Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 06 04

Dumbliai tvenkinyje: kaip juos išnaikinti?

Dumbliai, kaip ir kiti vandens organizmai, yra neatskiriama tvenkinių dalis. Kol jie auga lėtai ir yra nepastebimi, nerimauti neverta, tačiau šiems suvešėjus rūpesčiai sparčiai užgula vandens telkinio savininko pečius. Apie tai, kodėl tvenkinyje atsiranda dumblių, kokios jų rūšys ir kokiomis priemonėmis geriausia šiuos vandens organizmus naikinti, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios gyvūnų prekių parduotuvės „Akvazoo“ specialistais.
Siūliniai dumbliai
Siūliniai dumbliai / Partnerio nuotr.

Pasirūpinti tvenkiniu būtina, nes dumbliai stipriai veikia vandenį – dienomis, kaip ir visi augalai, jie išskiria deguonį, tačiau naktimis situacija pasikeičia ir dumbliai ima jį įsisavinti. Taigi, jei tvenkinyje gausu dumblių, naktimis deguonies kiekis gali ženkliai nukristi, sukeldamas grėsmę žuvims. Tokiais atvejais rekomenduojama naktimis įjungti oro pompą. Tai pat, dienos metu dumblių išskiriamas CO2 gali turėti įtakos vandens pH lygiui (rūgštingumas > 9), kuris neigiamai veikia tvenkinio gyvūniją ir augaliją.

Partnerio nuotr./Plaukiojantys dumbliai
Partnerio nuotr./Plaukiojantys dumbliai

Tais atvejais, kai vandenyje pradeda trūkti CO2, dumbliai gali jį pasisavinti iš vandens karbonatinio kietumo (KH). Dėl šios priežasties, svarbaus vandens parametro kiekis krenta ir destabilizuoja vandens pH. Pastebima, kad tokiais atvejais pH lygis naktimis nukrenta žemiau 6, o dienomis pakyla virš 10. Stiprūs pH svyravimai sukelia papildomų problemų tvenkinio gyventojams.

Svarbu paminėti ir tai, kad nykstančius dumblius skaido vandens bakterijos, o tam joms reikalingas deguonis. Taigi, naikinant dumblius yra būtina papildoma vandens aeracija vandens pompa, kuri turėtų būti tęsiama ir kurį laiką baigus naikinimo procesus.

Partnerio nuotr./Melsvi dumbliai
Partnerio nuotr./Melsvi dumbliai

Yra dvi pagrindinės tvenkiniuose augančių dumblių rūšys – siūliniai dumbliai ir plaukiojantys dumbliai. Pagrindinės jų suvešėjimo priežastys paprastai būna maistinių medžiagų arba šviesos perteklius. Būtent dėl šios priežasties, dažniausiai jie suveši pavasarį ir vasarą, kai saulė pasižymi itin dideliu intensyvumu.

  • Siūliniai dumbliai. Juos sudaro žalsvos arba rusvos dumblių gijos. Prisitvirtina prie grunto, tvenkinio šonų, akmenų ir augalų;
  • Plaukiojantys dumbliai. Dėl šios rūšies pažaliuoja tvenkinio vanduo;
  • Melsvai žali dumbliai. Šių lipnių darinių sukėlėja – bakterija Cyanobacteria, kurios dauginimuisi būtina šviesa. Cyanobacteria atpažinsite iš lipnių melsvai žalių, į dumblius panašios struktūros darinių, prisitvirtinusių prie tvenkinio kraštų, grunto, akmenų ir net augalų. Ignoruoti šios bakterijos negalima, nes ji gali gaminti toksinus, ilgam laikui pavojingai užteršdama vandens telkinį.
    Partnerio nuotr./Dumbliai tvenkinyje
    Partnerio nuotr./Dumbliai tvenkinyje

Kiti, tvenkiniuose randami dumbliai, tokie kaip raudonieji dumbliai, nėra tokie reikšmingi. Svarbiausia žinoti, kad dumbliai geba įsisavinti didžiulius kiekius maistinių medžiagų ir kaupti jas savo ląstelėse bei prireikus panaudoti augimui. Štai kodėl jie vis tebeauga, regis, net itin švariai išvalytame tvenkinyje.

„Akvazoo“ yra tiesioginis JBL atstovas Lietuvoje, todėl parduotuvėse galima rasti priemonių, skirtų dublių naikinimui.

  • JBL AlgoPond Forte priemonę nuo dumblių. Rekomenduojama naudoti, jei tvenkinys visą dieną apšviestas saulės. Rezultatas pastebimas itin greitai, nes priemonė sunaikina žaliuosius ir siūlinius dumblius, paveikdama jų medžiagų apykaitą. Nekenkia vandens augalams ir gyvūnijai, nes veiklioji medžiaga – bendrasis algicidas, pašalinantis perteklinį dumblių augimą;
  • JBL AlgoPond Green priemonė. Padeda kovoti su „žydinčiu“ vandeniu – veikliosios medžiagos sunaikina dumblius, nepakenkdamos vandens augmenijai ir gyvūnijai, nėra jokio žalingo poveikio biologinei tvenkinio pusiausvyrai;
  • JBL AlgoPond Direct priemonė nuo siūlinių dumblių. Priemonė efektingai naikina siūlinius dumblius aktyviu deguonimi. Veikia iš karto užbarsčius miltelių tose vietose, kur yra dumblių.
Partnerio nuotr./Dumbliai vandenyje
Partnerio nuotr./Dumbliai vandenyje

Svarbu žinoti, jog vien tik supilti priemones – nepakanka. Juk sunaikinti dubliai pamažu suyra vandenyje, o neišvalyti jie vėl tampa maistinėmis medžiagomis naujiems dumbliams. Taigi, svarbu laikytis 3 dumblių kontrolės žingsnių:

  1. Stabilizuoti vandens parametrus, kad dumblius naikinančios priemonės tvenkinyje suveiktų efektyviai;
  2. Naikinti konkrečias dumblių rūšis;
  3. Riboti maistinių medžiagų kiekį, kad dumbliai nebegalėtų augti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas