija dekoratorė.

Pašnekovė pabrėžia, kad ir kaip besikeistų tendencijos, dekoras visada pirmiausia derinamas prie namų interjero. Modernus šiuolaikiškas interjeras bus svetingesnis alternatyvioms kalėdinėms puošmenoms, na, o jei namai yra klasikiniai ir juose nori vintažinės dvasios, galima puošti ir taip, nors šis stilius jau nueina nuo podiumo.

Apšvietimas: daug žvakių ir šiltos lemputės

Šventiniame dekore ypač svarbų vaidmenį vaidina apšvietimas. Kambarį sušildyti gali ir kelios žvakės ar viena lempučių girlianda. G.Sviderskės teigimu, šiemet madingas labai gausus apšvietimas, tad ir žvakių turėtų būti daug. Jos gali būti degančios natūralia liepsna arba su elementais, žinoma, pirmosios atrodys gyviau ir jaukiau.

Pašnekovė perspėja – jeigu rinksitės lemputes, jos turi būti šiltos baltos spalvos. Anot dekoratorės, ypatingai madingos mažos lemputės ant visiškai plonyčio laido, kurio beveik nesimato. O jeigu eglutę papuošėte stikliniais kankorėžiais, kambaryje labai gražiai derės girlianda su kankorėžiukais.

Puikus pavyzdys – labai paprasta, bet nepaprastai daili S.Sviderskės sukurta girlianda iš rudeninių medžių lapų ir pritaikytų žaisliukų, apvyniota mažomis baltomis lemputėmis. Žinoma, pagrindinis akcentas joje – ant juostelių žaismingai kabantys kvapnūs įvairių formų imbieriniai sausainiai!

„Love to idea“ nuotr./Kalėdinis dekoras
„Love to idea“ nuotr./Kalėdinis dekoras

Visų kalėdinių puošmenų galite įsigyti prekybos slėnyje „Nordika”. O rinktis tikrai yra iš ko, nes kalėdinių dekoracijų gausu vienintelėje Lietuvoje čia įsikūrusioje namų dekoro parduotuvėje „The Pier“, skandinaviško stiliaus prekėmis prekiaujančioje parduotuvėje „Jysk“, „Rimi“, „MK tekstilė“, „Florisima“ parduotuvėse bei jau prasidėjusioje kalėdinėje mugėje. Bene moderniausioje „Senukų“ prekybos tinklo parduotuvėje nuo gruodžio 1 d. jau galėsite įsigyti įvairių rūšių gyvų eglučių ir kėnių bei kirstų eglių, vainikų iš eglių ir atskirai šakų. Na, o jeigu nerasite laiko ar noro gamintis eglutes ar Advento vainikus patys, ten pat jų galite įsigyti ir jau paruoštų.

Olgos Polomos nuotr./Stilizuotos kalėdinės eglutės
Olgos Polomos nuotr./Stilizuotos kalėdinės eglutės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas