Daugiau straipsnių

Ekspertas pataria: kaip nenudegti renkantis senos statybos būstą?

Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė
GYVENIMAS žurnalistė
Šaltinis:

Senos statybos būstas dažnai pigesnis nei naujos, bet yra ir daugiau rizikų. Į ką atkreipti dėmesį ir kaip įvertinti senos statybos butą, kokių dažniausiai daromų klaidų išvengti, kad nenusipirktumėte katės maiše. Pataria – nekilnojamojo turto ekspertas Kęstutis Bružas.

Būstas

Taigi, kaip nepridaryti klaidų, įsivertinant potencialų pirkinį, patarimais dalijasi nekilnojamojo turto ekspertas Kęstutis Bružas:

  • Būtina atidžiai peržiūrėti esamus dokumentus. Ar nėra apribojimų, įsiskolinimų, areštų? Ypač dėmesio verta kadastrinė byla. Joje ir pamatysite, ar išsirinktas būstas atitinka byloje esančią realybę. Ar viskas jame legalu, ar pakeitimai atlikti laikantis visų reikalavimų? Šie žingsniai apsaugos nuo situacijos, kai avansą jau sumokėjote, o bankas būsto nefinansuos.
  • 101 kartą verta pagalvoti, ar gyvenamoji vieta derės prie jūsų gyvenimo būdo. Taigi, atsakykite sau, ar daug laiko leisite namuose, o gal nuolat judėsi link centro, kur daugiau pramogų, restoranų ir parodų. Tad, gal verčiau pirkti ne senos statybos, o naujos, tačiau mažos kvadratūros būstą. Jis padės išvengti spūsčių, taupys jūsų laiką. O jei svarbiau gyventi arčiau gamtos ir erdvesniuose namuose, žvalgytis galima ir užmiestyje.

  • Būtina apsvarstyti ir būsto likvidumą. Jei kelsitės į jį su vaikais, įsivertinkite atstumus iki darželio, mokyklos, parduotuvės ir pan. Jei gyvensite vienas, pagalvokite apie sporto klubą, kuriame jau kurį laiką sportuojate.

  • Verta įsivertinti ir rajono perspektyvą. Jei jūsų nusižiūrėtas būstas miegamajame mikrorajone, mažai tikėtina, kad jo kaina smarkiai keisis ir ateityje. Taigi, ypatingos jo vertės neužauginsite, kad ir kiek į jį investuosite.

    Asmeninio arch. nuotr./NT brokeris Kęstutis Bružas
    Asmeninio arch. nuotr./NT brokeris Kęstutis Bružas
  • Įvertinkite ir pačio namo efektyvumą ir mėnesinės jo išlaidas, kurių prireiks jo išlaikymui. Taip pat pasidomėkite renovacijos planais, šalia kylančio rajono perspektyvomis ir pan. Ne paskutinėje vietoje turėtų būti ir tai, ką matote pro to būsto langus, kokia jų kryptis, ar yra balkonas, terasa, daiktų sandėliukas ar rūsys, garažas?

  • Jei būstas senesnis nei dvidešimties metų, praverstų ir tokių specialistų, kaip inžinierius ar statybų sektoriaus ekspertas, būtina įsivertinti ir vamzdžių, sienų ar stogo būklę. Profesionalo akis iškart pastebės galimus pavojus, tad neskubėkite sprendimo priimti nepasitaręs su jais.

  • Ar žinote, kas sustabdo pardavėją nuo pagundos perleisti jau sutartą pirkinį daugiau siūlančiam klientui? Padorus avansas. Jis bus toks, ir paskatins abi puses laikytis susitarimo, jei atseikėsite nuo planuojamos už būstą pakloti sumos 10 proc.

  • Įsibėgėjant būsto pardavimui, dokumentuose būtina detalizuoti tokias atsiskaitymo detales, kaip tikslūs terminai, po pardavimo būste paliekami daiktai. „Per mano darbo praktiką yra pasitaikę tokių kuriozų, kai žmonės ir šviestuvus su jungtukais iš parduodamo būsto išsivežė. Jei tai neaptarta sutartyje, praradimai galimi“, – apibendrina K.Bružas.

Na, o jei jaučiatės taip, lyg trūktų objektyvių svertų, verta pagalvoti apie NT srities eksperto konsultacijas. Kartais būtent šis žmogus padės neprarasti pinigų, patars, kaip sutaupyti, ir atsakys į klausimą, kur slypi jūsų būsto vertė bei pagelbės derybinėse pozicijose.