Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti
2013 06 21

Idėjų rinkinys Joninių kepiniams ant laužo

Joninės – tai metas, kai visi traukia į gamtą, kuria laužus ar kepsnines. Apie kepinius gamtoje turime paruošę įvairių straipsnių. Kad negaištumėte laiko klajodami po portalą, jūsų patogumui visą straipsnių rinkinį pateikiame vienoje vietoje.
Kepame ant laužo
Kepame ant laužo / Fotolia nuotr.

Pirmiausia norime priminti, kad šašlykai – tikrai ne vienintelis galimas kepinys ant laužo. Į šį procesą galima pažvelgti kūrybingai. Išmėginti kažką naujo. Kepti ant grotelių ar iešmo galima pačius įvairiausius dalykus, netgi desertus ar pasiruošti puikų naminį mėsainį.

REKOMENDUOJAME!

Ant grotelių keptas sūris
Receptas: Ant grotelių keptas sūris
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 27
Receptas
Ingredientai
Sūris: 1.00 vnt. (varškės arba fetos)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (bazilikai, rozmarinai, krapai, svogūnai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Majonezas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Sūrį aptepkite majonezu, apibarstykite prieskoniais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių 10–15 minučių iš abiejų pusių.

2. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite, kad apskrustų. Skanaus!

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Suskleisti
Žuvies šašlykas
Receptas: Žuvies šašlykas
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 20 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 700.00 g (tvirtesnės žuvies (lašišos, tuno ir pan.) filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (marinatui ir 4 žaliosios citrinos kepimui)
Porai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 20.00 g (1 valg. š. saulėje džiovintų pomidorų pastos)
Jogurtas: 130.00 ml (natūralaus)
Krapai: 30.00 g (pluoštelis šviežių)
Sezamo sėklos: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Žuvies filė supjaustykite didokais kubeliais (kad nenusprūstų nuo iešmo).
  2. Česnakus sugrūskite. Nuo citrinos nutarkuokite geltonąjį žievelės sluoksnį, iš likusio vaisiaus išspauskite sultis. Jogurtą sumaišykite su citrinų sultimis, žievelėmis, česnakais ir pomidorų pasta. Šiuo marinatu aptepkite žuvį, sudėkite į indą, uždenkite ir mažiausiai 3 val. palaikykite šaldytuve.
  3. Porus kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite stambiais kvadratėliais. Žaliąsias citrinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir supjaustykite skiltelėmis.
  4. Iš marinato išimtą žuvį pramaišiui su porų kvadratėliais ir žaliųjų citrinų skiltelėmis suverkite ant iešmų, kiekvieną iešmą pavoliokite sezamų sėklose ir ant karštų žarijų kepkite 10 min. Apverskite ir dar truputį pakepkite, kad gražiai apskrustų iš visų pusių.
  5. Patiekdami papuoškite krapų šakelėmis.
Suskleisti
Spalvotas šašlykas
Receptas: Spalvoti šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 7
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g ((sprandinės))
Svogūnai: 4.00 vnt. ((4-5 dideli))
Cukinijos: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. ((skirtingų spalvų))
Druska: 2.00 arbat. š. ((pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. ((pagal skonį))
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Supjaustykite kiaulienos sprandinę į stambius kvadratėlius. Taip pat stambiais kvadratėliais supjaustykite svogūnus. Svogūnus dėkite į dubenį kartu su supjaustyta kiauliena. Įberkite maltų pipirų ir druskos.

 

2. Rankomis pamaigykite mėsą su svogūnais, maltais pipirais ir druska. Kuo geriau maigysite svogūnus, tuo daugiau svogūnų sulčių išsiskirs ir mėsa iškepus bus traškesnė ir aromatingesnė.

 

3. Dubenį su mėsa uždenkite plėvele ir palikite per naktį pastovėti šaldytuve ar kokioje vėsioje vietoje.

 

4. Supjaustykite cukiniją stambiais griežinėliais, o saldžiąsias paprikas stambiais kvadratėliais. Apšlakstykite aliejumi, pasūdykite, užberkite žolelių prieskoniais ir bent valandą iki kepimo palikite pastovėti.

 

5. Prieš kepant, pasiruoškite mėsos iešmukus. Tam puikiai tiks metaliniai ar mediniai iešmukai. Verkite užmarinuotos mėsos gabaliuką ant iešmo, tada verkite cukinijos griežinėlį ir saldžiosios paprikos kvadratėlį. Tada vėl verkite mėsos gabaliuką ir taip iki galo.

 

6. Kepkite ant žarijų, kol gražiai apskrus ir pakvips. Skanaus!

 

V. Ramašauskaitės nuotr./Spalvotas šašlykas
V. Ramašauskaitės nuotr. / Spalvoti šašlykai

 

Receptas Viktorijos Ramašauskaitės

Suskleisti

Daugiau receptų bei informacijos straipsniuose:

KOKIOS JONINĖS BE ŠAŠLYKO

4 TAISYKLĖS, KAIP IŠKEPTI GERĄ KEPSNĮ ANT GROTELIŲ

KEPAME ANT GROTELIŲ: 7 GARDŪS LAUKO KEPSNIŲ RECEPTAI

KAIP IŠKEPTI PUIKŲ NAMINĮ MĖSAINĮ


Netgi tuos pačius šašlykus galite kitaip užmarinuoti. Naujas skonis – nauji įspūdžiai. Juolab kad įvairiausių įdomių marinatų yra begalė. Žinoma, tikri šašlykų žinovai tai vertina gana prieštaringai. Kai kurie netgi sako, kad visokie pikantiški marinatai – tai tik mėsos gadinimas. Na, bet nuomonės lieka nuomonėmis. Jei jums nesvetima eksperimentuotojos dvasia, jei mėgstate išbandyti naujus skonius, kodėlgi ne? Nėra jokių nepajudinamų ir amžinų dėsnių, kaip marinuoti šašlyką.

REKOMENDUOJAME!

Šašlykai
Receptas: Šašlykai su granatų sulčių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 29
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 600.00 g (išpjovos)
Sojų padažas: 50.00 ml
Aitriųjų pipirų padažas 1.00 arbat. š.
Granatų sulčių padažas (arba truputis granatų sulčių) 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Jūros druska (pagal skonį) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite į 16 vienodo dydžio gabaliukų. Sudėkite į dubenį.

2. Sumaišykite sojų, granatų, aitriųjų paprikų padažus, supilkite į mėsą ir išmaišykite mėsa. Užpilkite alyvuogių aliejaus, bet nebemaišykite. Aliejus apsaugos, kad iš mėsos neišsiskirtų sultys.

3. Dubenį su mėsa porai valandų dėkite į šaldytuvą, tada mėsą su aliejumi sumaišykite ir dar valandą palaikykite.

4. Svogūno roputę supjaustykite į keturias dalis. Kiekvieną išskirstykite dar į keturias dalis.

5. Ant iešmo verkite po keturis gabaliukus mėsos, atskirkite svogūnais. Kepkite reguliariai vartydami, pagardindami jūros druska.

Suskleisti

Daugiau marinatų straipsnyje 6 BŪDAI, KAIP UŽMARINUOTI ŠAŠLYKĄ


Tiems, kurie nevalgo mėsos arba ieško naujų skonių, siūlome paragauti šį tą vegeratiško. Beje, vegetariški kepiniai ant laužo puikiai tiks ir mėsavalgiams – prie mėsos kaip garnyras… Ant laužo skrudintos daržovės su dūmo kvapu – nuostabiai skanu.

REKOMENDUOJAME!

Vegetariniai šašlykai
Receptas: Vegetariški šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 600.00 g (žaliųjų, geltonųjų, raudonųjų)
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Sūris: 400.00 g (fermentinio)
Pievagrybiai: 150.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 1.00 st.
Daržovių prieskoniai 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 2.00 vnt. (kelios šakelės)
Kaip gaminti

1. Paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite gabalėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Cukiniją supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Sūrį supjaustykite 2–3 cm dydžio kubeliais. Pievagrybius nuvalykite.

2. Daržoves, pievagrybius ir sūrį pramaišiui suverkite ant iešmų.

3. Paruoškite marinatą: sugrūskite česnakus, susmulkinkite čiobrelius. Aliejų sumaišykite su daržovių prieskoniais, čiobreliais, saldžiųjų paprikų milteliais ir česnakais.

4. Šašlykus sudėkite į dubenį, užpilkite marinatu, uždenkite ir 12 val. palaikykite šaldytuve.

5. Daržovių šašlykus sudėkite ant grotelių ir 6–8 min. kepkite. Paskui apverskite ir kepkite dar 6–7 min.

Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“

Suskleisti

Daugiau vegetariškų idėjų straipsnyje: ŠAŠLYKŲ PUOTA LIEKNĖJANTIEMS IR VEGETARAMS


Išsiruošėte į gamtą be jokių kepsninių? Nuostabiausia ir natūraliausia pasaulyje virykle gali tapti  laužas. Nepatikėsite, kiek jame galima pasigaminti visokiausių skanėstų! Tereikia paplanuoti iš anksto ir įsimesti į krepšį reikiamų produktų.

REKOMENDUOJAME!

Lauže kepti įdaryti pomidorai
Receptas: Lauže kepti įdaryti pomidorai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 21
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 8.00 vnt. (gerai prinokę vidutinio dydžio)
Mocarelos sūris: 400.00 g
Bazilikai: 100.00 g (jei nėra šviežių, tinka ir žiupsnelis džiovintų)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį arba nebūtina visai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Pomidorų vidų išskobkite.
  2. Mocarelos sūrį supjaustykite gabalėliais ir suberkite į dubenį. Į tą patį dubenį berkite susmulkintus bazilikus, trintas česnakų skilteles, jei mėgstate sūriau, įberkite pagal skonį druskos, supilkite aliejų.
  3. Sūrio masę gerai išmaišykite ir sukrėskite į  paruoštų pomidorų vidų.
  4. Kiekvieną pomidorą įsukite tvirtai į foliją ir statykite į kaitrias laužo žarijas. Svarbiausia pastatyti tiesiai, kad pomidorų įdaras lydydamasis neišbėgtų.
  5. Kepimo laikas priklauso nuo žarijų kaitros. Vidutiniškai 15-20 minučių.
Suskleisti

Daugiau laužo kepinių idėjų straipsnyje KEPAME ANT LAUŽO!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos