Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 08 26

Didžiausios komposto ruošimo klaidos: kaip jų išvengti?

Kompostas išties pravartus dalykas visiems, mėgstantiems kapstytis sode ir darže.
Kompostas
Kompostas / 123RF.com nuotr.

Kuo jis ypatingas? Tai labai gera subalansuota trąša, kurią galime pasiruošti nemokamai. Kai auginame įvairias daržoves, vaisius, augalus, turime pagelbėti žemei ir ją praturtinti naudingomis medžiagomis.

Ypač tai svarbu tada, kai auginame valgomus augalus, kadangi norime didesnio ir gausesnio derliaus. Mūsų pačių pasigamintame komposte bus visas reikalingas naudingų medžiagų rinkinys, kurios būtinos žemei.

Savo kieme pagamintas kompostas yra vietinis, todėl geriausiai tinkamas jūsų auginamiems augalams.

  • Kompostas pasižymi dideliu kiekiu naudingųjų medžiagų, kurios praturtina dirvą.
  • Tai nebrangus būdas pagerinti dirvos kokybę ir užtikrinti jos drėgnumą.
  • Taupote laiką, jėgas ir sumažinate piktžolių augimo tikimybę - štai kuo dar pravartus kompostas.

Kaip daryti kompostą?

Pirmiausia turite atrasti tinkamą vietą, į kurią dėsite kompostui tinkamas atliekas ir medžiagas. Taip pat patartina į komposto krūvą mesti tik tai, kas iš tikrųjų užtikrins, jog kompostas bus naudingas dirvai. Tai reiškia, kad turite žinote, kas tinka, o kas ne.

Kompostui tinka sausa ir drėgna žalioji masė, t. y., ūgliai, daigiai, dekoratyviniai augalai, piktžolės, vaisių ir daržovių likučiai iš virtuvės, paukščių mėšlas, žalia žolė, grūdai, gėlės, kiaušinių lukštai, medžių lapai, smulkinta mediena, šienas, pelenai ir pan.

Visiškai netinka netinka gyvūninės kilmės virtuvės atliekos ir pieno produktai, sergantys augalai, augalai, apdoroti cheminėmis priemonėmis, stiklas, plastikas, sintetika, riebalai, augintinių fekalijos, kaulai ir kt.

Vieta ir darbo eiga

Geriausia kompostui skirti arba specialią talpą arba iškasti duobę. Kuo bus labiau susmulkinti komposto ingredientai, tuo greičiau pradės vykti visi puvimo procesai ir kompostą galėsite naudoti pagal paskirtį.

Per metus laiko kompostą tikrai paruošite. Galima šį procesą ir palengvinti, pavyzdžiui, sluoksniuoti kompostą. Jam tinka ne tik žolė ir augalinės atliekos iš virtuvės, bet ir šakelės, nukritę sudžiūvę lapai, augalai, piktžolės, nesubrandinusios sėklų. Viską sluoksniuokite vieną po kito, kadangi taip puikiai sukursite subalansuotą kompostą.

Sausringomis vasaros dienomis kompostą palaistykite, kadangi jam būtina nuolatinė drėgmė bei oro pritekėjimas. Jeigu matote, kad kažkas vyksta ne taip, atsiranda blogas kvapas arba kompostas pradėjo pelyti, tada subadykite su ilgo įrankio kotu, kad įleistumėte oro, arba perkaskite kompostą, kad visi sluoksniai susimaišytų iš naujo.

Apskritai patariama kompostą vis permaišyti kas kelias savaites, kad procesai vyktų sklandžiai. Naudoti paprasta: paruoštą kompostą permaišykite su žeme ir taip praturtinkite dirvą savo augalams. Dabar puikus metas daugiau dėmesio skirti kompostui, kadangi prasideda lapų kritimo, derliaus nuėmimo metas, noksta ir pūva įvairūs vaisiai, kurie idealiai tiks jūsų kompostui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas