Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 02 15

Įspūdingas pitonas namuose? Specialistų komentarai, kaip auginti vieną stipriausių gyvačių pasaulyje

Tigrinis pitonas, tinklinis pitonas ir žaliosios anakondos. Tai – didžiausios gyvatės, kurių galima rasti ir lietuvių namuose. Tiesa, gyvūnų specialistai sako, jog šių egzotinių gyvūnų augintojų Lietuvoje nėra itin daug. Tačiau prieš kelias savaites gyvūnų globėjai socialiniame tinkle ieškojo naujų namų vienai iš didžiausių pasaulio gyvačių – Lietuvoje gyvenančiam tigriniam pitonui. Ką reiktų žinoti, norint namuose turėti tokį gyvūną?
Tigrinis pitonas
Tigrinis pitonas / 123RF.com nuotr.

Egzotinių gyvūnų ekspertas ir biologas Gerardas Paškevičius sako, jog norint namuose auginti tokį gyvūną, reikia daug žinių ir patirties, taip pat būtina įsivertinti, ar jo auginimas nesudarys finansinių problemų.

„Pats kada nors svajoju apie tokį pitoną. Tai – nuostabūs gyvūnai. Šios gyvatės nekelia pavojaus, jei su jomis elgiamasi pagarbiai ir stebima gyvūno kūno kalba“, – 15min GYVENIMUI sakė ne vieną egzotinį gyvūną auginantis G.Paškevičius.

Kalbėdamas apie egzotines gyvates, kurios auginamos ir lietuvių namuose, specialistas teigė, jog tigrinis pitonas yra viena didžiausių pasaulyje gyvačių, patenkanti į „Top 4“.

Tinklinis pitonas – pati ilgiausia gyvatė pasaulyje, galinti pasiekti 8,5 metro ilgį, tačiau dauguma jų yra apie 5–6 metrų ilgio, tuo tarpu žalioji anakonda – pati stambiausia gyvatė pasaulyje, kuri gali sverti net apie 200 kilogramų.

123RF.com nuotr./Tinklinis pitonas
123RF.com nuotr./Tinklinis pitonas

Pasak G.Paškevičiaus, norinti auginti tigrinį pitoną ar kitas paminėtas gyvates, teks susidurti su biurokratiniais reikalais – reikalingas Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos agentūros leidimas.

„Specialistai atvažiuoja į namus, įvertina sąlygas, ar jos tinkamos augti tokiam gyvūnui, taip pat, ar yra reikiamo dydžio terariumas“, – sakė G.Paškevičius.

Vidutiniškai šios gyvatės gyvena apie 15–20 metų, suaugusių jų ilgis 3–4 metrai, tačiau įspūdingos genetikos pitonai turi galimybę pasiekti 6 metrų ilgį ir 100 kg svorį.

G.Paškevičiaus patarimai norintiems auginti tigrinį pitoną

  • Terariumas

Tai itin didelis gyvūnas, todėl ir terariumas turi būti didelis, tvirtas ir rakinamas. Jeigu terariumas bus stiklinis, stiklas turėtų būti pakankamai storas, kad gyvūnas atsirėmęs tiesiog jo neišstumtų. Rekomenduojamas terariumo dydis suaugusiam tigriniui pitonui – 300x150x100 cm (ilgis, plotis, aukštis).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gerardas Paškevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gerardas Paškevičius

Jei yra galimybės, terariumas gali būti ir didesnis, nuo to geriau tik gyvūnui. Taip pat labai svarbi gera ventiliacija bei patogios durelės terariumui atidaryti, kad būtų patogu pasiimti gyvūną, tvarkyti terariumą ar šerti roplį.

  • Apšvietimas, šildymas ir drėgmė

Tigriniai pitonai aktyvesni nakties metu, todėl papildomos kaitrinės lempos gyvūnui keltų stresą ir džiovintų orą terariume, todėl lempų reikėtų vengti. UVB lempos taip pat nereikalingos, ypatingai jeigu gyvūnas – albinosas.

Šviesos šiems gyvūnams reikia tik tiek, kad galėtų atskirti dienos ir nakties fazes. Geriausiai terariumą šildyti kaitriniais kabeliais, kaitriniais kilimėliais, o didelius terariumas elektriniais radiatoriukais su termostatais, kurie būtų apsaugoti nuo tiesioginio kontakto su ropliu. Vidutinė terariumo temperatūra turėtų būti apie 28–32 °C.

123RF.com nuotr./Tigrinis pitonas albinosas
123RF.com nuotr./Tigrinis pitonas albinosas

Drėgme nereikėtų piktnaudžiauti, jiems užtenka 60–65 proc. drėgmės terariume. Tokią drėgmę galima palaikyti apipurškimais vandeniu arba kartais įjungiant elektrinį vandens garintuvą.

  • Substratas

Tigriniams pitonams auginti galima taikyti įvairų substratą, užsienio veisėjai tam naudoja laikraščius, vienkartinius rankšluosčius. Gyvūnui tai nėra labai svarbu, bet estetiškai toks substratas terariume tikrai netaps namų puošmena. Taip pat galima naudoti buko drožles, kokoso pluoštą, kokoso durpes, bet jų reikės labai didelio kiekio, tai bus brangiau, bet atrodys natūraliau ir bus galima terariumą įrengti panašesnį į laukinės gamtos.

  • Šėrimas ir vanduo

Kalbant bendrai apie tigrinius pitonus, jų grobiu tampa viskas, kas yra mažesni už juos, t.y. įvairūs žinduoliai (antilopės, laukinės kiaulaitės, kiškiažvėriai, graužikai...), taip pat įvairūs paukščiai (vištos, balandžiai, antys, žąsys...) Nelaisvėje auginant tokį pitoną, dažniausiai jie šeriami didėjimo tvarką pelės, žiurkės, balandžiai, jūrų kiaulytės, triušiai, vištos, paršeliai.

Kuo didesnis pitonas – tuo galima šerti didesniu ir įvairesniu grobiu, taip pat didesnio grobio gyvatei užteks ilgesniam laikui virškinti. Įprastai šios rūšies ropliai su maitinimusi problemų neturi ir prastu apetitu nesiskundžia. Jauni pitonai maitinasi kas 7 – 10 dienų. Suaugę – maždaug į mėnesį kartą.

Terariume nuolatos turi būti šviežio vandens. Rekomenduojama, kad vandens indas būtų didelis, tokio dydžio, kad roplys tilptų jame susisukti. Taip pat turėtų būti ir pakankamai sunkus, kad nerangiu judesiu pitonas vandens neišpiltų.

Baseinėlis turėtų stovėti vėsiojoje terariumo zonoje, kad negaruotų ir taip papildomai nekeltų drėgmės lygio. Vanduo keičiamas kas 3 – 4 dienas, nebent jame yra pridergta, tuomet reikėtų nedelsiant pakeisti.

  • Charakteris ir laikymas ant rankų

Tai labai didelės ir stiprios gyvatės, jos neturėtų būti laikomos ant rankų aplinkoje esant tik vienam žmogui (saugumas pirmiausia), geriausiai, kad, tvarkant gyvūno terariumą, šalia būtų dar vienas papildomas žmogus, kuris įvykus incidentui galėtų jums padėti.

Tigriniai pitonai įprastai yra fantastiškai romaus charakterio, lėti ir taikūs milžinai (kai nekalbame apie maitinimąsi).

Su šiomis gyvatėmis reikėtų elgtis pagarbiai, jokiu būdu nesidėti jų ant kaklo, o apvynioti jų kūną aplink savo liemenį ir taip jas nešti. Po maitinimo nereikėtų gyvatės imti ant rankų. Praėjus tam tikram laiko intervalui (jeigu grobis buvo nedidelis – po paros laiko) jau gyvūną galima laikyti ant rankų, tačiau jeigu grobis buvo stambus, reikėtų palaukti trejetą dienų prieš imant į rankas.

Jokiu būdu neleiskite pitonui kontaktuoti su kitais gyvūnais (katėmis, šunimis ar panašiai). Tai gali baigtis vieno ar abiejų gyvūnų sužeidimais ar net žūtimi.

Tigrinių pitonų charakterio ramumu galima naudotis ir smagiai bei pagarbiai leisti laiką kartu, tarkim, kartu ant lovos žiūrint mėgstamus serialus. Gyvūnas gali prisiglausti prie žmogaus, nes žmogaus kūnas yra šiltas. Mitas, kad taip pitonas „matuojasi“ žmogų ir svarsto, ar šis jam „tilps“. Jis tiesiog taip šildosi.

Jokiu būdu neleiskite pitonui kontaktuoti su kitais gyvūnais.

Turint žinių ir patirties nėra pavojinga eiti ir prie alkano gyvūno – yra specialus, vadinamas hook metodas, kuriuo išmokoma gyvūną atskirti šėrimo laiką nuo kontakto su žmogumi.

Auginat namuose pitoną svarbu stebėti roplį, kad jis per savo smalsumą aplinkoje nesusižeistų.

  • Vaikai

Jei šeimoje auga vaikai, geriau terariumą su pitonu laikyti atskiroje erdvėje, pavyzdžiui, kitame kambaryje. Dėl saugumo toks kambarys, kai tėvų nėra namie, turėtų būti užrakintas.

Tokių saugumo priemonių visų pirma reikia todėl, kad, pavyzdžiui, į namus užėjus vaiko draugams, šis nesugalvotų iš smalsumo atidaryti terariumą ir pasipuikuoti prieš draugus.

Gyvatė vaiką gali sumaišyti su grobiu, jei gyvūnas bus alkanas. Tai nereiškia, jog gyvūnas vaiką ims smaugti, tačiau jis gali įkąsti.

Jei namuose yra vaikų, tėvai turėtų jiems suteikti žinių apie gyvatės elgesį, išmokyti vaikus pagarbaus elgesio su augintiniu.

Apibendrinant galima pasakyti, jog tai gyvūnas labiau tinkantis suaugusių žmonių namuose.

Stiprus ir galingas gyvūnas

Veterinarijos gydytoja Virginija Jarulė sako, kad, kalbant apie didelių gyvačių auginimą Lietuvoje, čia nėra kontroliuojamas jų įsigijimas.

„Todėl tokį roplį gali įsigyti bet kas. Tai nėra gerai. Nors oficialiai leidimas reikalingas, tačiau ne visi žmonės to paiso ir tokius gyvūnus augina nelegaliai. Pasitaiko atvejų, kada apie tai sužinoma, pavyzdžiui, iš kaimynų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginija Jarulė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Virginija Jarulė

Pirmiausia, ko reikia žmogui, norinčiam auginti tokį roplį – tai žinios. Kaip jį prižiūrėti, kaip įrengti terariumą, kaip maitinti, kaip saugiai su juo elgtis“, – sakė V.Jarulė.

Pasak pašnekovės, dažnai žmonės tokius gyvūnus įsigyja spontaniškai, nepagalvoję, nes apie 0,5 metro pitoniukas atrodo mielas ir nepavojingas, tačiau po to, kai gyvūnas užauga iki 2,5, kai kurios rūšys ir iki 4–5 metrų, tai tampa problema.

„Tigrinis pitonas – stiprus, galingas roplys, galintis sužaloti ar net pasmaugti žmogų. JAV buvo ne vienas ir ne du atvejai, kai pitonai pasmaugė savo šeimininkus.

Nors ir koks mielas šis roplys atrodo, su juo reikia elgtis atsargiai. Niekada neatidaryti terariumo, kai jis yra alkanas, niekada neimti į jo rankas, jei prieš tai lietėme graužikus (ir netgi jei glostėme šunį ar katę!) ir nenusiplovėme rankų. Imti į rankas atsargiai, bet užtikrintai, netąsyti, nes gali skaudžiai įkąsti.

Valyti didelio pitono terariumą rekomenduojama eiti ne vienam – jei kas atsitiktų, kad kitas žmogus spėtų padėti.

Maistui tigriniai pitonai nėra reiklūs, jaunus juos reikia maitinti kas savaitę, suaugusius užtenka maitinti vieną kartą per mėnesį. Maitinami graužikais, paukščiais, atitinkančiais pitono dydį“, – pasakojo V.Jarulė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas