Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 19

Ekspertas atsakė, ar laidiniai siurbliai – jau atgyvena: dingo kaip vaizdajuosčių grotuvai

Dabartinėje technologijų eroje jau esame įpratę, kaip sparčiai tobulėja kasdienio naudojimo prietaisai – išmanieji telefonai, kompiuteriai, automobiliai; netgi mūsų namai tampa išmanūs ir novatoriški. „Paskutiniais metais suvokimas, kas yra siurblys ir ką jis gali atlikti, pasikeitė kaip niekad smarkiai“, – teigia „Dyson“ siurblių ekspertas Gytis Mocekainis. Paprasto tipo laidiniai siurbliai, turintys seną ir mums labiausiai įprastą dulkių maišelių technologiją, gyvena paskutines dienas: „Tokie prietaisai jau dingsta iš statistinio lietuvio namų, kaip tai atsitiko su vaizdajuosčių grotuvais ar fakso aparatais, kurie nugulė į technologinį kapinyną“.
Moteris tvarkosi
Ekspertas atsakė, ar laidiniai siurbliai – jau atgyvena: dingo kaip vaizdajuosčių grotuvai / Vida Press nuotr.

Kaip išsirinkti?

Renkantis sau naują siurblį, pradžioje reikėtų įsivertinti du pagrindinius kriterijus – namų kvadratūrą ir grindų tipą, ir tik tada leistis į gilesnius techninius parametrus. Dominuojantis lietuvių grindų tipas – kietos grindys, kurioms, eksperto akimis, jis siūlytų rinktis siurblį minkštesniu besisukančiu voleliu, kuris nebraižytų grindų, tuo pačiu veikdamas gerokai tyliau nei kieto tipo antgalis, turintis tik šerelius.

„Dyson“ nuotr./„Dyson“ siurblys
„Dyson“ nuotr./„Dyson“ siurblys

„Besisukantis volelis turi aukštesnį vadinamąjį priekinį bortelį, kas leidžia efektyviau surinkti stambesnes šiukšles, jų nenustumiant ir nesklaidant po grindis, kaip tai daro įprastiniai siurbliai su šereliais. Šiuo metu renkamės iš pagrindinių trijų kategorijų – standartinių laidinių siurblių, belaidžių bei siurblių-robotų“, - pažymi G.Mocekainis ir priduria, kad pagrindinis laidinio siurblio trūkumas – jį reikia jungti į elektros lizdą. Taip pat tokie prietaisai būna gana dideli ir griozdiški, juos reikia tempti per kambarius, tad jie mažiau manevringi ir patogūs. „Tai nėra mobilus prietaisas – juo nepavyks naudotis bet kur, nesant elektros jungčiai. Iš esmės, tai atgyvenusi technologija. Maždaug prieš penkerius metus, tokio tipo siurbliai dar turėjo paskutinį likusį pranašumą – tiesiog buvo galingesni už belaidžius. Tačiau dėl inovatyvių sprendimų, belaidžiai siurbliai dabar gali siurbti taip pat galingai ir netgi efektyviau, nei laidiniai.

Kalbant apie robotus-siurblius, tai – jau automatizuotas procesas, vartotojui pačiam nereikia atlikti darbo. Tik, pasak specialisto, reikėtų nepamiršti, jog tokio tipo siurblių dulkių surinkimo talpa yra itin maža, tad neišvengiamai reikalaujanti kasdienės priežiūros – tokiu atveju prietaiso jau nebūtų galima laikyti pilnai automatizuoto.

„Dar vienas tokių įrenginių trūkumas – racionaliam roboto judėjimui privalomas patalpų vientisumas, o judėjimo trajektorija privalo būti neapdėliota daiktais, kitaip darbas bus atliktas tik paviršutiniškai. Ir bene svarbiausias aspektas – siurbimo galia yra ganėtinai nedidelė, pakankama tik didžiausiems nešvarumams surinkti. Tokiu atveju akivaizdu, jog buityje vis tiek bus reikalingi du prietaisai iš esmės vienam darbui atlikti“, - pastebi G.Mocekainis.

Belaidžių siurblių technologinė pažanga

Pasak G.Mocekainio, belaidžiai siurbliai patobulėjo taip, jog yra ir lengvi, tačiau galingi, išmanūs bei demonstruojantys puikų baterijos gyvavimo laiką.

„Taip pat vertėtų nepamiršti, jog pasikeitus Europos Sąjungos reglamentams dėl energijos sąnaudų ribojimų, gamintojai buvo priversti sumažinti variklio galią, kas logiškai sumažino ir siurbimo galią, kuri nukrito maždaug iki 200 oro vatų, priklausomai nuo konkretaus produkto. Bet tam tikri belaidžiai siurbliai pasiekia 240 oro vatų ribą, sukurdami milžinišką siurbimo galią, taip pilnai pasiekdami ir išnaudodami leistiną maksimalią ribą. Tokios galios tikrai nepritrūks“, - aiškina „Dyson“ ekspertas.

Papildomos funkcijos – ne tik gražus priedas

Dabartiniai belaidžiai siurbliai turi daviklius, matuojančius susiurbiamų nešvarumų kiekį ir jų tipą – vartotojui yra indikuojama, kuomet, pavyzdžiui, jau būtų laikas išplauti filtrą. Taip pat tokių prietaisų ekranuose galima stebėti likusį siurbimo laiką ar siurbiamo paviršiaus nešvaros lygį – toks įrenginys tampa išmaniu prietaisu, prisidedančiu prie ženklaus buities pagerinimo.

„Dyson“ nuotr./„Dyson“ siurblys
„Dyson“ nuotr./„Dyson“ siurblys

„Patogu yra ir tai, jog tokį prietaisą nesunku transportuoti, nusigabenti kartu su savimi į sodą ar bet kur kitur, nepriklausomai nuo to, ar ten yra elektra. Vertėtų nepamiršti ir filtrų, kurie sudaro itin svarbią sistemos dalį – susiurbus dulkes bei nešvarumus norėtųsi, jog jie ir liktų siurblio surinkimo inde. Esant nekokybiškai filtravimo sistemai, ji nesugeba efektyviai sulaikyti dulkių ir tokiu atveju jos yra grąžinamos atgal į mūsų kvėpuojamą orą“, - tai aspektas, kurį renkantis prietaisą ekspertas rekomenduotų įsivertinti labai rimtai.

„Siūlau nuodugniau išsiaiškinti, koks yra siurblio filtras bei jo efektyvumas, ar jis tikrai sulaikys dulkes. Tai ypač svarbu žmonėms, turintiems kvėpavimo sistemos problemų, tokių kaip astma ar alergijos. Naujos kartos HEPA filtrai sulaiko kenksmingas daleles, žiedadulkes, bakterijas, alergenus bei pelėsio poras. Tokio tipo filtrai įprastai būna plaunami, jų kaskart keisti nereikia, užtenka reguliariai išvalyti. Išmanūs belaidžiai siurbliai savo ekrane praneša apie padidėjusią filtro taršą ir poreikį jį išplauti, tad nebaisu, jog tai pamiršime padaryti“, - pasakoja G.Mocekainis.

Kita svarbi detalė – išmanumas. Be jau minėtos oro filtro būklės identifikavimo funkcijos, šiuolaikiniai siurbliai sugeba atpažinti skirtumus tarp grindų paviršių, pagal tai parinkdami siurbimo galingumą. Pavyzdžiui, kiliminę dangą jie siurbs stipriau, o parketą kiek silpniau, taip optimizuodami baterijos resursus.

„Dyson“ nuotr./„Dyson“ siurblys
„Dyson“ nuotr./„Dyson“ siurblys

„Tai ypač svarbu vartotojams, turintiems didesnius namus, taip viską išsiurbiant be papildomo įkrovimo. Tačiau esant poreikiui, galima nesunkiai pakeisti išsikrovusią bateriją į įkrautą, nesugaištant papildomo laiko. Pastebime, kad lietuviai daugiau domisi ir supranta apie kokybiškus siurblius bei pradėjo kelti aukštesnius lūkesčius savo buities priežiūrai. Apibendrinant išskirčiau, kad klientai tapo reiklūs efektyvumui, galingumui, siurbimo kokybei, garantiniam aptarnavimui ir pačiam siurblių dizainui“, - teigia „Dyson“ ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas