Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 09

Ekspertė pataria, kada būtina aprengti augintinį: kailis apsaugo ne visus

Augintiniai, kaip ir žmonės, gali peršalti. Nors dažniausiai jie lengvai pasveiksta, negydoma liga gali baigtis sunkiomis komplikacijomis. Gyvūnų peršalimą išduoda vangumas, liūdesys, apetito praradimas ar išskyros iš nosies, akių.
Kai kurių veislių šunims rūbai žiemą būtini
Kai kurių veislių šunims rūbai žiemą būtini / 123RF.com nuotr.

Pastebėjus šiuos simptomus, derėtų kreiptis į veterinarą, tačiau siekiant apsaugoti gyvūną nuo įvairių ligų, svarbiausia – jų prevencija, kuri ypatingai reikalinga šaltuoju metų laiku. Ką būtina apie tai žinoti, rašoma pranešime spaudai.

123RF.com nuotr./Šuo su rūbais
123RF.com nuotr./Šuo su rūbais

Temperatūrų skirtumas – kenksmingas

Nemažai žmonių tiki, kad drabužiai gyvūnams nėra reikalingi dėl juos saugančio kailio, o apranga – tik madingas šeimininkų įgeidis, tačiau „KIKA“ veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė su tokiu požiūriu nesutinka.

Ji įsitikinusi, kad pasirūpinę tinkama, kokybiška ir patogia apranga, galite pasivaikščiojimus lauke paversti ilgesniais ir malonesniais gyvūnui bei išvengti sveikatos bėdų ar suprastėjusio kailio problemų, ir pataria, kaip tokią išsirinkti.

Pasak specialistės, šunys, kaip ir žmonės, gali sloguoti, peršalti ir net sirgti plaučių uždegimu, o veterinarijos gydytojai šaltuoju metų laiku šunims dažniausiai diagnozuoja viršutinių kvėpavimo takų uždegimą.

„Atvėsus orams ypatingai reikia saugoti senyvus, jautrius ir mažiau judrius augintinius. Jų imunitetas yra silpnesnis, tad mūsų kraštui būdinga drėgmė ir žvarba jų sveikatą gali paveikti greičiau. Gyvūnai dažniau serga, kai žiemos, palyginti, šiltos, bet drėgnos“, – pasakoja K.Ausmanė bei priduria, kad didelis temperatūrų skirtumas išėjus iš labai šiltų namų į šaltą lauką taip pat kenkia gyvūnų nugarai, sąnariams ir imunitetui.

Kailis apsaugo ne visus

Padėti apsaugoti gyvūnus nuo temperatūros pokyčių gali drabužiai ir, nors jie išties reikalingi ne visiems, yra nemažai veislių, kurie be jų apsieiti negali.

„Ar reikia rengti gyvūną, dažniausiai priklauso nuo jo veislės ir kailio tipo. Pavyzdžiui, šunims, kilusiems iš šaltesnio klimato vietų, – Sibiro haskiams, Aliaskos malamutams, Pomeranijos špicams, Berno zenenhundams ar samojedams labai retai reikia lauko drabužių. Tokie šunys savo kūno šilumą išlaiko natūraliai, o su rūbais gali net perkaisti. Tačiau kai kalbame apie lietingą orą – lietpalčiai puikiai tinka visų veislių šunims, kadangi apsaugo kailį nuo drėgmės. Tad grįžus iš pasivaikščiojimo, augintinio nereikia maudyti ar džiovinti, užtenka nuvalyti letenėles“, – pasakoja gydytoja veterinarė.

Ji pažymi, kad sunkiasvoriai šunys taip pat kūno šilumą išlaiko geriau nei mažųjų veislių, tačiau itin liekni, mažų veislių ir trumpo plauko šunys, tokie kaip kurtai ar toiterjerai, atvėsus orams tikrai gali sušalti, todėl juos rekomenduojama aprengti: „Ir tai nesusiję su mada. Tokiems šunims apranga būtina, norint apsaugoti jų sveikatą“.

Itin liekni, mažų veislių ir trumpo plauko šunys, tokie kaip kurtai ar toiterjerai, atvėsus orams gali sušalti.

Ekspertė atkreipia dėmesį, kad peršalimas nėra vienintelė augintinių liga – jiems taip pat pavojingas grybelis, egzema ar kitos odos ligos, o drabužiai gali padėti apsisaugoti ir nuo jų.

Kaip pasirinkti tinkamus rūbus savo augintiniui?

Aprangą gyvūnui patariama rinktis ne tik atsižvelgiant į augintinio veislę, kailį, bet ir jo aktyvumą.

„Neperšlampami apsiaustai ir lietpalčiai ypač pravers ilgaplaukiams šunims, mat esant drėgnesniam orui, jie neleis kailiui sušlapti. Būtent drėgnas kailis išprovokuoja įvairius negalavimus. Ilgaplaukiams šunims rūbelių reikia siekiant apsiginti ne nuo šalčio, bet nuo drėgmės. Be to, baltakakliams šunims apranga padeda išvengti rudų kailio dėmių, atsiradusių nuo drėgmės“, – kaip išrinkti drabužį augintiniui pataria K.Ausmanė.

123RF.com nuotr./Lietpalčiai šunims
123RF.com nuotr./Lietpalčiai šunims

Ji pastebi, kad rūbai ilgesnėmis rankovėmis tiks vyresniems šunims, turintiems problemų dėl sąnarių, o šiltas ir gerai priglundantis drabužis neleis sušalti ir padės išlikti sveikiems.

Dar vienas aspektas, į kurį derėtų atkreipti dėmesį renkantis rūbus – kiek laiko su augintiniu praleidžiate lauke.

„Jei mėgstate ilgus pasivaikščiojimus, išrinkite augintiniui šiltą, neperpučiamą striukę su gobtuvu. Jei šiltos striukės neturite – rūbus galite sluoksniuoti. Jei į lauką išbėgsite tik trumpam, tiks ir megztinis aukštu kaklu. Labai svarbu, kad rūbas būtų patogus ir nevaržytų šuns judesių. Taip pat, kad jis būtų lengvai valomas ir kokybiškas“, – atkreipia dėmesį K.Ausmanė ir priduria, kad svarbiausia, jog šuo su apranga judėtų laisvai ir gerai jaustųsi.

Rūbai ilgesnėmis rankovėmis tiks vyresniems šunims, turintiems problemų dėl sąnarių.

Druska graužia pėdų pagalvėles

Siekiant išvengti nepageidaujamų ligų, veterinarė primena atšalus orams pasirūpinti ne tik apranga, bet ir labai jautria keturkojų pėdučių oda. Ji pastebi, kad žiemą ant šaligatvių ir gatvių barstoma druska kenkia gyvūnų letenoms – graužia pėdų pagalvėles ir jautrius gyvūnų tarpupirščius.

„Esant stipriai minusinei temperatūrai, neapsaugotos pėdutės gali greitai nušalti, tačiau joms labai kenkia ir druska. Šaltis ir druska gali sukelti uždegimus ir rimtus pėdučių pažeidimus, o norint jų išvengti, padėti gali specialios kojinaitės su neperšlampamu padeliu, kurios yra kur kas patogesnės nei įprasti gyvūnų batukai. Deja, ne visi gyvūnai prie jų pripranta, todėl papildomai vertėtų įsigyti natūralų pėdučių balzamą, kuriuo prieš ir po pasivaikščiojimo patepsite šuns pėdutes ir taip jas apsaugosite bei puoselėsite“, – pasakoja veterinarijos gydytoja.

123RF.com nuotr./Žiemą kai kurių veislių šunims rekomenduojama apauti ir specialius batelius
123RF.com nuotr./Žiemą kai kurių veislių šunims rekomenduojama apauti ir specialius batelius

Pasak jos, taip pat labai svarbu pėdutes nusausinti, o jų pažeidimus neretai išduoda gyvūnų elgesys: „Grįžę namo šuniukai ilgai laižosi pėdutes, nes jas šildo arba bando nusausinti, tačiau nuo laižymo pėdutės taip pat gali paraudonuoti, pasidaryti jautrios ir grėsti grybelis.“

Jei gyvūną puošiate ne tik lauke

Tačiau šeimininkai gyvūnus rengia ne tik vesdami į lauką. Šiais laikais, esant gausiam gyvūnų aprangos asortimentui, parduotuvėse galima rasti ne tik nuo šalčio ir drėgmės apsaugančių rūbų, bet ir teminę aprangą augintiniams, kuri itin populiari šventiniu laikotarpiu.

Ekspertė atkreipia dėmesį, kad papuošus augintinį šventiniais rūbeliais, svarbu, kad gyvūnas su apranga neperkaistų. „Jei šuniukas gerai jaučiasi su plonu megztuku ar marškinėliais, nelekuoja, jo kūno temperatūra nepakilusi, tikrai nematau nieko blogo. Per šventes pasipuošti nori visi, todėl nebijokite papuošti savo augintinių ir šventinę atmosferą namuose kurkite drauge“, – sako K.Ausmanė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas