Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 05 12

Kaip būnant 50-ties pasiekti sėkmės, kuri pabėgo būnant 25-erių

„Man patinka rašyti apie laikui atsparias sėkmės pamokas arba elgesį, vedantį į sėkmę. Esu parašęs net apie garsias nesėkmes, kurios įkvėps jus sėkmei“, – sako rašytojas Scottas Mautzas tinklapyje inc.com.
Laiminga moteris.
Laiminga moteris. / Vida Press nuotr.

Tačiau niekas labiau nepastūmėjo introspekcinio požiūrio į sėkmę, kaip išaušęs penkiasdešimtmetis. (Ak, skauda net tai rašyti). Dabar supratau, kiek daug išmokau, lyginant su tuo, kiek mokėjau prieš ketvirtį amžiaus.

Taigi, šis straipsnis skirtas dvidešimt penkerių metų sau, kuriam sakau „Ei! Išsijunk muzikos grotuvą ir atkreipk dėmesį į šiuos patarimus sėkmei pasiekti.“

Imkite karjerą į savo rankas

Kai 25-erių įsidarbinau didelėje kompanijoje, tikėjau, kad danguje sėdintis Didysis Karjerų Planuotojas tiesiog keis mano darbus, kol išsipildys visos mano karjeros svajonės. Per daug galvojau ir per mažai dariau.

Nepakliūkite į šiuos spąstus. Taip, sulauksite pagalbos, tačiau vadas – jūs. Aiškiai žinokite, ko norite, ir aktyviai to siekite.

Prasmė prasideda nuo „manęs“

Tik jūs patys galite priskirti (arba ne) prasmę tam, kam skiriate savo laiką. Siekite tokio gyvenimo ir karjeros, kokio norite jūs, o ne tokio, kokio iš jūsų tikisi kažkas kitas. Tai yra prasmingos ir pasitenkinimą keliančios karjeros (ir gyvenimo) pagrindas.

Bronnie Ware savo knygoje „The Top 5 Regrets of the Dying“ užfiksavo mirties rūpesčius. Pirmas dalykas apgailestavimų sąraše? „Gaila, kad neturėjau drąsos gyventi taip, kaip norėjau aš, o gyvenau taip, kaip tikėjosi kiti.“

Siekite autentiškumo, ne pritarimo

Šis punktas tiesiogiai susijęs su antruoju. Siekdami pritarimo, ieškome išorinio patvirtinimo, o tai yra tuščia pergalė geriausiu atveju, blogiausiu – pasitikėjimo savimi žlugdymas. Jei jūsų akimis pritarimas lygus sėkmei, žinokite, kad tai nesibaigiantis žygis. Geriau leiskite norui būti autentišku valdyti jūsų veiksmus.

Žinokite, kad jūsų sėkmės apibrėžimas keisis

Prieš 25-erius metus viskas sukosi apie paaukštinimą – kaip galima greičiau ir dažniau. Dabar viskas sukasi apie platų ir gilų darbą kažkam, didesniam ir prasmingesniam už mane. Tokio posūkio nesitikėjau.

Duokite, ne imkite

Sėkmę pritraukia tie žmonės, kurie savo entuziazmu, aistra ir optimizmu į darbovietę atneša energiją; o tie, kurie savo pesimizmu, paskalomis ir negatyvumu siurbia energiją, sėkmę atstumia. Neįsitraukite į energetinių vampyrų klaną.

Tikrasis charakteris išryškėja iškilus sunkumams

Todėl pasinaudokite tokiu laiku parodyti savąjį. Sėkmė formuojama sunkmečiu. Lengva būti šauniam, kai viskas klostosi gerai. Tačiau kaip pasireikšite nusisukus fortūnai? Žmonės vienaip ar kitaip prisimins, kaip elgiatės tokioje situacijoje. Vienas iš dalykų, kurių gailiuosi, tai įspūdis, kurį palikau iškilus sunkumams, kai išsiliejau ant kolegų bei kaltinau juos. Jie nepamiršo mano reakcijos, nepamiršiu ir aš.

Kildami patys, kelkite ir kitus

Kilti karjeros laiptais yra smagu. Kelti kitus, kai kylate patys, norint pasiekti daugiau, nei vien sėkmės, yra dar geriau. Gaunama pozicija turėtų būti naudojama ne tik asmeniniams tikslams, tačiau ir padėti pagerinti kitų darbo sąlygas.

Be to, sėkmė grįžta, kai padedate kitiems jos pasiekti.

Vienintelis svarbus palyginimas – kai lyginate save su vakarykščiu „aš“.

Nuolatinis lyginimasis su kitais yra tiesiausias būdas pakenkti savo sėkmei (ir tapti nelaimingu). Ką rinktumėtės: tapti geresne savęs versija ar tiesiog gyventi taip, kaip yra?

Norėdami tobulėti, turite mokymąsi ir augimą iškelti ant pjedestalo. Prisimenu laikus, kai buvau labai nelaimingas, ir galiu sąžiningai, ramia širdimi pasakyti, kad būtent tada nesimokiau ir netobulėjau.

Labiausiai rizikuosite visai nerizikuodami

Pirmoji Karinio laivyno kontradmirolė Grace Murray Hopper kartą pasakė: „Laivai uoste yra saugūs. Tačiau laivai sukurti ne tam.“ Taip dažnai mačiau, kad sėkmė priklauso nuo noro rizikuoti, pasimokymo iš tos rizikos, bei tolimesnio judėjimo į priekį.

Sunkiam darbui yra pakaitalas.

Ir tas pakaitalas yra nuoseklus, nenuilstamas sunkus darbas (atsiprašau, šiek tiek jus apgavau). Nėra jokio kito kelio į sėkmę. Taškas. O pridėję šiek tiek kantrybės ir atsparumo bei kepdami gyvenimo orkaitėje, gausite šviežiai iškeptą tvirtybę.

Visada rinksiuosi tvirtybės turintį žmogų, o ne „geito kelio į sėkmę plano“ savininką.

Politiką palikite politikams

Iš paskutiniųjų stenkitės savo darbą atlikti gerai, o politiką palikite tiems, kas gerai jo atlikti negali. Kartais, taip, kažkieno karjeroje politika atsipirks, tačiau ilgainiui – karma yra patys žinote kas. Be to, nejaugi karjeros laiptais norite pakilti būtent taip?

Po savęs palikite paveldą

Savo karjeroje buvau sėkmingas daugybėje vaidmenų, nes pradėjau su mąstymu „Kaip savo laiku galiu palikti paveldą dirbdamas dabartinėse pareigose? Koks bus mano įnašas?“ Tad prieš kibdami į ateinančias pareigas, pirmiausiai užduokite sau ši klausimą.

Tikiuosi, kad visos šios pamokos iš praeities padės jums judėti į priekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas