Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 12

Dvejus metus golfą žaidžianti Patricija: „Neplanavau būti sportininke, bet džiaugiuosi, kad viskas klostosi būtent taip“

„Žaisdamas golfą negali galvoti apie nieką kitą, tik apie tą smūgį, kurį ruošiesi atlikti, todėl išmokstu susikaupti, nuvaryti pašalines mintis, išmokau geriau planuoti laiką ir susitelkti ties tuo, kas man tikrai svarbu“, – sako 10-metė Patricija Ulozaitė, prieš dvejus metus pradėjusi žaisti golfą ir jau spėjusi tarptautiniuose jaunųjų golfo žaidėjų turnyruose iškovoti prizines vietas.
Patricija Ulozaitė
Patricija Ulozaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip pasakojo Patricijos tėtis Marius Ulozas, golfas jų šeimos gyvenime atsirado visiškai netikėtai.

„Prieš porą metų (2018 m. liepą) žmona man gimtadienio proga padovanojo treniruotę su golfo treneriu. Taip sutapo, kad man ta treniruotė patiko ir turėjau porą laisvesnių savaičių, tad ėmiau ir išsilaikiau golfo žaliosios kortelės kursus, o kadangi oras buvo geras, savo vyresniuosius vaikus – Dominyką ir Patriciją leidome į golfo stovyklėles.

Man patiko, pradėjau varžybose dalyvauti, ir Patricijai tiko ir patiko, taigi ta golfo kelionė prasidėjo drauge, jis mums prilipo, įsitraukėme, pradėjome treniruotis, dalyvauti varžybose, vienas kitą palaikyti, paskatinti tobulėti, mūsų net ir lygis yra panašus. Kartais, kai žmona ima priekaištauti, kad golfui skiriame per daug laiko, sakau, kad ji pati kalta – pati pasiūlė, pati mus į tai įtraukė“, – nuo ko viskas prasidėjo ir kaip dukra Patricija atsidūrė golfo pasaulyje, papasakojo M.Ulozas.

Asmeninio archyvo nuotr./Patricija su tėčiu Mariumi
Asmeninio archyvo nuotr./Patricija su tėčiu Mariumi

Pašnekovo teigimu, golfas turi daug pliusų: moko priimti sprendimus, susikaupti, tapti atspariam, nepasiduoti, bendrauti, o taip pat tai yra puikus laisvalaikio leidimo ir sveiko gyvenimo būdas, nes daug laiko praleidžiama lauke.

„Kartais draugai sako: kaip tu gali žaisti, juk ir per galvą duoda šis sportas, jei nepasiseka. Bet aš į golfą žiūriu būtent kaip į sveiko gyvenimo būdą, laisvalaikį ir galimybę atitrūkti nuo darbų ir visų kitų rūpesčių, nes žaisdamas golfą turi būti maksimaliai susikaupęs. Jei mintis bent truputį nukrypsta nuo smūgio, kamuoliukas lekia į šoną. Tai puiki galimybė išmokti būti čia ir dabar“, – sakė M.Ulozas.

Paklaustas, kaip reaguoja į tai, kad dukra Patricija pasirinko šią Lietuvoje ne tokią įprastą sporto šaką, pašnekovas sakė manantis, jog tai yra privalumas.

Daug savybių, kurias lavinu žaisdama golfą, man naudingos ir kitose srityse – pavyzdžiui, mokykloje.

„Ką nors įrodyti krepšinyje ar kitose populiariose sporto šakose Lietuvoje gal būtų ir sunku. O čia yra galimybė būti vienu šio sporto ambasadorių. Užtat mes ir norime kalbėti apie golfą, kitus su juo supažindinti ir įtraukti, kad išbandytų, neišsigąstų, kad čia labai brangu ar sudėtinga.

Kita vertus, pastaraisiais metais golfas Lietuvoje labai populiarėja, daugelis klubų šiemet švenčia 15-ą ar 20-ą gimtadienį. Taigi galima sakyti, kad golfas Lietuvoje yra apie 20 metų, bet dabar yra tikras jo pakilimas“, – kalbėjo M.Ulozas.

Dvejus metus golfą žaidžianti 10-metė Patricija Ulozaitė jau turi, kuo pasidžiaugti. 2019 m. tarptautiniuose jaunųjų golfo žaidėjų turnyruose iškovojo antrą vietą Latvijoje ir trečią – Lietuvoje, o 2020-aisiais – pirmas vietas Estijoje ir Latvijoje bei ketvirtą vietą Lietuvoje.

Treniruotės, pasiruošimas, turnyrai – paklausta, ar dar lieka laiko kitiems užsiėmimams, Patricija sakė, kad labai mėgsta tapyti, o anksčiau skambino pianinu: „Bet pernai supratau, kad visko daryti gerai – tapyti, groti ir žaisti golfą – neįmanoma, tad kol kas susitelkiau ties sportu ir tapyba. Tiesa, žiemą mėgstu slidinėti, tik šią tų progų buvo mažai. Tačiau kitąmet su šeima planuojame vykti į kalnus.“

Su Patricija kalbamės, kuo ją sužavėjo golfas, ko reikia, kad taptum geru žaidėju, ko ją moko šis sportas, kaip vyksta treniruotės, kiek lazdų turi golfo žaidėjai, kaip sutaria su tėčiu ir kokių planų turi ateičiai.

Asmeninio archyvo nuotr./Patricija Ulozaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Patricija Ulozaitė

– Patricija, kas sužavėjo golfo žaidime, kad nutarėte jo imtis?

– Tikriausiai viskas prasidėjo nuo gerų emocijų, nes su golfu susipažinau golfo stovykloje, su kitais vaikais žaidėme, sportavome, gerai leidome laiką. Ir man nuo pradžių gana lengvai sekėsi, stovyklos pabaigoje laimėjau varžybas, o tai suteikė motyvacijos grįžti ir treniruotis.

Golfas yra unikalus žaidimas, nes tai gali būti ir sportas – jeigu sieki tikslų, karjera – žaidėjo, trenerio, ir smagus laisvalaikio leidimo būdas. Man tai dar yra ir galimybė leisti laiką su šeima, daugiau prasmingo laiko leisti su tėčiu.

Jaučiu, kad man golfas duoda labai daug. Smagu, kad vyresni golfo žaidėjai palaiko ir džiaugiasi mano rezultatais, daug savybių, kurias lavinu žaisdama golfą, man naudingos ir kitose srityse – pavyzdžiui, mokykloje.

Žaisdamas golfą negali galvoti apie nieką kitą, tik apie tą smūgį, kurį ruošiesi atlikti, todėl išmokstu susikaupti, nuvaryti pašalines mintis, išmokau geriau planuoti laiką ir susitelkti ties tuo, kas man tikrai svarbu. Mokausi nepasiduoti ir judėti į priekį, jeigu kas nors nepavyksta.

Ir, turiu prisipažinti, kad man tikrai patinka ir norisi laimėti.

– Papasakokite apie savo treniruotes: kiek kartų per savaitę jos vyksta, ar šiuo metu – nuotolinės, kur treniruojatės įprastai, kiek laiko trunka treniruotė ir kas į ją įeina?

– Truputį skiriasi treniruočių specifika žiemą ir šiltuoju metų laiku. Žiemą bent jau Baltijos šalyse turnyrai nevyksta, todėl žaidėjai gali skirti daugiau laiko smūgio technikai tobulinti, fiziniam pasirengimui, nes tokios treniruotės gali vykti viduje. Įprastai su treneriu dirbame po valandą kartą ar du per savaitę.

Koncentruojamės į smūgiavimo techniką, treneris stebi ir pakoreguoja, kaip laikau lazdą, kiek ir kaip užsimoju, stebi, ar teisingai perkeliu svorio centrą besisukdama ir t. t. Sakoma, kad golfo smūgį – swing'ą – sudaro apie 60 skirtingų elementų, judesių, tad visada yra, ką patobulinti.

Šiltuoju metu laiku treniruojamės golfo klube. Kur irgi valandą laiko su treneriu šlifuojame smūgio elementus, o vėliau gludiname ridenimo ir trumpųjų smūgių techniką, mokomės smūgiuoti iš smėlio. Ir stengiamės bent porą kartų per savaitę su tėčiu sužaisti po 9 ar 18 duobučių golfo laukuose, nes tik žaidžiant susiduri su situacijomis, kuriose turi priimti sprendimus, kaip žaisti, ką daryti, pastebi, kokius dar žaidimo elementus reikia tobulinti.

Žaisdamas golfą negali galvoti apie nieką kitą, tik apie tą smūgį, kurį ruošiesi atlikti.

Pagrindinis golfo turnyrų sezonas yra birželį–rugpjūtį, tada mažiau laiko lieka treniruotėms, jį skiri dalyvauti turnyruose ir atsigauti po jų.

Ši žiema daugeliui sportininkų buvo nelengva, nes nebuvo įmanoma palaikyti įprasto treniruočių režimo, savo trenerio dėl karantino suvaržymų nemačiau nuo gruodžio vidurio. Tad šį laiką skyriau fiziniam pasirengimui: du tris kartus per savaitę su mama dalyvaujame nuotolinėse „Zoom“ treniruotėse, pakeičiau mitybą, du kartus per savaitę treniruojuosi smūgio techniką su tėčiu, stengiamės kuo daugiau vaikščioti. Žodžiu, darome viską, ką galime, kad į laukus pavasarį išeitume paaugę, sustiprėję ir pasirengę.

Esu girdėjusi golfistų posakį, kad, jei praleisi vieną treniruotę – žinosi tik pats, jei praleisi dvi – matys, žinos ir varžovai, o jei praleisi tris – matys visas pasaulis. Todėl labai svarbu palaikyti gerą sportinę formą, nuolat lavinti įgūdžius ir nepamesti „jausmo“ – t. y. subtilaus pajautimo, kaip smūgiuoti, kaip ir kiek skris kamuoliukas, kokiu greičiu jis riedės per žolę.

– Iš šono žiūrint atrodo, kad golfas – žaidimas, kuris reikalauja susikaupimo, tikslumo. Ko dar reikia, kad taptum geru žaidėju?

– Tikriausiai vieno teisingo atsakymo į šį klausimą nėra, nes vien pasižiūrėjus į sėkmingus golfo žaidėjus, galima pamatyti visokiausių – jaunų ir vyresnių, lieknų ir apkūnių, aukštų ir žemų. Tikriausiai tai yra fizinių, psichologinių savybių ir įdėto darbo treniruojantis kompleksas.

Kadangi golfo raundas (18 duobučių) trunka apie 4–5 valandas ir per jį nueinama 9–12 km, būtina ištvermė ir fizinis pasirengimas. Bet ne mažiau svarbu yra psichologinė ištvermė, nes nuovargis, nepasisekę smūgiai, pamesti kamuoliukai miške ir vandenyje gali tikrai išmušti iš vėžių. Todėl susikaupimą ir tikslumą reikia išlaikyti visą laiką.

Kartais atrodo, kad golfe nemažai gali nulemti sėkmė, bet sėkmės veiksnys sumažinamas, nes reikia žaisti daug duobučių ir kelias dienas. Todėl daugiausia lemia tai, kiek įdėjai darbo treniruotėse, ar priimi teisingus taktinius sprendimus, kiek esi motyvuotas ir pasirengęs, kaip gerai sugebi įvertinti gamtos sąlygas (vėjas, greitis, riedėjimas), kiek greitai atsitiesi po nesėkmingų smūgių ir pan.

– Viename interviu esate užsiminusi, kad golfas leidžia ugdyti daug vertingų savybių. Kokias savybes turite galvoje ir ko golfas moko jus pačią?

– Golfas tave išbando įvairiose situacijose, suteikia galimybę bendrauti su skirtingais įdomiais žmonėmis, leidžia patirti sėkmę ir nesėkmę, suteikia daug galimybių iš šių situacijų mokytis.

Galėčiau įvardyti kelias savybes, kurias padeda lavinti golfas, tai: savarankiškumas, susikaupimas, sprendimų priėmimas, ilgalaikių tikslų siekimas, geresnis savo kūno, judesių ir minčių pažinimas.

Tačiau, be šių savybių, išmoksti būti su kitais ir tarp kitų. Pavyzdžiui, pernai Estijos jaunimo čempionate pirmą varžybų dieną iki pat paskutinės duobutės atsilikinėjau nuo pagrindinės varžovės, nes nepasisekė pirmose dviejose duobutėse. Tačiau vėliau nusiraminau, susikaupiau ir po truputį atsilikimą mažinau.

Paskutinėje, 18-oje, duobutėje sužaidžiau labai gerai, o varžovei nepasisekė, ji net kelis kartus iš arti neįrideno kamuoliuko. Ir tada vietoj džiaugsmo, kad laimėjau, norėjosi paguosti varžovę, kuri apsipylė ašaromis.

– Kas čia per aparatas, kurį naudoja jūsų tėtis (nuotr. žemiau) – ką per jį stebite ar matuojate?

– Tai lazerinis atstumo matuoklis. Žaidžiant golfą labai svarbu žinoti tikslius atstumus iki duobutės, gamtinių kliūčių – vandens telkinių, medžių ar smėlio bunkerių, kurie gali pasitaikyti kelyje. Tai padeda nuspręsti, kokią lazdą naudoti, ar verta bandyti rizikuoti ir permušti kliūtį, ar verčiau rinktis saugesnį, bet ilgesnį kelią. Kai kurie žaidėjai naudoja lazerinius atstumo matuoklius, kiti GPS laikrodžius ar panašius įrenginius.

Tai, kad žinai atstumą, dar negarantuoja, kad numuši būtent ten, kur planuoji, bet atstumų žinojimas labai padeda analizuoti alternatyvas. Ruošdamiesi varžyboms konkrečiame golfo lauke, net kelis kartus su tėčiu peržiūrime tų laukų planą golfo programėlėse, mintyse susidėliojame galimą kiekvienos duobutės žaidimo strategiją. Tačiau, kai jau esi lauke, žaidi nuo ten, kur numušei, o ne nuo ten, kur planavai.

– Kiek golfo lazdų turite?

– Geras klausimas, nes tikriausiai daugelis yra matęs didelius golfo žaidėjų krepšius ir stebėjęsis, kam tiek daug skirtingų lazdų (juokiasi).

– Būtent. Tai kam jų tiek?

– Turnyruose golfo žaidėjas maksimaliai gali turėti 14 lazdų. Lazdos turi skirtingą pasvirimo kampą ir naudojant tokią pačią smūgio techniką kamuoliuką numuša skirtingus atstumus. Tad prieš kiekvieną smūgį golfo žaidėjas pasirenka, su kokia lazda jis nori smūgiuoti, su kokia jaučiasi labiausiai užtikrintas, kad norimas smūgis pavyks.

Šiuo metu mano krepšyje yra 11 lazdų.

Šiuo metu mano krepšyje yra 11 lazdų: Driveris, woodas ir hibridas yra skirti mušti tolimiems žemos trajektorijos smūgiams; 6–9 geležinės lazdos (ironai) yra skirti mušti skirtingų distancijų smūgiams aukštesne trajektorija (pavyzdžiui, 7 ironu numušamas atstumas yra apie 130 m, 9 iron – 90 m. Dar didesnio kampo geležinės lazdos – Pitch, Gap ir Sand wedge yra skirtos užmesti kamuoliukui ant ridenimo lauko taip, kad jis ten sustotų.

Na, ir dar yra ridenimo lazda, vadinamasis Putteris, kuris skirtas įridenti kamuoliuką į duobutę. Nors dažniausiai internete galima pamatyti tolimus smūgius arba kaip iš toli skriejantis kamuoliukas įkrenta tiesiai į duobutę, tokie smūgiai yra labai reti. Dažniausiai kamuoliukas į duobutę įkrenta būtent jį ridenant, todėl ši lazda yra labai svarbi.

Asmeninio archyvo nuotr./Patricija Ulozaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Patricija Ulozaitė

– Oho, tai bent amunicija. Ar lengva sulaužyti golfo lazdą? Ir ar pačiai yra taip nutikę?

– Kol kas laužyti nebandžiau, nors emocijų golfo laukuose būna visokiausių (šypsosi). Realiai lazdos lūžta nedažnai ir tai gali nutikti dėl kelių priežasčių: nes lazda natūraliai nusidėvėjusi, jeigu neatsargiai atsiremiama visu kūno svoriu, jei netyčia užlipi ar užvažiuoji ir, jei nepavyko smūgis, o tu nieko geriau nesugalvoji, kaip dėl to apkaltinti lazdą (juokiasi).

Beje, neseniai vienas šiuo metu geriausių golfo žaidėjų Brooksas Koepka taip „nubaudė“ net du savo lazdų komplektus.

– Kaip į tai, kad žaidžiate golfą, reagavo / reaguoja jūsų draugai, klasiokai, mama, vyresnysis brolis?

– Daugelis pradžioje nustebo, nes aplinkoje tikrai nėra daug žmonių, kurie žaidžia golfą. Bet visi mato, kaip man patinka, su kokiu entuziazmu apie tai kalbu, tad ir kitiems bendraamžiams jau norisi išbandyti.

Labai laukiu, kad nutirptų sniegas ir galėtume žaisti golfą laukuose.

Kartais žmonės paklausia, ar tikrai aš pati noriu žaisti golfą, ar čia tėvų sprendimas, iš tokių klausimų su tėčiu juokiamės. Mums tikrai labai labai patinka žaisti, treniruotis, kartu dalyvauti varžybose, todėl papildomos motyvacijos tikrai nereikia.

Kol kas šeimoje žaidžiame dviese su tėčiu, bet jau ir mama vis dažniau pasimatuoja golfo lazdas, o pavasarį ketina eiti treniruotis. Vyresnysis brolis išsilaikė žaliosios kortelės kursus, bet kol kas jam smagiau žaisti kompiuterinius žaidimus. O mažasis brolis aiškiai žino, kad bus golfistas, bet kol kas turi per daug energijos ir laksto po laukus kaip vėjas (juokiasi).

Asmeninio archyvo nuotr./Patricija su tėvais ir broliais
Asmeninio archyvo nuotr./Patricija su tėvais ir broliais

– Su tėčiu, kaip pati rašėte savo „Instagramo“ paskyroje, esate viena komanda. Kaip sutariate? Ar daug laiko tenka praleisti kartu?

– Tai tikriausiai yra smagiausia golfo dalis. Kartu keliaujame į turnyrus – net nežinau, kas smagiau, ar turnyras, ar pati kelionė, kartu treniruojamės, vienas kitą palaikome, patariame. Kalbamės apie gyvenimą, motyvaciją, mitybą, savijautą ir jausmus, tėtis supina plaukus, kartu kvailiojame ir t. t.

Golfo čempionatai ir didesni turnyrai dažniausiai vyksta tris keturias dienas, tad galite įsivaizduoti, kiek daug laiko tam skiriame ir kiek laiko būname kartu. Nuomonės nebūtinai sutampa, būna, kad iš nuovargio ir susipykstame, bet tik dėl to, kad abu norime geriausių pastangų ir rezultato.

– Labai smagu. Kokių turite artimiausių planų, susijusių su golfu?

– Šiemet planuoju dalyvauti Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Ukrainos jaunimo čempionatuose U12 amžiaus grupėje ((iki 12 metų – aut.), aišku, daug kas priklausys, ar bus galima keliauti, ar nebus suvaržymų.

Be to, stengsiuosi dalyvauti kuo daugiau Lietuvos golfo turo turnyrų, kuriuos skirtinguose Lietuvos golfo laukuose organizuoja Lietuvos golfo federacija. Pernai tarp visų turnyruose dalyvavusių moterų užėmiau 21 vietą, šiemet planuoju patekti į Top-15.

– Ar turite savo favoritą golfo pasaulyje? Kas jis / ji?

– Kai netikėtai atradome ir pradėjome žaisti golfą, apie jį nedaug žinojau. Man patiko pats žaidimas, buvimas lauke, bandymas teisingai atlikti smūgį, matyti, kaip kamuoliukas lekia toli. Bet natūralu, kad dabar stebiu daug tarptautinių varžybų, domiuosi golfo naujienomis.

Atsakant į jūsų klausimą, šiuo metu įkvėpimo semiuosi iš geriausios Lietuvos golfo žaidėjos Gilės Bitės Starkutės. Ji irgi susidomėjo golfu jauna, yra pasiekusi golfe daugiausia iš lietuvių, šiuo metu studijuoja ir žaidžia golfą Arizonos universitete JAV, norėtų dalyvauti olimpiadoje ir išbandyti save profesionalų golfe.

Nors man šie tikslai dar tolimi, labai sergu už Gilę Bitę, nes jos pavyzdys rodo, kad golfas gali būti ne tik laisvalaikio leidimo būdas, bet ir karjera.

Šiuo metu įkvėpimo semiuosi iš geriausios Lietuvos golfo žaidėjos Gilės Bitės Starkutės.

Kalbant apie pasaulinius pavyzdžius, labai smagu matyti iškylančius jaunus sėkmingus žaidėjus, tokius kaip Viktoras Hovlandas (23 m.), Collinas Morikawa (24) ir kitus. Beje, kalbama, kad norvegas V.Hovlandas golfą išmoko žaisti žiūrėdamas „Youtube“ įrašus apie golfą (šypsosi).

– Kokių svajonių turite, susijusių su golfu?

– Kol kas juo mėgaujuosi, stengiuosi tobulėti, kuo daugiau išmokti, gerai leisti laiką. Nors kartais pasvajojame, kur golfo kelias mane galėtų nuvesti, – skirtingų šalių čempionatai, gal studijos JAV universitete, nes jie suteikia stipendijas gabiems sportininkams, gal profesionalios sportininkės kelias, bet to nesureikšminame, nekuriame sau papildomo spaudimo. Viskam savas laikas, šiuo metu svarbiausia stiprinti kūną, lavinti techniką ir „dirbti su galva“.

O šiaip labai laukiu, kad nutirptų sniegas ir galėtume žaisti golfą laukuose. Ir norėčiau pažaisti kuo daugiau skirtingų šalių ir laukų, nes golfo laukai visada yra labai gražiose vietose ir puikiai prižiūrėti, kiekvienas laukas yra skirtingas, turi savo specifiką ir iššūkius golfo žaidėjui.

Asmeninio archyvo nuotr./Patricija Ulozaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Patricija Ulozaitė

– Klausimas pabaigai, pasvarstymui: jei nebūtų tokios sporto šakos kaip golfas, ką kitą rinktumėtės? O gal sportininkės karjeros išvis nesiektumėte?

– Dabar jau sunku įsivaizduoti, ką daryčiau, jeigu nebūtų golfo. Golfas man dabar yra ir svarbus, ir malonus užsiėmimas, daugelis minčių ir planų sukasi būtent apie jį. Šiaip niekad neplanavau būti sportininke, bet džiaugiuosi, kad viskas klostosi būtent taip.

Visi treneriai sako, kad labai svarbu jauname amžiuje kuo daugiau judėti, išbandyti skirtingas sporto šakas tam, kad būtų lavinami skirtingi raumenys ir judesiai. Iki 12 metų net nerekomenduojama susitelkti ties viena sporto šaka, nes tai vėliau gali sukelti psichologinį pervargimą ar fizines traumas.

Praėjusį rudenį mokykloje per visas pertraukas su berniukais žaisdavome futbolą, sekdavosi visai neblogai, dabar mokantis nuotoliniu būdu tikrai to trūksta.

Pavasarį planuoju daugiau dėmesio skirti krepšiniui, nes esu aukšta ir stipri, be to, ir mano senelis kažkada žaidė už Vilniaus „Statybą“. Noriu pasižiūrėti, kaip man seksis.

– Ką gi, didžiausios sėkmės, Patricija, kad ir kur tie keliai nuves!


Talentingi vaikai“ – 15min projektas apie gabius, išskirtinių talentų turinčius vaikus.

Jei auginate talentus, praneškite apie juos 15min komandai, pildykite anketą, ir mes apie jų gebėjimus ir įkvepiančias istorijas pranešime visai Lietuvai. Anketą rasite čia.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas