Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 26

Ieva augina išskirtinę bobteilę Pandą: „Ji geriausia, kas man galėjo nutikti“

Gražuolė bobteilė Panda į Ievos Volungės namus ir gyvenimą atkeliavo jau paaugusi. Vienerių metų sulaukusi kalytė iki tol gyveno vienkiemyje, o kadangi šeimininkai jai negalėjo skirti tiek dėmesio, kiek jai reikia, Panda surado naujus namus. Ji persikėlė į miestą, kuriame iš pradžių teko apsiprasti, ir suteikė savo šeimininkei Ievai labai daug laimės.
Išskirtinė Ievos augintinė – bobteilų veislės kalytė Panda
Išskirtinė Ievos augintinė – bobteilų veislės kalytė Panda / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip Ieva sako, Panda – geriausias dalykas, kuris galėjo jai nutikti. Šiandien Panda – tikras miesto šuo, mėgstantis draugiją, šypsenas, pozuoti fotografijoms, puoštis ir jau spėjęs pagyventi ne viename mieste Lietuvoje ir užsienyje.

Ieva, kuri dirba šunų kirpėja, sako, kad jos meilė gyvūnams prasidėjo neatsitiktinai. Jos tėvai laikė kates, šunis, kuriais ji mielai rūpinosi.

Asmeninio archyvo nuotr. /Išskirtinė Ievos augintinė – bobteilų veislės kalytė Panda
Asmeninio archyvo nuotr. /Išskirtinė Ievos augintinė – bobteilų veislės kalytė Panda

„Man buvo suteikta teisė turėti gyvūną, jeigu aš sutaupau jam pinigų ir galiu įsigyti. Tad jau septynerių metų aš turėjau pudelį, vėliau auginau tris šeškus – tiek paauglystėje, tiek studijuodama.

Labai norėjau padėti beglobiams gyvūnams, tad pradėjau juos gelbėti tiesiai iš gatvės, priglausdavau savo namuose, kol surasdavome jiems tinkamus šeimininkus.

Šiandien mano namuose gyvena du priglausti katinai, kuriems 10 ir 7 metai, ir mylima bobteilė Panda“, – sako Ieva.

Panda – meili pūkuotukė, kuri mėgsta vadovauti

Panda į Ievos namus atkeliavo sulaukusi 1 ir 3 mėnesių. „Aš radau skelbimą, kad yra dovanojamas šuo. Kai susisiekiau su ją atiduodančiais žmonėmis, jie paaiškino, kad labai daug keliauja, tad Panda auga stokodama dėmesio vienkiemyje. Kai pamačiau Pandą, mes iš pirmo žvilgsnio įsimylėjome viena kitą“, – prisimena Ieva.

Ji priduria, kad apsigyvenimas naujoje vietoje nesutrikdė bobteilės, nors šuo atkeliavo iš vienkiemio į butą mieste. Pandai tik iš pradžių viskas buvo keista, pavyzdžiui, šviesoforai, laiptinės, tačiau ji greitai adaptavosi ir tapo socialiu, bendraujančiu šunimi.

Ieva priduria prieštaraujanti nuomonei, kad bute šuniui ne vieta, ir mano, kad visi gyvūnai turėtų gyventi kuo arčiau žmogaus – taip kuriamas tikrasis ryšys.

„Taip susiklostė, kad daugelis gyvūnų mano gyvenime atsirado jau gerokai paaugę, o man šis variantas labai tinkamas, kadangi šuo jau labai daug ką moka, matai, koks jo charakteris. Tad tikrai nebijau jau suaugusių augintinių.

Tiesa, pastebėjau, kad ji turi didelę išsiskyrimo baimę, tad mes ėjome į dresūrą, kad sustiprintumėme tarpusavio ryšį, žinočiau, kaip su ja dirbti, nes visgi Panda yra aviganis ir mėgo gainioti kates namuose, tiesa, tai daro iki šiol“, – pasakoja Ieva ir priduria, kad visi namuose turi vaikščioti ramiai, katinai negali žaisti ir gainiotis, ką jie labai mėgsta, nes Panda iškart prisistato ir sustabdo visus žaidimus.

Šukuosenų modelis, stebintis aplinką

„Nepasakyčiau, kad kažkada būčiau svajojusi apie šią veislę. Kadangi ji išsiskiria savo kailiu ir dydžiu, man atrodė, kad labai sudėtinga būtų tokiu šunimi pasirūpinti. Tačiau kai pradėjau dirbti šunų kirpėja, labai daug kas pasikeitė.

Kai pamačiau, kad Panda dovanojama, iškart pradėjau ieškoti informacijos internete, kaip galėčiau ją apkirpti. Pamačiau tikrai daug nuostabių variantų, tad supratau, kad priežiūra gali būti visai paprasta“, – prisimena Ieva, šiandien kerpanti Pandą įvairiais kirpimais ir puošianti spalvotais kaspinėliais.

Asmeninio archyvo nuotr. /Išskirtinė Ievos augintinė – bobteilų veislės kalytė Panda
Asmeninio archyvo nuotr. /Išskirtinė Ievos augintinė – bobteilų veislės kalytė Panda

Taip pat jai buvo svarbu, kad šuo nebūtų agresyvus ir tiktų šeimai – bobteilė kuo puikiausiai atitiko šiuos kriterijus: „Šiai veislei nereikia ypač daug fizinės veiklos, aktyvaus išsikrovimo. Šiems šunims patinka pasivaikščioti ir būti šalia žmogaus. Panda su manimi keliauja į darbą, stebi aplinką. Tai jai labai patinka“, – pasakoja pašnekovė.

Panda dar ir meili, mėgsta vaikus ir yra labai empatiškas šuo, kuris visada bus laimingas paglostytas ir paniurkytas.

„Tiesa, ji padykusi, tad per tuos šešerius metus, kai esame drauge, susiduriame su tuo, kad ji labai mėgsta vogti maistą. Teko keisti įpročius ir visus mokyti nepalikti maisto ant stalo ar kitų vietų, kurias ji gali pasiekti“, – juokiasi Ieva.

Asmeninio archyvo nuotr. /Išskirtinė Ievos augintinė – bobteilų veislės kalytė Panda
Asmeninio archyvo nuotr. /Išskirtinė Ievos augintinė – bobteilų veislės kalytė Panda

Per visą laiką nebuvo sutikę kito bobteilo

Ieva sako, kad su Panda sulaukia tikrai nemažai dėmesio gatvėje, tačiau per tą laiką, kol yra kartu, kitų bobteilų nebuvo sutikę.

„Tai tikrai gana reta veislė Lietuvoje. Gyvenome Kaune, Klaipėdoje, Osle, o dabar apsistojome Vilniuje, tačiau per tą laiką bendraminčių neatradome, nors tikrai žinau, kad Lietuvoje yra ne vienas šios veislės šuo. Mums dėmesys tikrai patinka – visi, tiek suaugę, tiek vaikai, mus apdovanoja šypsenomis, paklausia, kokia tai veislė, dažnai sumaišo su pudeliais – greičiausiai dėl kailio.

Man atrodo, kad kailyje ir slypi didžiausia šios veislės puošmena. Tačiau kiti linkę visai trumpai nukirpti bobteilus. Dėl to, manau, jie praranda savo išskirtinumą“, – mano Ieva.

Kadangi Ieva turi visas galimybes, Panda labai dažnai išbando įvairias šukuosenas ir net pasipuošia spalvotomis sruogomis ar kitomis puošmenomis; tai jai labai patinka.

Asmeninio archyvo nuotr. /Ieva su augintine Panda
Asmeninio archyvo nuotr. /Ieva su augintine Panda

Mityba ir kailio priežiūra

Pasak Ievos, režimas Pandai būtinas, kadangi ji mėgsta vagiliauti maistą nuo stalo ar savo graudulingomis akimis ir elgesiu išsiprašyti vieno ar kito skanėsto iš kitų žmonių, kurie kaipmat susilydo ją pamatę.

„Šie šunys yra linkę tukti, tad stengiuosi būti labai dėmesinga maistui, jo kiekiui ir valgymo laikui. Renkuosi aukščiausios klasės pašarą, kuris nealergizuotų ir jai tiktų“, – sako I.Volungė.

Ji priduria, kad sudėtingiau su kailio priežiūra, pavyzdžiui, Panda šeriasi visus metus, tiesa, plaukų namuose nėra daug. „Svarbiausia – kailį šukuoti, kad neatsirastų sąvėlų ir, kai reikia, apkirpti. Tą daugiau darau vasarą, kadangi man ji pati gražiausia, kai plaukas ilgas, tačiau turiu atsižvelgti į sezoną, kad Panda jaustųsi gerai, neperkaistų. Vasarą ją apkerpu, o žiemą ar lietingu periodu rengiu kombinezonu. Taip pavyksta išlaikyti kailį švarų ir gražų, na, o maudau ją kas kelias savaites, o žiemą – kas mėnesį. Miegame kartu, tad man norisi, kad ji visada būtų švari ir tvarkinga. Nors ji turi savo didelę ortopedinę lovą, vis tiek ateina miegoti pas mane“, – sako Ieva.

Asmeninio archyvo nuotr. /Išskirtinė Ievos augintinė – bobteilų veislės kalytė Panda
Asmeninio archyvo nuotr. /Išskirtinė Ievos augintinė – bobteilų veislės kalytė Panda

Panda – geriausia draugė, kuri visada šalia

„Mano gyvenimas pasikeitė, kai atsirado Panda. Aš prie jos labai prisirišau ir noriu, kad ji visada būtų šalia. Iš kitos pusės atsirado ir tam tikrų suvaržymų, nes noriu, kad ji jaustųsi patogiai ir tuo pačiu netrikdytų kitų, tad stengiuosi visas atostogas ir darbus planuotis kartu su ja.

Pavyzdžiui, man teko išvykti gyventi užsienį, tačiau minties, kad galėčiau išvykti be augintinių, nebuvo. Žinojau, kad keliausime kartu. Beje, tai yra pirmas mano gyvūnas mergaitė, tad atradau savyje norą ją papuošti ir pagražinti, pavyzdžiui, įsegti kaspiną.

Man didžiausias malonumas - nueiti į parduotuvę ir ten ieškoti kaspinėlio savo Pandai. Beje, jai labai patinka puoštis, nes tai asocijuojasi su išėjimu – ji žino, kad susišukuosim plaukus, įsisegsim kaspiną ir keliausime į lauką“, – juokiasi Ieva. Panda mėgaujasi dėmesiu, kurį gauna, ir dėl to būna labai laiminga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas