Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 20

Juodos veido kaukės simbolizuoja rasizmą? Socialiniuose tinkluose verda aistros

Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose verda diskusijos rasizmo klausimu. Ypač jos suaktyvėjo praėjusią savaitę, kai reperis 50 Cent savo „Instagramo“ paskyroje pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame degina italų prekių ženklo „Gucci“ marškinėlių etiketę, sakydamas, kad nuo šiol jo neberems. Tai nutiko po to, kai prekyboje pasirodė minėto prekių ženklo juodas aukšta apykakle su iškirptomis raudonomis lūpomis megztinis, dengiantis pusę veido. Viešojoje erdvėje tai buvo palaikyta rasizmu. Kaip ir juodos veido kaukės.
Juoda veido kaukė
Juoda veido kaukė / 123RF.com nuotr.

Megztinį ir batus išėmė iš prekybos

Vėliau reperis 50 Cent pasidalijo savo nuotrauka, imituojančia minėtą „Gucci“ megztinį, ir teigė, kad visus savo turimus prekių ženklo drabužius atiduos benamiams.

Į žinomų žmonių komentarus ir visuomenėje kilusį sujudimą sureagavo ir prekių ženklo atstovai. Apie 785 eurus kainuojantis „balaclava“ megztinis su iškirptomis raudonomis lūpomis buvo išimtas iš prekybos, o kūrėjai išplatino viešą atsiprašymą.

„Manome, kad įvairovė yra pagrindinė vertybė, kuri turi būti visapusiškai palaikoma, gerbiama ir būti kiekvieno mūsų priimto sprendimo priešakyje, – įmonės atstovus cituoja independent.co.uk. – Esame pasiryžę didinti įvairovę savo organizacijoje ir paversti šį incidentą stipria pamoka mūsų komandai ir aplinkiniams.“

Nepaisant prekių ženklo atstovų atsiprašymo, ir daugiau žinomų asmenybių nutarė boikotuoti šį mados ženklą, tarp jų – reperiai Lilas Pumpas ir T.I., įrašų prodiuseris Russellas Simmonsas.

Tiesa, „Gucci“ nėra vienintelis prekių ženklas, kurio produkcija palaikyta rasizmu.

Atlikėjai Katy Perry iš prekybos teko išimti savo linijos juodas basutes po to, kai pasipylė vieša kritika dainininkės atžvilgiu, kad basutės esą simbolizuoja juodaodės moters veidą.

Išplatintame pareiškime K.Perry sakė, kad tie bateliai buvo kolekcijos dalis, atspindinti sąsają su moderniuoju menu ir siurrealizmu: „Labai nusiminiau išgirdusi, kad šie batai buvo palyginti su skausmingais įvaizdžiais, primenančiais juodą veidą (angl. „blackface“). Niekada neturėjome tikslo sukelti skausmą. Iš karto pašalinome juos iš prekybos.“

Tiesa, K.Perry linijoje – ne tik juodi bateliai, kuriuos puošia metalinės akys, nosis ir lūpos, bet ir kūno bei auksinio atspalvio.

Juoda veido kaukė taip pat skatina rasizmą?

Po šių nutikimų socialiniame tinkle „Twitter“ pasipylė žinutės, kuriose teigiama, kad, ne tik šių prekių ženklų kūriniai simbolizuoja rasizmą, bet ir itin populiarios juodos nuplėšiamos anglies veido kaukės atlieka tą patį vaidmenį – nes jomis juodai „nudažomas“ veidas.

Viena „Twitterio“ vartotojų Eliz Bee rašė, kad „šios kaukės nejaukiai panašios į juodaodžio veidą. Jaučiuosi keistai, tad slėpsiuosi vonioje 8–10 minučių“.

Dailymail.co.uk pasidalijo ir Katie's Labovitz nuomone: „Kas kartą, kai „Facebooke“ ar „Instagrame“ pamatau kieno nors publikuotą nuotrauką su ant veido užtepta juoda anglies kauke, svarstau, kodėl jie taip daro, kai iš pirmo žvilgsnio tai atrodo kaip blackface. Viskas gerai rūpintis savo oda, tačiau dalydamiesi tokiomis nuotraukomis atrodote kaip rasistai.“

Nors pasisakančių prieš juodas anglies veido kaukes netrūksta, socialiniame tinkle šmėžuoja žinutės, kuriose keliamas klausimas – kaip juoda kosmetinė veido kaukė gali būti siejama su rasizmu?

Susie Mcbride savo paskyroje rašė: „Tai, kad naudoji juodą anglies kaukę veidui valyti, nėra rasizmas. Žmonės į tai perdėtai reaguoja.“

Juodų veido kaukių gamintojai paaiškina, kad jos skirtos poroms atverti ir išvalyti, o jų spalva juoda, nes sudėtyje naudojama anglis. Tiesa, klausimas, ar tikrai visose naudojama anglis ir ar tos kaukės yra veiksmingos, nes kai kurie gamintojai į sudėtį deda tiesiog juodo pigmento.

Veido kaukės naudojimas – nėra rasizmas

Apie užsienio žiniasklaidoje eskaluojamą juodo megztinio, juodų batelių ir veido kaukių situaciją pasiteiravome Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT). Ar tikrai šie dalykai sietini su rasizmu?

LGKT Komunikacijos skyriaus atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė teigė, kad šių situacijų vertinti vienareikšmiškai negalima, nes jos nepatenka į Lietuvos Respublikos lygių galimybių įstatymo reguliuojamas sritis, o būtent šio įstatymo priežiūrą ir vykdo lygių galimybių kontrolierius.

„Bet kokiu atveju, kuriant ar parduodant kokią nors produkciją reikėtų nepamiršti kultūrinio konteksto. Ir, jei produkcija žeidžia kurią nors socialinę grupę, reikėtų į tai atsižvelgti“, – sakė I.Švaraitė.

Pasak jos, juodos kosmetinės veido kaukės naudojimas pats savaime nėra rasizmo išraiška, nes juo nesiekiama pasišaipyti, imituoti ar kitaip negerbti juodaodžių žmonių, jų kultūros ar tradicijų. Tai viso labo odos priežiūros priemonė.

Juodos veido kaukės naudojimas pats savaime nėra rasizmo išraiška, nes juo nesiekiama pasišaipyti, imituoti ar kitaip negerbti juodaodžių žmonių.

„Tačiau, jei žmonės, užsitepę juodas odos kaukes, socialiniuose tinkluose šaiposi iš visur neva nepagrįstai įžvelgiamo rasizmo, tai jau yra nepagarbu, nes diskriminacija dėl rasės ir tautybės pasaulyje vis dar paplitusi“, – teigė pašnekovė.

Kitas klausimas, pasak jos, yra kaukių naudojimas imituojant tam tikrus personažus. Čia I.Švaraitė mintyje turi prieš kelerius metus Lietuvoje nutikusius atvejus, kurie sukėlė didžiulę diskusijų bangą, kai per „Muzikinę kaukę“ Martynas Kavaliauskas su dredų peruku, priklijuota barzda ir juodai nudažytu veidu bei kūnu lipo į sceną atlikti Bobo Marley dainos, Vilius Tarasovas – Stevie Wonderio ir Sealo, o per Helovino vakarėlį Agnė Jagelavičiūtė „tapo“ Kim Kardashian, o jos vyras – Kanye Westu juodai nudažytu veidu.

Asmeninio albumo nuotr./Agnė Jagelavičiūtė ir Mantas Volkus
Asmeninio albumo nuotr./Agnė Jagelavičiūtė ir Mantas Volkus

Primename, kad terminas „blackface“ (liet. „juodas veidas“) atkeliavo iš XIX a. Amerikos teatro scenos. Tuomet Amerikoje dar tebebuvo įteisinta vergija. Baltaodžiai aktoriai dažydavosi veidus juodai, kad galėtų parodijuoti juodaodžius ir taip linksminti publiką.

„Nors juodaodžių vergovės kontekstas Lietuvai nėra labai artimas, pavyzdžių mūsų kultūroje toli ieškoti nereikia. Per Užgavėnes žmonės iki šiol persirenginėja romais ar žydais. Ir nors persirengėliai dažniausiai nesiekia nieko įžeisti, kultūrinis kontekstas suteikia pajuokimo atspalvį, be to, palaiko nuo seno įsišaknijusius stereotipus“, – aiškino I.Švaraitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas