Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 10

Gero santechniko istorijos: nuo keisčiausių radinių vamzdžiuose iki prašymų išpildyti klientų fantazijas

Ką keisčiausio santechnikai yra radę lietuvių vamzdžiuose? Su kokiais keisčiausiais klientais ir jų įnoriais, fantazijomis jiems tenka susidurti? Galų gale: kaip vamzdžius prižiūrėti pačiam, kad santechniko numerį reikėtų rinkti kuo rečiau, ir ko, ginkdie, į vamzdyną nereikėtų mesti? Šmaikščių istorijų į podkastą atnešęs santechnikas Vytautas Juknevičius paberia ne tik gerų patarimų, bet ir pikantiškų detalių iš savo darbo kasdienybės.
Vytautas Juknevičius
Vytautas Juknevičius / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Kaip prastėjančią vamzdžių kokybę pastebėti pačiam ir išvengti nemalonaus kaimynų apliejimo? Kaip vanduo turėtų skambėti ar suktis, jeigu su vamzdynu viskas yra gerai? Kokių dar keistumų santechnikai kasdien išvysta? Apie tai ir dar daugiau – klausykite įtraukiame podkaste „Laimė jaustis saugiai“, kurį inicijuoja draudimo bendrovė „If“, su Vytautu Juknevičiumi ir Rimante Kulvinskyte.

Santechniko Vytauto Juknevičiaus pokalbis su R.Kulvinskyte rutuliojasi apie saugumą vamzdžiuose ir tai, kaip su jais išvengti blogiausių scenarijų ir nelaimių. „Nedarykite nesąmonių“, – ne kartą pokalbio metu pabrėžia vyras.

„Jeigu jūsų kulinarinis šedevras nepavyko, nenuleidinėkite jo į klozetą. Tam yra šiukšlių kibiras. Į klozetą turėtų eiti tik gamtiniai reikalai dėl paprastos fizikinės savybės – nepaisant to, kokia konsistencija, vandeny tas daiktas tirpsta. Neskęsti gali net didesnis kiekis popieriaus“, – sako V.Juknevičius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rimantė Kulvinskytė ir Vytautas Juknevičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Rimantė Kulvinskytė ir Vytautas Juknevičius

Tarp radinių, kurių vamzdžiuose būti neturėtų, be per didelio popieriaus kiekio, santechnikas pasakoja radęs ir kitų dalykų. Tarkim, juos užkimšusius higieninius tamponus ar tualetinius muiliukus. „Dar šeimininkės mėgsta riebalus išpilti į unitazą, o tai vamzdžiams labai kenkia“, – priduria V.Juknevičius.

Tačiau bene keisčiausias daiktas, kuris name daugeliui sukėlė galvos skausmą, – vardiniai marškinėliai. „Priešistorė trumpa: susipyko pora ir antra pusė nusprendė atkeršyti, todėl nuleido marškinėlius, kurie užkimšo ketvirtą, tada trečią, antrą aukštą. Galiausiai jie atkeliavo į rūsį. Atvykęs pas klientą ir galvodamas, kad darbai užtruks valandą-dvi, aš praleidau ten gerą pusdienį“, – prisimena santechnikas.

Daužant klozetą šeimininkė gėrė raminamuosius

V.Juknevičiaus atsineštoje istorijų kraitelėje guli ir kiek liūdnesnis atvejis. Jis mena, kaip užsikimšus klozetui nebeliko kitų variantų, kaip tik jį sudaužyti. Ir viskas tarsi būtų buvę gerai, jei ne išskirtinis klozeto grožis, su kuriuo atsisveikinti nesinorėjo niekam.

„Teko daužyti 20-ies metų įspūdingo grožio klozetą, kuris anksčiau kainavo kaip geras automobilis. Šeimininkė netgi ėjo gerti raminamųjų, nes kitos galimybės atkimšti kanalizacijos nebuvo. Tai buvo labai gero gamintojo graži, rožinė spalva. Klozetas, kurį pamatai kartą, du gyvenime“, – sako V.Juknevičius.

Auksinis klozetas
Auksinis klozetas

Žinoma, tam, kad tokių scenarijų būtų galima išvengti, santechnikas pokalbio metu duoda ne vieną patarimą. „Reikėtų nedaryti to, ko nemoki ir dėl ko nesi tikras. Kitas dalykas – fiksuoti įvykius, pirminius inžinerinius darbus“, – sako pašnekovas.

Anot jo, vėliau atėjusiam santechnikui pamačius, kokios detalės ar medžiagos buvo naudojamos vamzdžiams taisyti, apsisuks kur kas greičiau ir, tikėtina, nepaliks klaidų.

Patarimą V.Juknevičius duoda ir būstą perkantiems asmenims, kad šie apsidraustų nuo netinkamo pirkinio. „Perkant būstą reikėtų pasikviesti žmogų, išmanantį inžinerinius dalykus, kad jis užfiksuotų problemas“, – sako santechnikas ir priduria, kad šiuo būdu bus sutaupyta ir nervų, ir pinigų.

Pasiūlymui taisyti nuogam „nepasirašė“

Šiuo laikotarpiu, kai dėl karantino apribojimų santechnikas klientų namuose gali pasirodyti ne visuomet, V.Juknevičius pasakoja išbandęs ir nuotolines konsultacijas. Čia jis ir supratęs, kad senoji karta nuo jaunosios smarkiai skiriasi, su jaunąja kartais galima apsisukti šiek tiek greičiau.

„Senajai kartai reikia, kad meistras atvažiuotų, pažiūrėtų, pagertų kavos, tada nuvažiuotų į parduotuvę, nusipirktų medžiagų, atvažiuotų. Dažnai būna taip, kad arba nepataikai, arba dirbant susidaro nenumatyta situacija, tada vėl važiuoji į parduotuvę ir grįžti. Išeina taip, kad paprastą darbą dirbi pusę dienos“, – sako pašnekovas.

R.Kulvinskytei paklausus, ar namuose kilus krizinei situacijai padėtų vamzdžius atkemšantis „Kurmis“, o galbūt ir internete rastas filmukas, santechnikas skatina rinktis skystą vamzdžių atkimšimo priemonę, o į „Youtube“ rastus mokymus žiūrėti kritiškai.

„Pažiūrėję pusvalandžio trukmės filmuką „Youtube“, netapsite profesionalais, tam reikia mokytis bent metus ar dvejus. Geriau nusipirkite gerą knygą apie santechniką, elektrą ar vėdinimą, pasiskaitysite ir žinosite“, – sako V.Juknevičius.

Vis dėlto vyras skatina norint geriausių rezultatų rinkti profesionalo numerį, nes kartais su klozetais ar kriauklėmis eksperimentuojančio žmogaus klaidos gali gerokai peržengti paprasto taisymo išlaidas.

Beje, pokalbio pabaigai Vytautas palieka bene pikantiškiausias istorijas, įrodančias, kad į namus atvykęs santechnikas gali būti pasiryžęs padaryti daugiau, nei daug kas pamatytų. Žinoma, dažniausiai tokia galimybe pasinaudoja turtingiausieji klientai.

123RF.com nuotr./Tualetas
123RF.com nuotr./Tualetas

Santechnikas puikiai prisimena istoriją, kaip pas vieną tokių moterų atvykus, ši vis kartojo, kaip gražiai jis atrodytų kostiume. Suderinus mokėjimo sąlygas, santechnikas grįžo namo persirengti ir pas klientę vėl pasirodė su tokiu kostiumu, kaip jai norėjosi.

„Žmogus jaučia didelį malonumą matydamas, kaip dirba gražus žmogus“, – juokiasi V.Juknevičius.

Prabėgus kuriam laikui santechnikas pasakoja sulaukęs skambučio iš šios klientės draugės. „Žinau, kad esate plačių pažiūrų meistras. Mes su vyru esame nudistai. Ar jūs negalėtumėte? – pokalbį prisiminė santechnikas. – Sakiau, kad tikrai ne.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito