Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 12

Kaip dailinti gyvatvores ir kodėl pušų ūglius reikia laužti perpus? Pataria T.Gurskas

Agronomas T.Gurskas sako, jog šiuo metu idealus metas daugiau dėmesio skirti spygliuočiams, t. y. pušims, taip pat formuoti gyvatvores ir tinkamai pasirūpinti buksmedžiais.
Tautvydas Gurskas
Tautvydas Gurskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Bene svarbiausias darbas – pušų ūglių laužymas. „Daugelis mūsų turi prisisodinę nemažai pušų, ir jeigu neteisingai jas prižiūrėsime, susigrąžinti jų formą ir aukštį bus labai sunku.

Jeigu esate patenkinti dabartiniu savo pušų dydžiu, rekomenduojama ūglius laužyti arba karpyti perpus. Laužydami nesumedėjusius ūglius, mes išlaikysime spygliuočių aukštį, o ir atrodys jie puikiai.

123RF.com nuotr./Pušų ūgliai
123RF.com nuotr./Pušų ūgliai

Laužydami būtinai užsimaukite gumines pirštines ir pradėkite ūglius skabyti toliau nuo savęs, nuo pačių tolimiausių šakų, kadangi pradėdami laužyti ūglius esančius šalia, susidursite su nulaužytų ūglių sakais, kuriuos pašalinti bus sunku“, – sako T.Gurskas.

VIDEO: Agronomas pataria, kaip karpyti pušis ir atnaujinti gyvatvorę

Agronomas sako, kad galite ūglius laužyti tiek rankomis, tiek naudoti elektrines žirkles, kurios įveiks ir sumedėjusius ūglius. Su pastaruoju prietaisu jūsų darbas gerokai sutrumpės: „Be to, elektrinės žirklės turi keičiamus antgalius, kuriais galėsite suformuoti ir kitus krūmus, įvairias gyvatvores, buksmedžius“, – pataria T.Gurskas.

Kalbėdamas apie buksmedžius, agronomas sako, kad juos reikia genėti kelis kartus per metus, kai ūgliai sumedėję – tinka vėlyvas pavasaris ar vasaros pradžia ir rugsėjo pradžia ir kirpti iki tamsesnių lapelių paliekant ir naujų, žalių. „Po kirpimo būtinai patręškite buksmedžius“, – sako specialistas.

123RF.com nuotr./Buksmedis
123RF.com nuotr./Buksmedis

Gyvatvorės, pasak specialisto, turėtų būti formuojamos taip, kad apačia būtų platesnė, o viršus siauresnis. Taip apatinės šakos gaus šviesos ir saulės spindulių, tad augs tankios ir vešlios.

Fotolia nuotr./Gyvatvorės karpymas.
Fotolia nuotr./Gyvatvorės karpymas.

Gyvatvores galite kirpti tiek specialiomis žirklėmis, tiek pasitelkti elektrinius įrankius, su kuriais darbas greitesnis ir tikslesnis. "Jeigu norite aukštą gyvatvorę pažeminti, pavyzdžiui, ji yra 2 m, o jūs norite, kad ji siektų 1,5 m. Tokiu atveju turite kirpti 20–30 cm žemiau jūsų norimo aukščio – tad šiuo atveju gyvatvorė turėtų siekti 1,2–1,3 m, o norimą aukštį turėsite atauginti, kad ji atrodytų dailiai ir vešliai", – sako specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas