Daugiau straipsnių

Kaip elgtųsi bankininkas pakilus namų paskolos palūkanoms?

Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė
GYVENIMAS žurnalistė
Šaltinis:

Matyt, dabar yra tas laikas, kai žmonės sutiktų dar ir primokėti, kad tik žinotų, kaip tinkamai elgtis kylant jų būsto paskolos palūkanoms. Žinoma, skaudžiausia dabar skaičiuojantiems pirmuosius paskolų mokėjimo mėnesius, ypač jei jų algos dar nepakilusios.

Lyderis

Tokiais atvejais augančios palūkanos reiškia tik viena, kad jiems liūto dalį teks atriekti iš šeimos biudžeto (maisto, vaistų, planuotų atostogų ir t. t.). Tad, ko pirmiausia imtųsi į tokią situaciją įkliuvęs bankininkas? Dalijamės net keletu patarimų:

  • pirmiausia jis eitų konsultuotis su pačiu banku ir įsiklausytų į tai, ką siūlo asmeninis vadybininkas. Gal verta sustabdyti paskolą tam tikram laikui, o gal verta peržvelgti planus ar paslaugas, kurios buvo papildomai iš banko nupirktos? Taigi konsultacija su banku arba su savo asmeniniu savo finansų patarėju. Jei iki šiol tokio neturėjote, gal verta suskubti paieškoti?
  • verta pagalvoti apie turimo nekilnojamojo turto nuomą ar jos galimybes. Tarkime, jei esu įsigyjęs/-usi sodybą, kuria naudojasi mano šeima, gal pagalvočiau, ar ta sodyba negalėtų tarnauti ne tik mano šeimai, bet ir nešti papildomas pajamas? Įdarbinti galima ir automobilį. Gal verta jį išnuomoti įmonėms, kurios pernuomoja automobilius? O gal atėjo laikas atsisakyti antro automobilio ir šeimoje? Taip pavyks užsitikrinti papildomų finansinių paslaugų?

  • gal pats laikas susėsti su šeimos nariais ir peržvelgti būtinųjų prekių, pramogų ir papildomų išlaidų krepšelį? Verta įsivertinti, kur mes išleidžiame pinigus, taip pat gelbėti gali griežtesnis pragyvenimo planas.
  • visuomet galima ir verta pagalvoti, kokius savo talentus ar pomėgius dar galima įdarbinti. O, jei manote, kad jų mažoka, gal pats metas padirbėti daugiau po darbo valandų ar savaitgaliais, susikurti sezoninį verslą. O gal metas susirasti papildomą darbą? Būdų visuomet yra, telieka susirasti jums tinkantį.
  • na, ir stengtis neišleisti daugiau pinigų nei uždirbate. Ši taisyklė auksinė ir sunkiems, ir geriems laikams. Kaip ir tai, kad 10 proc. nuo gaunamos algos kas mėnesį atsidedame santaupoms.

Taigi, pabandykite įsivertinti savo norus ir galimybes iš naujo. Dabar dar pats laikas.