Kaip išvalyti riebalų, padažų, aliejaus dėmes?
1. Šviežias riebalų dėmes nuo vilnos ir šilko dirbinių galima pašalinti pabarsčius jas talko milteliais ir, uždengus sugeriamuoju popieriumi, lyginti šiltu lygintuvu. Talko miltelius galima palikti iki kitos dienos. Jeigu dėmė neišnyko, reikia ją patrinti vatos gabalėliu, pamirkytu benzine. Vatą retkarčiais derėtų pakeisti. Tokiu būdu išvalytą vietą reikia pabarstyti talko milteliais ir palikti 1–2 val., kad įsigertų benzinas.
Taip pat skaitykite: Dėmių valymas: I dalis ir II dalis.
2. Šviežias riebalų dėmes taip pat galima pabarstyti druska ir švelniai trinti. Druską reikia berti kelis kartus, kol išnyks dėmė. Vietoj druskos galima naudoti miltus.
3. Šiltu duonos minkštimu taip pat galima pašalinti šviežias riebalų dėmes.
4. Įsisenėjusias riebalų dėmes gerai išvalo toks mišinys: 1 dalis amoniako tirpalo, 1 dalis druskos ir 3 dalys vandens. Šiuo mišiniu įtrinkite dėmę, vėliau išvėdinkite ir išskalbkite.
5. Riebalų dėmes nuo kilimo gali išvalyti benzino ir miltelių mišinys. Šiuo mišiniu įtrinkite dėmę, palikite keletai valandų ir išplaukite karštu vandeniu. Jeigu dėmė įsisenėjusi, valymą reikės pakartoti.
6. Žuvų taukų dėmes pašalina silpnas acto tirpalas.
7. Žuvies, konservų, sriubos dėmes pašalina 1 arbat. š. glicerino, 1/2 arbat. š. amoniako tirpalo ir 1 arbat. š. vandens mišinys.
8. Įvairių padažų dėmės išnyks, jeigu jas sudrėkinsite pašildytu iki 35–40 laipsnių glicerinu ir paliksite 20 min, o po to nuplausite šiltu vandeniu.
9. Augalinio aliejaus dėmes gali pašalinti žibalas: audėklo skiautę pamirkykite žibale, atsargiai patrinkite suteptą vietą ir išskalbikite drabužį šiltame vandenyje su muilu.
Daugiau naujienų sužinosite, sekdami mus „Facebook“ tinkle!