Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 02

Kaimynijų programa įsibėgėja. Per pusmetį – 8 nauji projektai

Vilniaus miesto savivaldybės vykdoma Kaimynijų programa nusprendę pasinaudoti miesto daugiabučių namų gyventojai, suformavę ir išsinuomoję žemės sklypus prie namų, gali įgyvendinti kiemų atnaujinimo projektus. Vilniaus mieste renovacijos ir kaimynijų teritorijų atnaujinimo programų projektus prižiūrinčios viešosios įstaigos „Atnaujinkime miestą“ duomenimis, vien per pirmąjį šių metų pusmetį pasirašytos net 8 bendradarbiavimo sutartys su kaimynijų bendruomenių atstovais. Tai yra tiek, kiek vidutiniškai sutarčių buvo pasirašoma per praėjusius metus.
Kaimynijų programa įsibėgėja. Per pusmetį – 8 nauji projektai
Kaimynijų programa įsibėgėja. Per pusmetį – 8 nauji projektai / Amiestas.lt nuotr.

Kaip teigia VšĮ „Atnaujinkime miestą“ direktorė Eglė Randytė, gyventojai vis labiau domisi Kaimynijų programa. Tai rodo ir didėjančios darbų apimtys: „Per pirmąjį 2022 metų pusmetį jau pasiektas 2020 ir 2021 metų metinis pasirašytų bendradarbiavimo sutarčių skaičius. Bendras šių planuojamų tvarkyti kaimynijų (kiemų teritorijų) plotas sudaro apie 30 tūkst. kv. m, o savivaldybės skiriamas finansavimas siekia 230 830 Eur. Programos naudą pajus 10 daugiabučių namų gyventojai.“

Šiais metais bendradarbiavimo sutartys pasirašytos su gyvenamųjų namų kaimynijomis, esančiomis Tverečiaus, S.Konarskio, Šilo, Minties, Latvių, Žygio, Rygos ir P.Vileišio gatvėse.

Amiestas.lt nuotr./Saulėtekis
Amiestas.lt nuotr./Saulėtekis

Keliolika projektų per kelerius ateinančius metus

VšĮ „Atnaujinkime miestą“ vadovė sako, kad šiuo metu planuoti darbus nėra paprasta, bet iki kitų metų galo vis dėlto planuojama įgyvendinti ne vieną projektą.

„Statybų rinkos nepastovumas ir nuolatos kintančios statybų kainos labai apsunkina šių darbų planavimą, bet matome, kad situacija bent šiek tiek normalizuojasi ir darbus pavyks atlikti, nors šiek tiek ir vėliau nei planuota“, – sako E.Randytė.

„Norėčiau pasidžiaugti, kad daugiabučių namų kaimynijos aktyviai dalyvauja šioje programoje. Negalėčiau išskirti kurio nors vieno Vilniaus mikrorajono, kurio gyventojai aktyviausiai teikia paraiškas gauti Kaimynijų programos finansavimą. Tai labiau priklauso nuo namo gyventojų ir jų iniciatyvumo“, – sako E.Randytė.

Paklausta, kokie darbai dažniausiai atliekami, VšĮ „Atnaujinkime miestą“ vadovė teigia, kad vilniečiai labiausiai nori vaikų žaidimo aikštelių ir laisvalaikio zonų: „Jeigu paanalizuotume teritorijas, kurias šiuo metu tvarkome ir kurių projektai yra rengiami, tai didžiausios problemos yra kelios. Pirmiausia – nėra laisvalaikio zonų, kur žmonės galėtų leisti laiką gamtoje, pasivaikščioti, prisėsti, bendrauti su kaimynais ir taip kurti glaudžius socialinius ryšius. Didelė problema yra ir vaikų žaidimų aikštelių trūkumas. Taip pat vis labiau girdimas sporto zonų poreikis. Na ir tikrai opi Vilniaus daugiabučių namų kiemų problema – automobilių stovėjimo aikštelės.“

Amiestas.lt nuotr./Antakalnis
Amiestas.lt nuotr./Antakalnis

Kaimynijų programa

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės vykdomą Kaimynijų programą taip savo kiemą gali atsinaujinti visi gyventojai, įsikūrę ne vėliau nei 2002 m. statytuose daugiabučiuose. Pagal šią programą teritoriją galima atnaujinti tiek kosmetiškai, tiek iš esmės. Pirmuoju atveju suremontuojama esama infrastruktūra, antruoju – atnaujinimo darbai atliekami pagal projektą, kuriam reikalingas statybą leidžiantis dokumentas ar suderinimas. Antrasis variantas įprastas, kai išplečiama automobilių stovėjimo aikštelė, įrengiama poilsio ar sporto infrastruktūra ir kiti objektai, kuriems reikalinga kietoji danga. Teritorijai sutvarkyti savivaldybė skiria nuo 10 iki 15 eurų už kvadratinį metrą neužstatyto kaimynijos ploto.

Pirmasis žingsnis norint atsinaujinti kiemą – kaimynijos narių balsų dauguma priimamas sprendimas dėl dalyvavimo Kaimynijų programoje, pritarimas suformuoti daugiabučio namo žemės sklypą, jeigu jis dar nėra suformuotas, kaimynijos teritorijos atnaujinimo priemonių pasirinkimas ir atstovo paskyrimas. Antrasis etapas – paraiškos teikimas Vilniaus miesto savivaldybei. Patvirtinus paraišką, pasirašoma trišalė bendradarbiavimo sutartis tarp kaimynijos bendruomenės išrinkto atstovo, miesto savivaldybės ir projekto administratorės VšĮ „Atnaujinkime miestą“, kuri kuruoja projektus visą jų įgyvendinimo laikotarpį.

Visais klausimais dėl Kaimynijų programos įgyvendinimo Vilniaus gyventojai gali kreiptis telefonu 8 5 250 3408 arba susisiekti elektroniniu paštu renovacija@amiestas.lt

Daugiau informacijos apie renovaciją Vilniaus mieste rasite tinklalapyje www.amiestas.lt arba sekite mūsų Facebook puslapį.

Taip pat siūlome susipažinti su jais įgyvendintais projektais foto albume.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas