Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 10

15 faktų apie blondines: kodėl būtent apie jas pasakojama tiek anekdotų?

Gražios, bet nelabai protingos. Tokio stereotipinio apibūdinimo dažnai susilaukia šviesiaplaukės moterys, kalbant paprasčiau – blondinės. Nors toks apibūdinimas, žvelgiant moksliškai, visiškai nepagrįstas, pokštai apie blondines iki šiol yra populiarūs, tačiau kur slypi jų kilmė? Kodėl visuomenė įprato šaipytis iš šviesiaplaukių ir tikėti, kad jos pasižymi išvaizda, bet ne protu?
Garbanos
Garbanos / Fotolia nuotr.

Portalas 15min pristato 15 faktų apie šviesius plaukus, blondinių ir pokštų apie blondines istoriją.

1. Šviesiaplaukiai žmonės atsirado tik maždaug prieš 11 tūkst. metų. Manoma, kad šviesius plaukus sukeliantis genas atsirado Šiaurės Europoje, kur mažiau saulės. Todėl, galimas dalykas, šviesiaplaukiams žmonėms reikia mažiau su saule gaunamo vitamino D.

2. Stereotipai apie blondines senesni, negu gali atrodyti. Pirmoji „kvaila blondinė“ buvo prancūzė Rosalie Duthe, gyvenusi XVIII a. Ši šviesiaplaukė artimai bendravo su daugeliu savo meto Prancūzijos didikų ir įgijo didelę įtaką. Tačiau istoriniai archyvai rodo, kad Paryžiaus elitas nuolat juokėsi iš jos kvailumo ir nusišnekėjimų: apie ją 1775 m. net buvo pastatyta pjesė. Ar ji buvo iš tikrųjų kvaila, o gal tik apsimetinėjo – dabar jau nežinia, tačiau istorikai mano, kad būtent su ja prasidėjo „kvailos blondinės“ stereotipas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas