Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 29

Gausus Birutės pomidorų derlius privertė aiktelėti internautus: pasidalino, kaip augina

Birutė Veličkienė sako, kad dar maža būdama lakstydavo paskui močiutę, kuri turėjo labai gražų daržą ir iš jos mokėsi, kaip auginti daržoves. „Esu kaimo vaikas, todėl man labai patinka rankas sukišti į žemę“, – pasakoja Birutė, kurios pomidorų derlius feisbuko grupėje sulaukė daug dėmesio.
Pomidorai
Pomidorai / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip moteris sako, lauke auga tie pomidorai, kurie netilpo šiltnamyje. „Daigus sėjuosi gana anksti, išsipikuoju į litro dydžio indelius ir auginu balkone. Tikrai nelepinu daigų, nežaidžiu, kadangi sodyba tolokai nuo Kauno, kasdien neprivažinėsi – tik vasarą gyvenu čia vienkiemyje“, – dalinasi Birutė.

Ji priduria, kad persodindama daigus į nuolatinę vietą įdeda saujelę žuvų miltų ir visada pomidorus mulčiuoja žole. Sako, kad vieną kartą mulčiavusi tik pusę pomidorų, tai nemulčiuoti labai greitai susirgo maru.

„Iš tikrųjų beveik viską, ką auginu, mulčiuoju žole. Lauke pomidorus persodinau gana anksti, dar buvo ir šalnų, tačiau šalia auga avietės ir jos galbūt padėjo jiems išsikapanoti. Vėliau augimo ir derėjimo sezonu patręšiu pomidorus vištų mėšlo granulėmis ir palieju vandeniu“, – sako B.Veličkienė, kasmet išbandanti vieną kitą naują pomidorų veislę ir visuomet auginanti tris tas pačias 'Orkado', 'Uragan', Tolstoi'.

Asmeninio archyvo nuotr./Pomidorai
Asmeninio archyvo nuotr./Pomidorai

Moteris sako, kad lauke augina hibridinius pomidorus, kurie užauga iki maždaug 1,7 m aukščio.

„Kasmet sulaukiu tikrai gausaus derliaus, tačiau šiemet tas derlius turbūt gausiausias. Sulaukiau komentarų, kad blogai geniu, bet aš auginu lauke, vienu stiebu, o lauke tos augimo sąlygos kitokios, tad tikrai negailestingai iškarpau pomidorus. Jeigu drėgna, lyja, o lapų gausu, ta drėgmė laikosi ir tuomet jau užpuola maras. O dar manieji tankiai susodinti, tad genėti tikrai būtina. Pastebėjau, kad hibridai neužmušami – jie mažiau serga, gausiau dera. Esu bandžiusi ir ne vieną veislę, bet skonis man nesiskiria nuo hibridų“, – apie savo pomidorų auginimą pasakojo Birutė.

Moteris sako, kad daržų auginimas jai tikras malonumas, todėl gali ilgai kapstytis ir grįžta namo tik su tamsa: „Džiaugiuosi, kad nereikia vasarą į kaimą vežtis daržovių - viską užsiauginu pati, o dar kiek išdalinu – šeimai, kolegoms – visame hektarų auga daug sodo ir daržo gėrybių. Galiu drąsiai pasakyti, kad didžiausia širdies atgaiva man – kaimas. Tad linkiu visiems daržininkams dirbti ir auginti su meile – tada būna geriausias derlius“, – sako moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas