2020 12 12

Gardžios Kalėdos: kokios valgomos dovanos džiugins labiausiai? Rinkiniai – nuo saldžių iki aštrių

Išrinkti kalėdines dovanas kartais gali būti labai sudėtinga. Nė vienam mūsų nesinori, kad dar vienos kojinės ar puodelis dulkėtų spintoje, tad geriausia įteikti apgalvotas ir naudingas dovanas. Su valgomomis apsirikti tikrai sunku – atrasti gurmaniškų skanėstų galima ir patiems išrankiausiems.
Spalvoti sausainiai
Spalvoti sausainiai / Asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvių kūrėjai siūlo pačius netikėčiausius, gardžiausius skonius, rankų darbo dovanas, kurioms sunku atsispirti. Dalinamės dovanų idėjomis, kurios skirtos visoms amžiaus grupėms – nuo pačių mažiausių iki suaugusiųjų. Mūsų lietuvių kūrėjams tikrai netrūksta išradingumo!

„Žiedų skonio“ kūrėja Živilė Juknevičienė pasakoja, kad jos parduotuvėje Giftstudio atrasti galite pačių skaniausių gardėsių ir valgomų dovanų. Kaip teigia pašnekovė – žiedas unikali augalo dalis – vyriškas ir moteriškas pradas, o žiedų skonis telpa pačiuose įvairiausiuose natūraliuose ir sveikuose jos kuriamuose gaminiuose.

„Vienas populiariausių mūsų gaminių yra šaltalankių tyrė, taip pat medus su liofilizuotomis uogomis, liofilizuotas brandintas sūris, unikalios ir mūsų džemu receptūros. Kuriame ir gaminame skanius produktus iš Lietuvoje užaugintų žaliavų, gamtos padovanotų gėrybių ir bitučių sunešto medaus“, – sako Živilė. Visi skanėstai ne tik lietuviški, bet ir labai gardūs, kupini vitaminų ir gurmaniškų skonių – tiks ir ant stalo, ir dovanoms.

***

Sviestas sviestuotas atstovės Milda ir Dovilė dalinasi riešutų kremų paslaptimis – šiuo metu ant bangos kalėdiniai skoniai! Milda pasakoja, kad dabar daugiausiai dėmesio sulaukia aguoninis riešutų kremas „Kūčiukas“. „Jį sukūrėme prieš ketverius metus švenčių proga, kad primintų tradicinį kūčiukų skonį. Žinoma, toks skanėstas tinka visomis progomis, net tik per žiemos šventes.

Anakardžių kremas su kalėdiniais prieskoniais, tokiais kaip cinamonas, kardamonas, muskatas taip pat yra labai gardus. Niekada neapsiriksite ir su klasikiniais skoniais – žemės riešutų, migdolų kremais“, – sako pašnekovė. Riešutų kremus ji pataria skanauti su vaisiais – obuolių riekelėmis, bananais, šviežiomis datulėmis. Tinka ir su pusryčių košėmis, blynais, lietiniais, be to, tai sveikas užkandis.

***

Gurke įkūrėja Justina Kočetova tikrai nustebins agurkiniais skanėstais! Ir tikrai labai neįprastais. Kaip pati sako, viskas prasidėjo nuo kitos veiklos „Šamūkio“ – šeima augina šamus ir jais prekiaudavo įvairiuose miestuose. „Sakydavome pirkėjams, kad šamus atvežėme iš Kėdainių. O žmonės juokaudavo ir klausdavo – o kur agurkai? Juk Kėdainiai garsūs agurkų vardu.

Štai taip ir prisijuokavome ir pradėjome gaminti agurkų džemą, vėliau kilo dar daugiau idėjų – liofilizuoti agurkai su pienišku šokoladu, agurkiniai ledinukai be cukraus, agurkiniai naminiai zefyrai, taip pat ir kūno priežiūros priemonės su agurkais“, – pasakoja Justina.

Ji priduria, kad šiuo metu galima įsigyti ir skanėstų su šamais: „Sukūrėme skanėstus šmaikščiu pavadinimu „Šamas grybo pripjovė“ ir „Šamo pana skumbrė“ Thai Coko padaže, kurie įtiks ir išrankiausiems skoniams.

***

Saldumo mėgėjams tikrai receptorius pažadins kvapni ir gundanti karamelė, gaminama iš natūralių medžiagų. Cannamella galite rasti natūralios karamelės su pačiais gardžiausiais priedais. Kaip teigia karamelės kūrėja Greta Putnaitė, jai ruošti atrenkamos pačios kokybiškiausios medžiagos, pati karamelė yra išskirtinai yra rankų darbo.

„Lietuviai labiausiai mėgsta klasikinę karamelę su belgišku šokoladu, jiems patinka ir karamelė su liofilizuotomis avietėmis. Itin skanu klasikinę karamelę derinti su ožkos sūriu, blyneliais, duona, košėmis, keptais obuoliais, vaisių skiltelėmis, kepiniais – derinių tiesiog apstu!“, – saldžius karamelės privalumus išvardijo Greta Putnaitė.

***

Agnė, „Spalvotų sausainių“ įkūrėja sako, kad mėgsta įvairius rankdarbius ir kūrybą. „Internete pamačiau dekoruotus sausainius – jie mane labai sužavėjo, ir panorau padaryti ką nors panašaus. Tuo metu buvo ką tik gimusi dukrytė, tad eiti į kursus neturėjau galimybės. Tačiau noras buvo didelis ir nusprendžiau pati išmokti šio amato. Šiek tiek užtrukau, bet sukūriau savo išskirtinį dizainą, glaisto receptą ir gaminimo techniką.

Tikrai negalvojau, kad sausainiai taip mane įtrauks... Bet čia galima realizuoti tiek daug idėjų, temų, nustebinti artimuosius ar papuošti šventinį stalą. Klientai ypač mėgsta užsakyti asmeniškai kurtus dekoruotų sausainių rinkinius pagal pomėgius ar iliustruotą mielą žinutę“, - pasakoja Agnė, baigusi ir dizaino studijas.

***

Šis tas aštraus, netikėto ir gurmaniško – jūsų dėmesiui. Donatas Glušauskas, „Acheta direktorius, siūlo džiovintus svirplius ir iš jų pagamintus produktus.

„Aišku, tokie gurmaniški užkandžiai daug ką stebina, tačiau tampa vis įdomesni ir patrauklesni vartotojui, kuris ieško kažko išskirtinio ir įdomaus. Džiovinti svirpliai su prieskoniais, vytintos kiaulienos dešrelės su svirplių miltais, traškios duonelės su svirplių miltais tinka ir išrankiausiems skrandžiams“, – sako pašnekovas.

D.Glušauskas priduria, kad visi jų užkandžiai iš svirplių sveiki, skanūs, traškūs, turi labai daug baltymų, vitaminų, yra be GMO, laktozės ir glitimo bei yra aukštos energetinės vertės produktai.

***

Aneta J.Borkovska, Confetti įkūrėja, dalinasi pačiais gardžiausiais skanėstais, kurie jūsų vaikų šventes gali paversti nepamirštomis. Vienas gardžiausių saldumynų, kuriuose nerasite jokių konservantų ir kitų blogybių – įvairūs spalvoti guminukai ir guminukai-ledinukai kurie itin mėgstami mažųjų dėl savo spalvų ir išvaizdos.

„Gaminame tik iš vaisių, sulčių, uogų ir kitų natūralių priedų. Mūsų produkcijos laikas yra trumpas – keturios paros, todėl ji labai šviežia ir ekologiška – tai svarbiausia mūsų veikloje. Vadovaujamės tokiu principu – gaminti kuo sveikiau, vengiame cukraus, baltųjų miltų, ieškome kuo sveikesnių alternatyvų. Dauguma mūsų saldumynų dėl savo sudėties net netraktuojami kaip saldumynai, o labiau kaip užkandžiai“, – sako A.J.Borkovska.

***

Labu labu verslo įkūrėjos – trys mamos Jolita, Akvilė ir Dovilė. Kaip pasakoja Jolita, jos ieškojo saldumynų alternatyvų savo vaikams ir būtent taip gimė šie becukriai skanėstai, kurie gaminami iš natūralios vaisių tyrės. „Paruošta vaisių tyrė sudžiovinama į plonus lakštus, iš kurių gimsta gardėsiai. Vienos populiariausių yra vaisinės juostelės, tačiau kalėdiniu metu siūloma įsigyti ir šventiškai atrodančių gardumynų, pavyzdžiui, vaisinės juostelės yra susukamos į kalėdinį vainiką, taip pat sukūrėme ir valgomą eglučių mišką, apibarstytą kokosų miltais, todėl jos atrodo it apsnigtos“, – pasakoja Jolita.

Ji pastebi, kad Lietuvos įmonės mielai perka šiuos skanėstus. „Teko įgyvendinti vienai verslo įmonei, kuri užima trečią vietą TOP sąraše, užsakymą ir gavusios tokį, negalėjome pasiduoti. Įveikusios šį iššūkį supratome, kad galime daug“, – šypsosi Jolita. Šalia skanėstų galite rasti ir vaisinių traškučių bei veganiškų šokoladų su avietėmis ir vanile, mėta ir juodaisiais serbentais bei kt.

***

Aštrieji Chilli Guys gali susprogdinti jūsų skonio receptorius. Aitrieji padažai gaminami tik iš natūralių medžiagų ir juose nerasite nė lašelio pridėtinio cukraus. Ir dar daugiau – aitriąsias paprikas čili vaikinai Tomas Pašvenskas ir Nerijus Abromavičius augina patys – ekologiškai. Kaip Tomas pasakoja padažų gimimo istoriją, viskas prasidėjo nuo to, kad jis kartu su bendraminčiu išbandė ne vieną aitriųjų paprikų padažą, tačiau tokio, kuris įtiktų labiausiai – nerado, tad nusprendė gaminti savo.

„Gamindami sau supratome, kad netenkina pačių pipirų kokybė – gauti ir šviežių ir ekologiškų yra labai sunku. Nusprendėme jų užsiauginti patys – pavyko puikiai, tad dabar auginame net pačias aitriausias pasaulyje pipirų veisles ir tai darome visiškai ekologiškai“, – pasakoja pašnekovas ir juokauja, kad ravėdami ant kelių praleidžia išties nemažai laiko.

Taigi, padažai buvo ištobulinti iki begalybės – su natūraliais vaisias, daržovėmis, pačių užaugintais aitriaisiais pipirais ir sulaukė labai daug puikių atsiliepimų ir įvertinimų. Kaip Tomas sako, labiausiai jie didžiuojasi „Carolina Reaper“ padažu, kuris yra sukurtas su pačiu aitriausiu pasaulio pipiru ir stebina savo puikiu skoniu.

„Šio padažo skonis ir aromatas yra neįtikėtinas ir, sakyčiau, kad rinkoje tai yra vienas „įvalgomų“ padažų, kurio aštrumą galima toleruoti ir tuo mėgautis“, – sako Tomas.

Su kokiais patiekalais tinka šie padažai? Tomas siūlo juos išmėginti su tunu, žaliomis krevetėmis, pica, meksikietišku maistu, bet kokiu skrudintu maistu, šiek tiek skystu kiaušinio tryniu... Tęsti galima iki begalybės, bet geriausia išmėginti savo kailiu.

P. S. Dovanodami valgomas dovanas darykite tai atsakingai ir rinkitės iš patikimų gamintojų, kurie laikosi visų maisto gaminimo saugos reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis