Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 07

Išgyventi iš 240 eurų. Kulinarė per 2 savaites maistui išleido 60 eurų: idėjos, ką pigiai pasigaminti

Sveiki sugrįžę! Pirmoji savaitė praėjo sklandžiai ir greitai. Turėdama savaitės maisto planą kas rytą nubusdavau su laukimu, atrodė, kad kažkas kitas jau yra man sustygavęs dieną. Karantino metu leidžiu laiką namuose, tad maisto gaminimas – mėgstamiausia dienos veikla. Tikiuosi, ir jums ji daug vargo neatneša, o kaip tik džiugina.
Vita Marija Murėnaitė
Vita Marija Murėnaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Pirmąją Vitos Marijos straipsnio dalį su savaitės meniu bei jos sumanymu gruodžio mėnesį bandyti išgyventi ir net nupirkti dovanas iš 240 eurų pašalpos skaitykite ČIA.

Pirmosios savaitės receptais dalinausi savo socialinėje paskyroje, daug žmonių siuntė nuotraukas ir bandė juos kartu su manimi. Smagu, kad eksperimentuoju ne viena, o ir mano siekėjų ratas įsitraukė.

Labiausiai praėjusią savaitę suspindėjęs patiekalas buvo silkės tartaras. Jį labai greitai ir lengvai pasigaminti galite ir jūs.

1 porcijai reikės:

  • 1 silkės gabaliuko,
  • 8 kornišonų (mažų marinuotų agurkėlių),
  • 2 ridikėlių,
  • poros svogūno laiškų, krapų šakelių,
  • 1 bulvės,
  • druskos, pipirų, šlakelio aliejaus.

Gaminimas. Pirmiausia nuskutau ir supjausčiau bulvę nedideliais gabaliukais. Juos įdėjau kepti į gerai įkaitintą keptuvę ir skrudinau 6 minutes, kol bulvės gabaliukai iš abiejų pusių tapo aukso spalvos ir traškūs. Juos nusausinau suberdama ant popierinio rankšluosčio.

Silkę su žolelėmis, ridikėliais ir agurkais supjausčiau į mažus gabaliukus, apibarsčiau druska, pipirais ir apšlaksčiusi aliejumi sumaišiau.

Silkės tartarą patiekiau su nedideliu šaukštu grietinės ir dar šiltomis bulvėmis. Visi iki šiol išbandę receptą liko patenkinti, tikiu, tokie liksite ir jūs.

Asmeninio albumo nuotr./Vitos Marijos Murėnaitės patiekalai
Asmeninio albumo nuotr./Vitos Marijos Murėnaitės patiekalai

Natūriniai mainai su draugais

Smagiausia savaitės dalis buvo maži natūriniai mainai. Mano aplinkoje yra nemažai gaminančių žmonių, tad vieną dieną nuėjau pas draugą į svečius, kuris pagamino fantastiškus rankų darbo makaronus iš miltų ir vandens. Aš atsinešiau savo pirktos maltos mėsos su daržovėmis – ir gavosi puikiausi pietūs. Namo išėjau su draugo keptu duonos kepalu, kurį padalinau pusiau, pavaišinau draugę ir mainais gavau obuolių.

Dar buvo draugės gimtadienis. Kadangi negalėjau leisti pinigų dovanoms, pasisiūliau padovanoti jai savo laiką ir pagalbą. Padėjau suruošti gimtadienio vakarienę ir taip neišleidau nė cento.

Mano akimis amatai ir natūriniai mainai – žaviausia istorijos dalis. Kaip būtų gera gyventi pasaulyje, kuriame nėra pinigų kaip tarpininkų...

Asmeninio albumo nuotr./Vita Marija Murėnaitė
Asmeninio albumo nuotr./Vita Marija Murėnaitė

Savaitės pirkiniai – vos 15 eurų

Bet kadangi gyvenimas ne pagal mane sudėliotas, šiandien ir vėl ėjau į parduotuvę, nes pritrūko šviežių žolelių, daržovių ir pieno produktų (varškės, pieno ir sūrio). Dar įsigijau viščiuko broilerio kaulą, iš kurio virsiu sultinį ir nugramdysiu mėsą sriubai, du kiaulės liežuvius bei keturis gabaliukus tuno (turiu slaptą vietelę „Halės turguje“, kur šaldytus tuno kepsnius vos ne už dyką parduoda).

Viso kito maisto liko sočiai, kameroje dar yra mėsos, lentynose - kruopų, makaronų, tad pasipildžiusi išvardintų produktų atsargas planuoju dar savaitę gamintis namuose. Šiam apsipirkimui išleidau – 15,53 euro.

Asmeninio albumo nuotr./Vitos Marijos Murėnaitės patiekalai
Asmeninio albumo nuotr./Vitos Marijos Murėnaitės patiekalai

Pasidomėjau, kiek kainuoja mitybos planai, kai į namus tau atneša visus dienos patiekalus (3 pagrindinius ir 2 užkandžius) – kainos ir vėl nustebino, jos svyruoja nuo 400 iki beveik 600 eurų per mėnesį.

Iki šiol už 2 savaičių maistą esu išleidusi 59,89 euro, tad tikiuosi, kad į eksperimento rėmus tilpsiu. Dar įdomu, kiek prikapsės už šildymą. Mano namai labai maži, bet nėra ypač sandarūs, todėl vien tik dujinis šildymas gali kainuoti apie 40 eurų.

Dar reikės likusias buto sąskaitas apmokėti, augintiniui maisto nupirkti ir kalėdines rankų darbo dovanas kitą savaitę paruošti, o jei dar mano namą administruojanti įmonė trečią mėnesį iš eilės už kaminų valymą keliasdešimt eurų nuskaičiuos – eksperimentui bus šakės.

Visa informacija, ką pirkau ir ką iš produktų gaminau, – žemiau straipsnyje. Tad galite eksperimente dalyvauti drauge su manimi – kiekvieną savaitę pristatysiu naują meniu. Praėjusios savaitės meniu ČIA.

Asmeninio albumo nuotr./Vitos Marijos Murėnaitės antros savaitės pirkiniai už 15,53 eur.
Asmeninio albumo nuotr./Vitos Marijos Murėnaitės antros savaitės pirkiniai už 15,53 eur.

Šios savaitės meniu:

7 DIENA:

Pusryčiams – prancūziškas skrebutis
Pietums – tuno dubenėlis su ryžiais
Vakarienei – salotos su keptais burokėliais

8 DIENA:

Pusryčiams – grikiai su kiaušiniu
Pietums – pasta su vištos šlaunelių mėsa
Vakarienei – pupelių sriuba iš vištos kaulų

9 DIENA:

Pusryčiams – omletas
Pietums – virtas liežuvis su bulvių ir saliero koše
Vakarienei – blynai su bananais

10 DIENA:

Pusryčiams – avižinė košė
Pietums – sriuba su vištiena, makaronais ir daržovėmis
Vakarienei – varškės apkepas

11 DIENA:

Pusryčiams – kukurūzų košė
Pietums – kotletai su koše ir daržovėmis
Vakarienei – salotos su tunu

12 DIENA:

Pusryčiams – virtinukai (jų dar turiu užsišaldžiusi iš praeitos savaitės)
Pietums – pica su tunu
Vakarienei – salotos su grikiais

13 DIENA:

Pusryčiams – virtas kiaušinis (kiekvieną sekmadienį valgau jį)
Pietums – pasta su džiovintais grybais (juos rinkau ir džiovinau pati)
Vakarienei – bulvių apkepas

Labai laukiu karantino pabaigos ir grįžimo į darbus, o kol kas reikia būti kantriems ir likti namuose.

Iki greito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais