Daugelis žaliaskares puošia žibančiomis girliandomis, tradiciniais raudonų, baltų, auksinių ir sidabrinių spalvų žaisliukais bei įvairiaspalvėmis lemputėmis. Pasak prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, progą papuošti namus ir eglutę turime tik kartą metuose, todėl vertėtų nepamiršti ne tik dirbtinių, bet ir lengvai paruošiamų, valgomų, aromatingų dekoracijų, kurios ne tik papuoš namus, bet ir pradžiugins jūsų šeimą.
Imbierinių sausainių eglutės
Tarsi imbierinių sausainių kvapas – taip daugelis apibūdina šv. Kalėdų aromatą. N.Juchnevič sako, kad geriau už šį gardų kvapą gali būti tik jų skonis. Kepyklų vadovė pasakoja, kad imbierinių sausainių dekoracijas pasigaminti nėra sunku, tad formeles ir dydžius galite keisti kiekvieną kepimą.
„Pusę stiklinės medaus ir pusę pakelio sviesto sudedame į prikaistuvį, kaitinant įberiame stiklinę cukraus, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišome. Kitame dubenyje išplakame 2 kiaušinius, įberiame po 1 arbatinį šaukštelį maltų gvazdikėlių, cinamono, malto imbiero bei muskato ir supilame į tešlą. 6 stiklines miltų sumaišome su 1 arbatiniu šaukšteliu kepimo miltelių, supilame į dubenį. Tešlą paliekame stingti valandai šaldytuve.
Galiausiai iškočiojame tešlą ir išpjauname eglutės ar kitos norimos formos sausainius, sudedame juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos ir kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12–15 min.“, – sako Nijolia Juchnevič.
Meduolių girlianda
Jaukiu kvapu pripildantys namus meduoliai – neatsiejama kalėdinio laikotarpio dalis. Vienos šeimininkės meduolius kepa kvadrato formos, storus ir drėgnus, kitos – laikosi tradicijų ir renkasi apvalius, sausesnius, senovinius meduolius.
N.Juchnevič pataria išsikepti meduolinių sausainių, kurie priešingai nei įprasti meduoliai gali ne tik papuošti šventinį desertų stalą, bet ir eglutę, eglišakę ar bet kurį kitą namų kampelį.
„Stiklinę medaus, pusę stiklinės cukraus ir 100 g sviesto šildome inde iki vientisos masės, ją atvėsinę įmaišome 3 kiaušinius, po 2 arbatinius šaukštelius kepimo miltelių, cinamono ir prieskonių meduoliams. Išminkome tešlą, išpjauname norimos formos žaisliukus girliandai, būtinai nepamirštame jų viršuje padaryti nedidelių skylučių ir kepame kepimo popieriumi išklotoje skardoje 170 laipsnių temperatūros orkaitėje. Meduoliams iškepus suveriame juos ant virvelės, juostelės ar storesnio siūlo ir jau galime puošti eglaites“, – receptu dalijasi kepyklų vadovė.
Sausainiai „grybukai“
Meduoliniai „grybukai“ – tai mūsų tautinio paveldo dalis, be kurios sunkiai įsivaizduojame tradicines šventes, muges ir žinoma, šv. Kalėdas. Šįkart N.Juchnevič siūlo ne tik pasigaminti gražių, burnoje tirpstančių, saldžiarūgščiais koteliais grybukų, bet ir jais pamarginti namus šventėms.
„Stiklinę medaus, stiklinę cukraus ir 100 g sviesto užviriname, išmaišome ir paliekame atvėsti. Įmaišome po 1 arbatinį šaukštelį sodos ir prieskonių meduoliams, įmušame 2 kiaušinius, 0,5 kg miltų, viską išmaišome ir paliekame 1 valandą šaldytuve.
Suformuojame apvalius tešlos gabalėlius grybo kepurėlei ir pailgus, smailius koteliams, jų galuose praduriame skylutes ir kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 10 min. Ištraukus iš orkaitės dar karštą kotelio galą sujungiame su galvute ir sulipiname. Atvėsus galime puošti glajumi, suverti ant virvelės ar siūlo“, – sako kepyklų vadovė.
Išbandyti siūlome ir šiuos receptus:
Ingredientai
Cinamonas:
1.00 žiupsnelis (tinka ir kiti prieskoniai meduoliams)
Medus:
100.00 g (100 - 150)
Kiaušiniai:
2.00 vnt. (2 - meduoliams ir 1 trynys - glajui)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 arbat. š. - sulčių - glajui)
Kaip gaminti
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų, tirpintą sviestą ir medų, viską gerai išmaišykite.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais (iš karto visų miltų siūlau nenaudoti, galbūt reikės kiek mažiau) ir prieskoniais, į mišinį suberkite į kiaušinių masę ir užminkykite tešlą.
- Tešla neturi būti kieta, jos atšaldyti nereikia.
- Iškočiokite tešlą iki 0,5-1 cm storio ir formuojame meduolius.
- Kepkite iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6-7 min, kol iškyla ir šiek tiek paruduoja. (Dujinėje orkaitėje kepa iki 15 min)
- Glajui kiaušinio baltymą mikseriu išsukite su milteliniu cukrumi, masė neturėtų būti per skysta, jei skysta reikia įdėti daugiau miltelinio cukraus.
- Aptepkite atvėsusius meduoliukus ir pabarstyti pabarstukais.
Labai skanu ir galima dovanoti švenčių proga!
Receptą atsiuntė Paulina G.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
- Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską ir sumaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per lipni, įberkite dar saujelę miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve per naktį.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalykite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite gana plonai, nes kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
- Sausainių formelėmis (skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis) išspauskite meduolius. Jei tokių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
- Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes jie kepa labai greitai. Kaitresnėje orkaitėje gali iškepti ir greičiau nei per 10 minučių. Neperkepkite meduolių!
- Iškepusius meduolius atvėsinkite, o tuomet statykite eglutes ir dekoruokite.
Iš nurodyto produktų kiekio iškepsite apie 100 meduolių, iš kurių galėsite pastatyti apie 12 mažų meduolinių eglučių.
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
200.00 g (tinka ir margarinas)
Cukrus:
225.00 g („Panevėžio Plius“)
Sirupas:
280.00 ml („Dansukker“ auksaspalvio)
Kiaušiniai:
2.00 vnt. (1 - didelis - tešlai ir 1 - baltymas - glajui)
Soda:
1.00 arbat. š. (1,5 - valgomosios)
Kaip gaminti
- Praleiskite puikų laiką su vaikais kepdami žavius meduolius, kuriais galėsite papuošti ir savo kalėdinę eglutę! Naudokite įvairias formas, kurių galite parsisiųsti čia, ar pasiruoškite savo formas. Iškepę meduolius, kvieskite vaikus glajumi dekoruoti meduolių!
- Ištirpinkite sviestą, cukrų ir sirupą. Palikite mišinį atvėsti. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktą kiaušinį, prieskonius ir sodą. Suberkite miltus ir palikite per naktį. Iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite meduolius. Kepkite apie 8 minutes 200 °C temperatūroje.
- Sudėkite visas glajaus sudedamąsias galis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol mase taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.
- Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant tešlos gaminimo laiko.
Receptas DANSUKKER
Suskleisti