„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2020 12 14

Išgyventi iš 240 eurų. Kaip kulinarė per 3 savaites maistui ir kalėdinėms dovanoms išleido vos 100 eurų

Sveiki! Dar viena savaitė praūžė nejučiomis. Vis dar kasdien valgau kaip restorane, gaminti tikrai neatsibodo, o ir smulkių kalėdinių dovanų receptus turėjau laiko parepetuoti.
Vita Marija Murėnaitė
Vita Marija Murėnaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Kas dar negirdėjo – Vita Marija gruodžio mėnesį sumanė pabandyti išgyventi ir net nupirkti kalėdines dovanas iš 240 eurų pašalpos. Pirmąjį jos straipsnį ir savaitės meniu skaitykite ČIA. Kaip jai sekėsi antrąją savaitę ir ką Vita Marija gamino – skaitykite ČIA.

Sykį buvau užsukus į parduotuvę atsargų pasipildyti, pirkau sviesto, sausų ir šviežių mielių, vanilinio cukraus, sėklų, aguonų, žemės riešutų, miltų, cukraus (rudo ir balto), aitriųjų pipirų, česnakų, avokadų, apelsinų, mandarinų, kakavos, kepimo popieriaus ir blizgančią kalėdinę juostelę dovanoms pakuoti.

Visų šių ingredientų užteks daugumai mano dovanų paruošti, o parduotuvėje išleidau vos 15,13 Eur. Per praeitas dvi savaites išleidau 59,89 Eur, taigi maistui kol kas iš viso išleista 75,02 Eur.

Gavau sąskaitą už buto administravimą, šioje vietoje eilinį sykį neplanuotos išlaidos, mat gyvenu 1840 m. statybos name. Šį mėnesį vietoje įprastų 5,99 Eur reikės pakloti 53,37 Eur už latakų valymą ir fasado taisymą. Viską sudėjus – jau neturiu 128,39 Eur, o dar liko dvi savaitės maisto ir visi likę komunaliniai mokesčiai...

Asmeninio albumo nuotr./Vita Marija Murėnaitė
Asmeninio albumo nuotr./Vita Marija Murėnaitė

Antradienį važiuosiu į turgų daržovių ir mėsos. Šią savaitę planuoju gamintis vištos širdeles, virsiu sultinį iš kakliukų. Žodžiu, rinksiuosi pigesnius produktus, nors tikrai ne prastesnius – mat su jais irgi galima skanių pietų prisigalvoti. Čia išleisiu, manau, daugiausia 25 Eur.

Dabar jaučiuosi dar mažiau tikra dėl projekto sėkmės, bet šansų sutilpti į norimą sumą yra (jei bute išjungsiu šildymą, elektrą ir nenaudosiu vandens…). Juokauju, viskas bus gerai, reikia tik pozityviai nusiteikti, taigi su ta gaidele ir pereikime prie smagiosios šiandieninio teksto dalies!

Pirmiausiai noriu pristatyti lengvai pagaminamus 3 rūšių sausainius, kuriuos gražiai supakavę galite dovanoti savo namiškiams. Toliau straipsnyje dalinuosi dar keliais receptais, kuriuos išbandę galėtumėte pradžiuginti saldumynų nemėgstančius.

Skatinčiau nepirkti jokių dovanų dėžučių, o iš rūsio ar lentynos galo išsitraukti stiklainius, juos išblizginti ir sausainius dėti į juos – taip ne tik neišleisite pinigų pakavimui, bet ir išlaikysite kepinius sausai. Tuomet jie nepraras traškumo ir galės džiuginti draugus ar gimines ilgiau nei įprastai.

Beje, stiklainių dangtelius gali uždengti kepimo popieriumi, aprišti kalėdine dovanų juostele ir ant viršaus palinkėjimą parašyti.

Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Sausainių pakavimas
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Sausainių pakavimas

Kakaviniai sausainiai

Jums reikės:

  • 60 g kakavos miltelių,
  • 205 g balto cukraus,
  • 60 ml aliejaus,
  • 2 kiaušinių,
  • 130 g kvietinių miltų,
  • 1 a.š. kepimo miltelių,
  • ½ a.š. druskos,
  • 100 g cukraus pudros.

Gaminimas:

  • Kakavą, cukrų ir aliejų išmaišykite šaukštu, tuomet įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite masę.
  • Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
  • Suberkite miltus į kakavos masę, gerai išmaišykite, ir kai tešla bus tolygiai sulipusi į vieną masę, dėkite ją į šaldytuvą bent 4 val., o geriausiai – per naktį.
  • Po to imkite maždaug šaukštą tešlos ir rankomis susukę rutuliuką apvoliokite jį cukraus pudroje.
  • Rutuliukus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šaukštu ar mentele švelniai prispauskite iki 1,5 cm storio apskritimo.
  • Kepkite sausainius 10 min. 175 laipsnių orkaitėje.
  • Leiskite sausainiams gerai atvėsti.
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Kakaviniai sausainiai
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Kakaviniai sausainiai

Sviestiniai sausainiai

Jums reikės:

  • 230 g kambario temperatūros sviesto,
  • 150 g balto cukraus,
  • 1 kiaušinio,
  • 350 g kvietinių miltų.

Papuošimui:

  • 1 kiaušinio trynio,
  • saujelės sezamo sėklų, vanilinio cukraus, perlinio cukraus ar kitų mėgstamų papuošimų.
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Sviestiniai sausainiai
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Sviestiniai sausainiai

Gaminimas:

  • Sviestą suplakti su cukrumi iki purios masės.
  • Įmušti kiaušinį ir dar sykį perplakti.
  • Įmaišyti į tešlą miltus ir paminkyti minutę.
  • Tešlą dėti į šaldytuvą valandai.
  • Kočioti iki 1 cm storio lakšto, po to stikline, peiliu ar specialiomis formelėmis daryti sausainius.
  • Perkelti juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepti kiaušinio bei 2 v.š. šalto vandens plakiniu ir barstyti papuošimus.
  • Kepti 10 min. 190 laipsnių orkaitėje.
  • Atvėsinti prieš ragaujant.

Kokosiniai sausainiai

Juos kepiau tik todėl, kad liko 1 baltymas nuo sviestinių sausainių, bet išėjo tikrai puikūs.

Suplakiau baltymą su žiupsniu druskos ir 40 g balto cukraus iki purios, standžios masės. Į ją įmaišiau 100 g kokoso drožlių ir ant kepimo skardos suformavau mažus kokosinius kalniukus.

Kepiau juos 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min. (arba kol gražiai paruduoja). Prieš valgant irgi reiktų atvėsinti.

Beje, juos galima apšlakstyti baltu arba juodu šokoladu, tuomet jie tampa dar šventiškesni.

Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Kokosiniai sausainiai
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Kokosiniai sausainiai

Naminių dribsnių receptas

Jums reikės:

  • 400 g penkių grūdų dribsnių,
  • 3 v.š. sviesto,
  • 3 v.š. medaus,
  • 50 g moliūgų sėklų,
  • 50 g kokoso drožlių,
  • 50 g aguonų,
  • 100 g žemės riešutų,
  • žiupsnio druskos, cinamono ir malto muskato.
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Dribsniai
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Dribsniai

Gaminimas:

  • Dribsnius ir sėklas sumaišykite dideliame dubenyje.
  • Nedideliame prikaistuvyje ištirpdykite sviestą, medų, cinamoną, muskatą ir druską.
  • Užpilkite medų ant sėklų ir labai gerai maišykite, kol neliks sausų dribsnių.
  • Paskirstykite juos tolygiai ant kepimo popieriaus ir kepkite 20 min. 160 laipsnių orkaitėje, kas kelias minutes vis permaišydami šaukštu, kad visi dribsniai būtų apskrudę.
  • Palaukite kol visiškai atvės, dėkite į stiklainiukus.
  • Valgykite su pienu, jogurtu arba barstykite ant ledų, košės ar saldžių skrebučių.
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Dribsniai
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Dribsniai

Aštrus aliejus

Praeitą mėnesį namų prekių parduotuvėje radusi šiuos mažyčius buteliukus su kamščiais (nuotr. žemiau, 2,99 Eur už 3 vnt.) iškart žinojau, kad noriu į juos supilstyti aštrų aliejų. Per pirmą mėnesio apsipirkimą nusipirkau litrą aliejaus, taigi jo užteks viso mėnesio vartojimui, kakaviniams sausainiams ir dar šiam receptui!

Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Aštrus aliejus
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Aštrus aliejus

Jums reikės:

  • 450 ml alyvuogių aliejaus,
  • 16 mažų, bet labai aštrių čili pipirų,
  • 10 česnako skiltelių.

Gaminimas:

  • Nulupkite česnakus, nupjaukite kotelius nuo aitriųjų pipirų.
  • Supjaustykite nedideliais gabaliukais (čili sėklytes palikite, nes jose visas aštrumas ir slepiasi).
  • Supilkite aliejų į gilią keptuvę, suberkite aitriuosius pipirus su česnakais ir šildykite ant mažiausios ugnies 1 val.
  • Palaukite, kol visiškai atvės, ir supilstykite į buteliukus arba stiklainius.

Aliejų galite šlakstyti ant picos, makaronų patiekalų, salotų, pilti į sriubas ir visur, kur tik norisi aštrumo.

Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Aštrus aliejus
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Aštrus aliejus

Kitas sūrios dovanos receptas (mano mamos favoritai) – vytinti pomidoriukai

Jums reikės:

  • 500 g vyšninių pomidoriukų,
  • 3 v.š. rudojo cukraus,
  • druskos, pipirų,
  • 150 ml aliejaus,
  • česnako ir čiobrelių (nebūtina, bet su jais skaniau).

Gaminimas:

  • Pomidoriukus perpjaukite pusiau ir sudėkite vieną šalia kito ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  • Pabarstykite druskos, pipirų ir cukraus ant kiekvieno iš jų.
  • Vytinkite juos 2 val. 110 laipsnių orkaitėje (tarp durelių įdėkite šaukštą, kad liktų mažas tarpelis garams išeiti).
  • Palaukite, kol atvės, sudėkite pomidoriukus į stiklainį ir, pagardinę česnaku bei žolelėmis, apipilkite aliejumi.
  • Laikykite šaldytuve.
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Vytinti pomidorai
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Vytinti pomidorai

Marinuotos daržovės

Tai puiki dovana azijietiškų patiekalų mėgėjams, jos šaldytuve gali laisvai tūnoti porą savaičių.

Jums reikės:

  • 185 g vandens,
  • 180 g ryžių acto,
  • 45 g cukraus,
  • 10 g druskos,
  • 200 g ridiko (rožinio arba balto),
  • 100 g morkų,
  • 15 g imbiero šaknies.

Gaminimas:

  • Visus ingredientus, skirtus marinatui, supilkite į nedidelį puodą, užvirkite.
  • Daržoves nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, tai gali būti apskritimai, kubeliai ar juostelės – pasirinkite, kaip jums bus patogiau ir skaniau valgyti.
  • Daržoves sudėkite į stiklainį, užpilkite jas dar karštu marinatu ir palaukite, kol atvės.
  • Valgyti galite iškart, tačiau kitą dieną skaniau.

P.S. Šio marinato kiekio dar užtenka 100 g violetiniam svogūnui užpilti. Vėlgi, užpylę palaukite, kol atvės. Juos galite dėti į sumuštinius, tortilijas, salotas, tuno/lašišos dubenėlius, šalia šašlykų, silkės ar į azijietišką sriubą.

Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Marinuotos daržovės
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Marinuotos daržovės

Na ir – paštetas

Be jo tiesiog neįsivaizduoju Kalėdų!

Jums reikės:

  • 1 morkos,
  • 2 svogūnų,
  • 3 česnako skiltelių,
  • 450 g vištos arba anties kepenėlių,
  • 100 g sviesto,
  • 200 ml riebios grietinėlės,
  • poros šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • druskos, pipirų ir čiobrelių.
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Paštetas
Vitos Marijos Murėnaitės nuotr./Paštetas

Gaminimas:

  • Išplaukite ir susmulkinkite kepenėles.
  • Nuvalykite ir susmulkinkite daržoves.
  • Įkaitinkite aliejų, suberkite daržoves ir skrudinkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės.
  • Sudėkite į keptuvę kepenėles, pagardinkite prieskoniais ir kepkite apie 7 min.
  • Supilkite grietinėlę, sviestą ir išmaišę palaukite, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies, sutrinkite viską iki purios masės elektriniu trintuvu.
  • Laikykite sandariai uždarę stiklainiuose, šaldytuve.

Tikiuosi, receptai ir idėjos patiko, kai kuriuos iš jų su daugiau nuotraukų ir vaizdo paaiškinimais galite rasti ir mano instagramo paskyroje.

Kitą savaitę pasidalinsiu savo Kūčių vakaro ir Kalėdų dienos valgiaraščiu bei atnaujinsiu informaciją dėl išlaidų.

Likime namuose, būkime sąmoningi ir nepirkime plastmasinių dovanų.

Iki kito pirmadienio!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs