Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 23

Ką būtina įvertinti, kad pasirinktumėte efektyviausią šilumos siurblį savo būstui

Didėjantis sąmoningumas, siekis mažinti CO2 emisijas, atsisakant iškastinio kuro, didėjančios bei sunkiai nuspėjamos iškastinio kuro kainos verčia žmones ieškoti taupesnio ir universalesnio šildymo varianto. Daugelio akys krypsta į šilumos siurblius, galinčius ne tik gerokai sumažinti šildymo išlaidas, bet ir naudojančius atsinaujinančių šaltinių (grunto, vandens ar oro) šiluminę energiją.
Ką būtina įvertinti, kad pasirinktumėte efektyviausią šilumos siurblį savo būstui
Ką būtina įvertinti, kad pasirinktumėte efektyviausią šilumos siurblį savo būstui / „Iglu Tech“ nuotr.

Šilumos siurbliai vis dažniau pasirenkami tiek naujai statomuose, tiek renovuojamuose būstuose. Tačiau juos renkantis tenka atsakyti į kelis svarbius klausimus: kokias funkcijas šilumos siurblys atliks namuose, kas bus energijos šaltinis: oras ar gruntas?

Skirtingi šaltiniai, skirtingas efektyvumas

Šilumos siurblys ne vien šildo namus. Jis gali ruošti karštą vandenį, vasarą vėsinti namus.

Šilumos siurblio oras-vanduo įrengimas yra paprastas, greitas bei pigesnis nei sistemos gruntas–vanduo. Tačiau sakant „pigesnis“, reiktų pažymėti, kad tokiu atveju vertinama tik įrengimo kaina. Vertinant ne tik įrengimo, bet ir eksploatacijos kaštus, aiškėja, kad žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą, šilumos siurblys gruntas–vanduo yra racionalesnis pasirinkimas. Taip yra dėl to, kad geoterminis šildymas, lyginant su šilumos siurbliais oras-vanduo, maždaug 30 proc. efektyvesnis (skaičiuojant visų metų laikotarpį), o momentinis efektyvumas šaltuoju laikotarpiu gali būti du kartus didesnis.

„Iglu Tech“ nuotr./Ką būtina įvertinti, kad pasirinktumėte efektyviausią šilumos siurblį savo būstui
„Iglu Tech“ nuotr./Ką būtina įvertinti, kad pasirinktumėte efektyviausią šilumos siurblį savo būstui

Pačių šilumos siurblių oras-vanduo ir gruntas-vanduo kaina skiriasi nedaug. Neretai šilumos siurbliai gruntas-vanduo net pigesni, nes jų konstrukcija paprastesnė, tačiau įrengimo darbai labai skiriasi. Įrengiant šilumos siurblį oras-vanduo tereikia sumontuoti išorinį ir vidinį blokus ir juos sujungti su šildymo sistema, įrengiant siurblį gruntas-vanduo tenka sklype įrengti vertikalų ar horizontalų kolektorių. Žmones dažnai atbaido didesnė (apie 30 proc.) šilumos siurblio gruntas–vanduo įrengimo kaina, kasimo ar gręžinio įrengimo darbai, ypač jei juos tenka atlikti jau sutvarkytame sklype.

Kodėl geoterminio šildymo ir vėsinimo eksploatacinės išlaidos yra mažesnės nei šilumos siurblių oras-vanduo, pasakoja šilumos siurblius gaminančios Lietuvos bendrovės „IGLU TECH“ produkto vadovas Danas Jakubauskas: „Skirtingi šilumos siurbliai paima šilumą iš skirtingų atsinaujinančių energijos šaltinių. Oras-vanduo šilumos siurbliai ją siurbia iš aplinkos oro, o gruntas-vanduo – iš žemės ar vandens. Grunte temperatūra visus metus išlieka pastovi, apie 8 °C, o ore – nuolat kinta. Būtent tai lemia šių sistemų efektyvumo skirtumą – geoterminiai šilumos siurbliai sunaudodami tokį pat elektros energijos kiekį, gali pagaminti apie du kartus daugiau šilumos nei siurbliai oras-vanduo“.

Žiemą keičiantis lauko temperatūrai, geoterminio įrenginio efektyvumas beveik nekinta, o šilumos siurblių oras-vanduo efektyvumas ženkliai krenta esant žemoms neigiamoms temperatūroms. Dienomis kai tvyro ekstremalūs šalčiai, šilumos siurblys „oras-vanduo“ nebepajėgia užtikrinti reikiamo šilumos kiekio ir įjungia savo elektrinius šildytuvus, tad elektros energijos sąnaudos ženkliai padidėja.

Be to, reikia įvertinti ir tai, kad grunto energija tarnauja visus metus: žiemą kaip šilumos šaltinis, o vasaros metu kaip vėsos šaltinis. Danas Jakubauskas sako, kad didesnės pradinės investicijos, pasirinkus šilumos siurblį gruntas-vanduo, atsiperka daug greičiau, jei nusprendžiama vasaros metu naudoti pasyvų patalpų vėsinimą, kurį suteikia tik geoterminė šildymo sistema. Tokiu atveju, iš lauko kontūro gaunama nemokama vėsa, o sąnaudos siekia vos kelis eurus per mėnesį. Tai ypač aktualu šiais laikais, kuomet vasaros vis karštesnės.

„Iglu Tech“ nuotr./Ką būtina įvertinti, kad pasirinktumėte efektyviausią šilumos siurblį savo būstui
„Iglu Tech“ nuotr./Ką būtina įvertinti, kad pasirinktumėte efektyviausią šilumos siurblį savo būstui

Siurblio pasirinkimą lemia ir pastato charakteristikos

Šilumos siurblio pasirinkimui didelę įtaką turi individualūs šilumos ir karšto vandens ruošimo poreikiai, pastato charakteristikos. „Renkantis šildymo sistemą, reikia įvertinti ne tik galimas skirti lėšas, bet ir šildomų patalpų plotą. Pagal tai galima lengvai palyginti sąnaudas bei ekonomiją. Pavyzdžiui, jeigu tai yra 80–120 kv. m būstas, dažniausiai verta rinktis oras-vanduo siurblį. Nors šildymo sąnaudos skirsis dvigubai, bet tas skirtumas nebus drastiškas, pavyzdžiui, su oras-vanduo siurbliu mokėsite 100 Eur, o su geoterminiu – 50 Eur per mėnesį. Tačiau kai plotas bus 150 kv. m ir didesnis, šildymo sąnaudų skirtumas didės: su oras–vanduo kainuos 300 Eur, o su geoterminiu – 150 Eur“ – atkreipia dėmesį „IGLU TECH“ produkto vadovas Danas Jakubauskas. Būtina įvertinti ir energinį pastato naudingumą: jeigu jis B, A, A+, A++ klasės, tiks abu siurbliai. Tačiau kai pastatas senesnis, geriau rinktis geoterminį šildymą – turėsite aukštesnę ir lengviau gaunamą temperatūrą. EHPA (Europos šilumos siurblių asociacijos) narė bendrovė „IGLU TECH“, gamina abiejų tipų itin aukštu efektyvumu pasižyminčius IGLU® šilumos siurblius: „IGLU® Inuit“ – šilumos siurbliai oras-vanduo skirti individualiems namams, kotedžams, kaimo turizmo sodyboms; „IGLU® Aleut“ – tos pačios paskirties šilumos siurbliai gruntas-vanduo; „IGLU® Max“ – šilumos siurbliai gruntas-vanduo skirti renovuojamiems, naujai statomiems daugiabučiams, visuomeninės ir komercinės paskirties pastatams.

Renkantis šilumos siurblį, labai svarbu kuo daugiau informacijos turėti apie pastatą: jo sienas, stogą, langus, atlikti atitinkamus skaičiavimus ir įvertinus realų namo poreikį, priimti racionaliausią sprendimą. Šilumos siurblio galios pasirinkimas irgi vienas svarbiausių žingsnių – jei šilumos siurblio oras–vanduo galia bus per didelė, lyginant su pastato poreikiais, energijos sąnaudos irgi bus per didelės, jei šilumos siurblio galia bus per maža, šaltomis dienomis dažniausi įsijungs papildomi šildytuvai ir vėlgi, energijos sąnaudos bus didesnės, o kartais namie ir pritrūks šilumos.

Šilumos siurblį gruntas-vanduo irgi reikia rinktis atsakingai, nes didelę įtaką sistemos darbui turi tinkamas lauko kontūro dydis.

Požeminė dalis – didžiausias geoterminio šildymo iššūkis

„Iššūkis, su kuriuo susiduriama diegiant geoterminio šildymo sistemą – požeminio lauko kontūro įrengimas. Jis gali būti horizontalus, o jei sklype nėra pakankamai vietos – vertikalus (gręžinys). Abejais atvejais metinis efektyvumas išlieka panašus. Pagrindiniai skirtumai – rudenį ir pavasarį horizontalus kontūras turi daugiau šiluminės energijos nei gręžinys, o žiemos pabaigoje labiau atšąla, be to jo įrengimo kaštai kur kas mažesni. Taip pat svarbu paminėti, jog vertikalus kontūras (gręžinys) turi savo pranašumų: leidžia vasaros metu turėti vėsinimą, kuris nieko nekainuoja“ – skirtumus atskleidžia Danas Jakubauskas.

„Iglu Tech“ nuotr./Ką būtina įvertinti, kad pasirinktumėte efektyviausią šilumos siurblį savo būstui
„Iglu Tech“ nuotr./Ką būtina įvertinti, kad pasirinktumėte efektyviausią šilumos siurblį savo būstui

Giluminiam gręžiniui ploto nereikia – jį galima įrengti ir labai mažuose sklypuose, jei tik juose gali darbuotis speciali gręžinius įrengianti technika. Gręžinių gylis ir skaičius priklauso nuo namo dydžio ir jo šilumos poreikių. Statant naują namą giluminis gręžinys gali būti įrengiamas statybų pradžioje, tiksliai parenkant gręžinio vietą. Renovuojamuose individualiuose namuose geoterminio šildymo įrengimas kiek sudėtingesnis, nes sklypas būna sutvarkytas ir apsodintas. Bet šiais laikais yra technologijų leidžiančių be didelių nuostolių įrengti gręžinius sutvarkytuose ir apsodintuose sklypuose.

Išorinio bloko problemos ir jų sprendimai

Visi oras-vanduo šilumos siurbliai turi išorinį bloką, montuojamą pastato išorėje. Šis blokas turi keletą trūkumų. Pirmasis – triukšmas pastato išorėje (kuo žemesnė lauko temperatūra, tuo triukšmas didesnis), todėl montuoti išorinius blokus rekomenduojama tik tose namo vietose, kuriose garso įtaka yra mažiausia. Antra, išorinis blokas nuolatos apšąla, o tai lemia neefektyvų ir apsunkintą šilumos siurblio darbą, be to, siurbliui tirpdinant ledą, susidaro nemažai vandens, kurį būtina kažkur nuvesti, kad nesusidarytų ledo kalnai. Trečia, sudarkytas namo estetinis vaizdas. Šios problemos gali būti sprendžiamos gana efektyviai: „IGLU® Inuit“ šilumos siurbliai oras-vanduo pasižymi tyliu išorinio bloko veikimu, kurį užtikrina šiame bloke sumontuoti žemo garso ventiliatoriai; šių siurblių blokai yra kompaktiški; „IGLU® Inuit“ pritaikyti šiaurės Europos klimato sąlygoms (efektyviai veikia iki – 25°C), o lauko bloko įrangoje integruotas kaitinimo elementas užkerta kelią ledo susidarymui.

Šilumos siurbliams gruntas-vanduo nereikalingas išorinis lauko blokas – toks siurblys turi tik vidinį labai tyliai dirbantį įrenginį. Reiktų pažymėti, kad vidiniai šilumos siurblio oras-vanduo „IGLU® Inuit“ ir geoterminio šilumos siurblio „IGLU® Aleut“ blokai yra unikalaus dizaino, estetiški, kompaktiški, derantys prie įvairių stilių interjerų, dirbantys labai tyliai, todėl jiems nebūtina atskira patalpa.

Patikimumas ir ilgaamžiškumas

Šilumos siurbliai oras-vanduo turi daugiau besidėvinčių (judančių) detalių, be to reikia nepamiršti, jog išorinis blokas stovi lauke ir yra veikiamas lauko sąlygų: temperatūrų kaita, saulė, drėgmė, šaltis, krituliai. Tačiau šilimos siurblių ilgaamžiškumas priklauso ir nuo gamintojo. Bendrovės „IGLU TECH“ produkto vadovas Danas Jakubauskas pažymi, kad tiek šilumos siurblys oras-vanduo „IGLU® Inuit“, tiek siurblys gruntas-vanduo „IGLU® Aleut“ yra ilgaamžiai, jų eksploatacijos laikas – 15–20 metų. Geoterminio šildymo vertikalus gręžinys arba horizontalus lauko kontūras įrengiamas visam laikui, tarnaus šimtmetį ar dar daugiau.

„Iglu Tech“ nuotr./Ką būtina įvertinti, kad pasirinktumėte efektyviausią šilumos siurblį savo būstui
„Iglu Tech“ nuotr./Ką būtina įvertinti, kad pasirinktumėte efektyviausią šilumos siurblį savo būstui

Nuotolinis aptarnavimas ir išmanus valdymas

Nepaisant anksčiau išvardytų sistemų skirtumų, abi bendrovės „IGLU TECH“ gaminamų šilumos siurblių serijos pasižymi vienodais – inovatyviais – valdymo sprendimais. Įrenginiai valdomi „IGLU® Home“ mobiliąja programėle. Ją klientai gali naudoti net ten, kur nėra interneto ryšio – tam gamintojas įdiegė vietinio valdymo funkciją, leidžiančią prisijungti prie įrenginio per šilumos siurblio skleidžiamą Wi-Fi tinklą.

„Mes atsisakėme valdymo pulto – jis yra telefone, kuris nuolat šalia: siurblys jungiasi prie serviso platformos – serverio – jo komunikacija su kiekvienu vartotoju vyksta telefonu, – IGLU šilumos siurblių ir valdymo pranašumus aiškina D.Jakubauskas. – Įvykus sistemos trikdžiui, nukrypus nuo normų, pranešimas siunčiamas atsakingiems darbuotojams, kurie trikdį paprastai pašalina net nevykdami į vietą. O jei ir tenka aplankyti objektą, iš anksto žinoma, kas nutiko ir ką reikia tvarkyti.“

Programinės įrangos atnaujinimai, geriau tenkinantys klientų poreikius, optimizuojantys šilumos siurblių darbą, taip pat įdiegiami nuotoliu. IGLU® šilumos siurblio skyde yra įmontuotas trimis spalvomis šviečiantis IGLU® logotipas: mėlyna – šilumos siurblys veikia optimaliai; geltona – nekritinis gedimas arba nežymus parametrų nukrypimas nuo normų; raudona – kritiniai šilumos siurblio sutrikimai.

Kokį šildymą rekomenduojama rinktis renovuojant daugiabutį gyvenamąjį namą?

Augančios energijos kainos ypatingai atsiliepia tiems vartotojams, kurių šilumos tiekėjas šilumos gamybai naudoja taršų iškastinį kurą. Be to, centrinio šildymo trasose kasmet prarandama apie 15 proc. pagaminamos energijos, o kai kuriose savivaldybėse šie nuostoliai sudaro 27 proc. ir šis energijos praradimas – neišvengiamas. Tačiau atnaujinus daugiabutį gyvenamąjį namą ir jo šildymo sistemą, šilumos sąnaudos gali sumažėti net iki 70 proc.

„Iglu Tech“ nuotr./IGLU šilumos siurbliai
„Iglu Tech“ nuotr./IGLU šilumos siurbliai

Atliekant pastato renovaciją, rekomenduojama atnaujinti ir šildymo sistemą įdiegiant inovatyvius geoterminius šilumos siurblius. Tai pats ekonomiškiausias sprendimas, kuris ne tik šildo patalpas, bet ir ruošia karštą vandenį, o esant poreikiui ir vėsina patalpas.

Standartiniam daugiabučiui namui dažniausiai pakanka 45-70 kW galios šilumos siurblių. Tačiau reikėtų įvertinti, kokia yra atnaujinamo namo energetinė klasė ir šilumos poreikis. Bendrovė „IGLU TECH“ siūlo keletą skirtingo galingumo pramoninių geoterminių šilumos siurblių „IGLU® Max“ (24-240 kW), leidžiančių efektyviai šildyti patalpas bei ruošti karštą vandenį. Toks inovatyvus sprendimas gali būti įgyvendintas kone visuose daugiabučiuose namuose.

Parama padeda sutaupyti

Valstybės skiriama parama ne tik didina susidomėjimą šilumos siurbliais, bet ir padeda sutaupyti. Spalį paskelbtos paramos sąlygos – palankesnės. Keičiant neefektyvų šildymo katilą šilumos siurbliu, vidutiniškai gali būti kompensuojama apie 3,5 tūkst. eurų išlaidų. Jei ankstesnėje paramos programoje, kurią skelbė Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) buvo reikalaujama atsisakyti senos šildymo įrangos, tai naujo kvietimo sąlygose, kurias skelbia Lietuvos energetikos agentūra (LEA), šio reikalavimo nėra – turimo katilo atsisakyti nebereikalaujama. Ir tai ne paskutinis kvietimas – neefektyvių ir taršių katilų keitimo priemonei per 6 metų laikotarpį (iki 2029 III ketv.) planuojama paskirstyti 90,44 mln. eurų Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Apskaičiuoti galimą kompensaciją nesunku, nes Lietuvos energetikos agentūra (LEA) pateikė šildymo katilų keitimo namų ūkiuose išlaidų įkainius. Įkainis priklauso nuo įrenginio galios ir yra pateiktas LEA tinklapyje. Pasinaudoję šia kompensacija, namų savininkai gali įsirengti šilumos siurblius oras-vanduo ar gruntas-vanduo. Padidėjo ir pačios išmokos. Be to įrengiant šilumos siurblį gruntas-vanduo galima gauti dvigubai didesnę kompensaciją, tad verta pagalvoti: galbūt reiktų investuoti šiek tiek daugiau, bet gauti didesnę išmoką ir turėti efektyvesnę šildymo sistemą, kuri, vertinant ilgalaikę perspektyvą, yra racionalesnis pasirinkimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas