Skanios ir derlingos augalų rūšys tikrai egzistuoja ir jas galima naudoti maisto gamyboje visą vasarą. Kaip rašoma tinklalapyje goodhouse.ru, jums tereikia turėti saulėtą vietą, nedidelį žemės lopinėlį bei porą valandų, kurias jūs galėsite skirti sodo darbams.
Nupjauk ir valgyk
Petražolių nereikėtų sėti ten, kur prieš tai augo krapai ir morkos.
Jūs skinate šviežius žalumynus, o po kelių dienų ateinate nusipjauti naujos porcijos. Augantys lapai nereikalauja jokios priežiūros, svarbiausia laiku juos nupjauti, kad jie neperaugtų.
Tokie neįnoringi augalai – tai gražgarstės, kininiai bastučiai, kininės garstyčios. Kai gyvenimas suskirstytas minučių tikslumu ir prižiūrėti lysves nelieka laiko, tai tikrai labai priimtinos auginimui ir greitam derliui kultūros.
Lapiniai žalumynai
Tai grupė augalų, kuriuos verta pasodinti nedideliame darželyje. Pabandykite pasisėti lapinių burokėlių su baltais ar raudonais stiebais. Juos galima dėti į salotas, pyragus ir sriubas, troškinti svieste ir patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies.
Taip pat atkreipkite dėmesį į lapinių kopūstų (kale) sėklas. Šį kopūstą labai mėgsta britai; skirtingai nei baltagūžius kopūstus, šiuos galima valgyti visą sezoną, tiesiog nupjaunant ataugusius lapus.
TAIP PAT SKAITYKITE: Medelyno įkūrėjas R.Vrublevskis – apie sedulą, medlievą, citrinvytį ir kitus augalus bei naudingas jų savybes
Salotų lapai
Salotų lapai aprūpins jus naudingais žalumynais visą vasarą. Juos galima auginti konteineriuose, terasose ar net pakabinamuose vazonuose. Verta pasisėti salotų mišinio sėklų. Kai išaugs pirmas derlius, skabykite nuo kiekvieno krūmo šoninius lapelius po 2–3 kartus per savaitę.
Derlingiausia daržovė
Agurotis – fantastiškai derlinga daržovė. Jai reikia mažiausiai dėmesio ir priežiūros, o jus gaunate kilogramus skanaus derliaus. Sunkiausia užduotimi taps teisingai jį pasėti, o paskui apie agurotį galima ir pamiršti iki tol, kol reikės rinkti derlių.
Ten, kur planuojate sodinti aguročius, į žemę pridėkite mėšlo ar komposto ir gerai perkaskite žemę. Tai garantuos gerą mitybą būsimam augalui ir užtikrins drėgmės sulaikymą dirvoje. Dėl to jums nereikės šios daržovės tręšti ar kasdien laistyti. Aguročiai, cukinijos, moliūgai – tai kultūros, kurios pasižymi didele išvaizdos įvairove ir geru derlingumu.
Prieskoniai
Prieskoniniai augalai taip pat nereikalauja didelės priežiūros ir dėmesio. Derlingiausios yra petražolės ir krapai. Petražolių nereikėtų sėti ten, kur prieš tai augo krapai ir morkos. Krapai ir lysvėje mėgsta agurkų kaimynystę, nors puikiai jaučiasi prie daugelio daržovių.
Kitas prieskonis, demonstruojantis didelį derlingumą, – kalendra. Maistui naudojami ne tik lapai, bet ir žiedai bei sėklos.
Mėta, čiobrelis ir rūgštynės – prieskoniai, kuriuos pasisėjus jus nesigailėsite. Tai daugiametės kultūros, kiekvienais metais jų bus vis daugiau. Sėkite jas arti virtuvės ir palikite erdvės jų plitimui. Itin svarbu nupjauti paaugusius lapelius taip neleidžiant jiems žydėti. Be priežiūros palikti prieskoniniai žalumynai labai greitai ima žydėti, jie praranda aromatingumą ir skonines savybes. Beje, jeigu žinote, kad pasirodysite tik po kelių savaičių, nupjaukite prieskonius beveik iki šaknų, iki jums atvykstant išaugs nauji lapeliai.
Šliaužiantys augalai
Į viršų lipantys augalai taupo daržo erdvę bei padeda sukurti sodo struktūrą, sukurdami estetiškai gražias žalias sienas. Išbandykite mažųjų pomidoriukų veisles, taip pat agurkams galima suteikti atramines tvoreles ir jie ropšis į viršų. Svarbu pasirinkti nereikalaujančias priežiūros veisles, kurios būtų atsparios ligoms ir kenkėjams.
Ankštinių šeimyna
Jeigu į daržą ar sodybą išsiruošiate tik savaitgaliais, būtinai pasisėkite ankštinių – pupų, pupelių, ankštinių pupelių, žirnių. Šios daržovės auga savarankiškai, gal tik žirniams reikėtų iš anksto paruošti atramas, į kurias jie mėgsta įsikabinti. Jeigu neturite laiko vargti su atramų įrengimu, pasirinkite žemaūges veisles, pavyzdžiui, žemaūgių ankštinių pupelių galima išsirinkti pačių įvairiausių spalvų: geltonos, mėlynos, žalios.
Pupų sodinimui reikėtų pasirinkti tokią erdvę, kuri turėtų bent vieną „sieną“, tai garantuos, kad stiprūs vėjai neišguldys jūsų pupų.
Ankštinių šeimos daržoves galima šaldyti, džiovinti, marinuoti, konservuoti ir, žinoma, valgyti šviežias.
Neįnoringas rabarbaras
Jis puikiai jaučiasi ir pavėsyje, ir saulutėje, ir augdamas giliame konteineryje. Rabarbaras – tobulas augalas „tingiems“ daržininkams. Be jokios pagalbos metai iš metų jis didės ir duos didesnį derlių.
Iš rabarbaro galima gaminti kisielių, kompotą, pyragus ir pudingus, sriubas ir salotas. Auginant rabarbarą, svarbiausia tinkamai nuimti derlių. Kad derlius būtų didesnis, traukite rabarbaro lapą su jėga, o ne pjaukite peiliu. Taip bus stimuliuojamas naujų stiebų formavimąsis.