„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2013 03 29

Didysis Velykų valgiaraštis

Ko gero, kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamų velykinių receptų repertuarą. Tačiau visada neprošal į šventinį valgiaraštį įpūsti šiek tiek naujų vėjų ir nustebinti svečius vienu kitu nauju, dar neragautu patiekalu.
Velykiniai kiškiai
Velykiniai kiškiai / Fotolia nuotr.

► Velykiniai „kiškiai“. Skanu, puošnu, netikėta

Šios kiškio formos bandelės – ne tik gardus užkandis. Jis puikiai papuoš Velykų stalą arba tiks lauktuvėms. Patiks ir mažiems, ir dideliems. „Kiškučius“ galite kepti iš įvairios tešlos, pavyzdžiui, trapios ar sluoksniuotos bemielės. Mes pasirinkome tradicinę mielinę. Iš šios tešlos lengva formuoti „kiškučius“, be to, kepdami jie smagiai išsipučia ir yra labai skanūs.

Kaip ruošti mielinę tešlą, nuosekliai aprašyta šiame straipsnyje.

 

Vieno „kiškučio“ įdarui reikės:

• kiaušinio,

• 1 valg. š. tarkuoto brandinto sūrio,

• žiupsnelio žolelių prieskonių,

• 0,5 česnako skiltelės,

• trupučio majonezo.

Įdarą galite rinktis ir kitokį arba visai nedėti. Darykite pagal skonį.

 

Velykiniai kiakiai
Velykiniai „kiškiai“

Kaip gaminti „kiškučius“:

1. Išvirkite kiaušinius (geriausia, kad nebūtų kieti, nes jie dar keps orkaitėje), atvėsinkite ir nulupkite juos.

2. Tarkuotą sūrį sumaišykite su trintu česnaku, prieskoniais ir majonezu.

3. Iš gniužulėlio tešlos iškočiokite neploną blynelį. Užtepkite šaukštu ant jo įdarą, dėkite ant viršaus nepjaustytą kiaušinį ir suformuokite apvalainą bandelę.

4. Žirklėmis suformuokite „kiškučio“ ausytes, krapštuku ar peilio galiuku – akytes.

5. Taip suformuotus „kiškučius“ šaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių.

 

 

► Nesaldus Velykų keksas

Velykų stalas neįsivaizduojamas be velykinio pyrago. Tradiciškiausias Velykų kepinys, be abejo, yra Velykų boba. Tačiau iš tiesų šia tema galite improvizuoti į valias. Velykinių kepinių receptų – nesuskaičiuojama galybė. Siūlome paragauti nesaldaus Velykų kekso, kurį kepė ir aprašė Ieva – tinklaraščio „Ievos receptai“ autorė.

ievosreceptai.lt nuotr. / Nesaldus Velykų keksas
ievosreceptai.lt nuotr. / Nesaldus Velykų keksas

 

Reikės:

• 60 g džiovintų pomidorų,

• 200 g sviesto,

• 60 g cukraus,

• 3 kiaušinių,

• 60 g aguonų,

• 200 ml pieno,

• 300 g miltų,

• 2 arbat. š. kepimo miltelių.

 

Kaip gaminti:

1. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi. Įmuškite kiaušinius.

2. Kitame inde išsijokite miltus ir sumaišykite su kepimo milteliais. Suberkite į sviesto masę, sudėkite aguonas ir viską gerai išmaišykite.

3. Po truputį į tešlą pilkite pieną ir vis pamaišykite.

4. Galiausiai sudėkite juostelėmis pjaustytus džiovintus pomidorus. Svarbu, kad jie nesukibtų į vieną masę.

5. Kepimo indo kraštus patepkite sviestu, pabarstykite aguonomis, kad puoštų pyrago viršų.

6. Kepkite iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 minučių.

 

► Sveikuoliškos Velykos

Ne paslaptis, kad per šventes ant stalo pagundų daug. Kąsnelis to, kąsnelis ano... Žiūrėk, vos pakyli nuo užstalės! Bet nebūtina ruošti vien sunkių, kaloringų patiekalų. Siūlome pasigaminti ir vieną kitą lengvesnį bei sveikesnį.

 

Kiaušiniai su daržovių drebučiais

Fotolia nuotr. / Kiauainiai su daržovių drebučiais
Fotolia nuotr. / Kiaušiniai su daržovių drebučiais

Reikės:

• 4 kiaušinių,

• 150 g griežinėliais supjaustytų morkų,

• 50 g stambiai sutarkuotų salierų,

• 200 g šaldytų žaliųjų žirnelių,

• 2 kubeliai tirpaus daržovių sultinio,

• 3 kupinų arbat. š. želatinos,

• 3 valg. š. smulkintų žalumynų.

 

Kaip gaminti:

1. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti.

2. Kiaušinius virkite 4 min. (neturi būti skysti ir per kieti). Perliekite šaltu vandeniu, nulupkite, perpjaukite per pusę.

3. Į puodą įpilkite 800 ml vandens, sudėkite sultinio kubelius, morkas, salierus, suberkite žirnelius ir 5 min. pavirkite. Jei nemėgstate sultinio iš kubelių, galite jo išsivirti ir pati.

4. Nukelkite puodą nuo ugnies, sukrėskite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol ištirps. Sudėkite žalumynus ir palikite atvėsti.

5. Kai drebučiai pradės stingti, išpilstykite į formeles, į kiekvieną įdėdama po kelias kiaušinių puseles. Beje, tiks ne tik vištų, bet ir putpelių kiaušiniai.

Laikykite šaldytuve, kol visiškai sustings.

 

TAIP PAT SIŪLOME IŠBANDYTI!

IŠ KIAUŠINIŲ

Autorės nuotr. / Tunu įdaryti kiauainiai
Autorės nuotr. / Tunu įdaryti kiaušiniai

 

 

Tunu įdaryti kiaušiniai

Fotolia nuotr. / Įdaryti kiauainiai
Fotolia nuotr. / Įdaryti kiaušiniai

 

 

Įdaryti kiaušiniai

Shutterstock nuotr. / Kiauainiai drebučiuose
Shutterstock nuotr. / Kiaušiniai drebučiuose

 

 

Kiaušiniai drebučiuose

Autorės nuotr. / Pievagrybiai įdaryti kiauainiais
Autorės nuotr. / Pievagrybiai įdaryti kiaušiniais

 

 

Kiaušiniais įdaryti pievagrybiai

 

IŠ MĖSOS

Shutterstock nuotr. / Maltos mėsos vyniotinis
Shutterstock nuotr. / Maltos mėsos vyniotinis

 

 

Maltos mėsos vyniotinis

Shutterstock nuotr. / Kalakuto vyniotinis
Shutterstock nuotr. / Kalakuto vyniotinis

 

 

Kalakuto krūtinėlės vyniotinis su džiovintais vaisiais

Autorės nuotr ./ Įdaryti mėsos kukuliai
Autorės nuotr ./ Įdaryti mėsos kukuliai

 

 

Įdaryti mėsos kukuliai

zaidziamevirtuve.blogspot.com nuotr. / Netikras zuikis arba užsieninis meat loaf'as
zaidziamevirtuve.blogspot.com nuotr. / Netikras zuikis arba užsieninis „meat loaf'as“

 

 

Netikras zuikis arba užsieninis „meat loaf'as“

 

SALOTOS

15min nuotr. / Gaiviomis salotomis įdaryti krepaeliai
„15min“ nuotr. / Gaiviomis salotomis įdaryti krepšeliai

 

 

Gaiviomis salotomis įdaryti krepšeliai

Autorės nuotr. / Miarainė Gaivuma
Autorės nuotr. / Mišrainė „Gaivuma“

 

 

Mišrainė „Gaivuma“

Autorės nuotr. / Sūrio ir kiauainių miarainė
Autorės nuotr. / Sūrio ir kiaušinių mišrainė

 

 

Sūrio ir kiaušinių mišrainė

 

KEPINIAI

Shutterstock nuotr. / Kiauainių pyragas su kumpiu
Shutterstock nuotr. / Kiaušinių pyragas

 

 

Kiaušinių pyragas su kumpiu

irri-style.blogspot.com nuotr. / Rikotos ir apinatų Flans'ai su staigmena viduje
irri-style.blogspot.com nuotr. / Rikotos ir špinatų „Flans'ai“

 

 

Rikotos ir špinatų „Flans'ai“ su staigmena viduje

Fotolia nuotr. / Morkų pyragas
Fotolia nuotr. / Morkų pyragas

 

 

Morkų pyragas

Autorės nuotr. / Keksiukai su kumpiu ir salierais
Autorės nuotr. / Keksiukai su kumpiu ir salierais

 

 

Keksiukai su kumpiu ir salierais

 

PADAŽAI

Fotolia nuotr. / `velnusis padažas
Fotolia nuotr. / Švelnusis padažas

 

 

Švelnusis padažas

Fotolia nuotr. / Padažas su kaparėliais ir alyvuogėmis
Fotolia nuotr. / Padažas su kaparėliais ir alyvuogėmis

 

 

Padažas su kaparėliais ir alyvuogėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs