„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2017 12 22

Kaip greitai atsikratyti nemalonių kvapų virtuvėje

Gaminate, kepate, verdate ir staiga... Pajuntate svilėsių kvapą, kuris, atrodo, įsigeria į visų namų erdves. Natūralu, kad gaminant susimaišo begalė skirtingų ir tikrai ne pačių maloniausių kvapų, tačiau juk atsidūrus miegamajame nesinorėtų jaustis lyg silkei pataluose ar prisiminti, kad vakar kepėte kotletus su morkomis? Kokios priemonės padės išvengti kvapų chaoso?
Nemalonus kvapas
Nemalonus kvapas / 123RF.com nuotr.

Neutralizuokite iškart

Jeigu gaminsite itin kvapnius produktus – nuo žuvies iki patiekalų su svogūnais ir česnakais ar kitais aitriai kvepiančiais ingredientais, tuomet ne tik įsijunkite gartraukį ar praverkite langą. Uždarykite virtuvės duris, kad kvapas nesklistų po visus namus.

Indus, kuriuose gaminote, pjaustėte ir kitaip smulkinote, plaukite iškart, nepalikite jų stovėti ilgą laiką kriauklėje. O jeigu jau kvapas įsigėrė į indus, pavyzdžiui, puodus, tuomet įpilkite į puodą litrą vandens ir tris šaukštus acto. Viską pavirinkite – actas kuo puikiausiai neutralizuos kvapus. Apskritai, acto ir vandens mišinys tinka plauti įvairius indus, ypač, kai norite pašalinti nemalonų kvapą.

Buitinės technikos malonumai

Indplovė, šaldytuvas ir virtuvės plautuvė – štai trijulė, galinti jus įtraukti į nemalonų kvapų sūkurį. Esmė – maisto likučiuose, kurie užsibūna šiuose įrenginiuose. Todėl jeigu indus plaunate indaplovėje, gerai juos praskalaukite, kad neliktų maisto likučių, taip pat – neužlaikykite indų joje per ilgai neplautų. Kai indaplovė savo darbą baigia, praverkite dureles, kad viskas prasivėdintų. Svarbu paminėti ir tai, kad pačią indaplovę reikia reguliariai valyti, kadangi joje kaupiasi nešvarumai.

Šaldytuvą taip pat reikia reguliariai valyti, taip pat, turėkite galvoje, kad užsilikę likučiai jame ir pelyja, ir skleidžia nemalonų kvapą. Todėl gerai peržiūrėkite šaldytuvo turinį, gali būti, kad ne visi produktai dar galioja. Atlaisvinkite vietos jame ir padėkite indelį su valgomąja soda, kuri sugers nemalonius kvapus.

Virtuvinė plautuvė – tikrai viena nešvariausių vietų virtuvėje, todėl ją šveisti reikėtų kiekvieną dieną, pašalinti maisto atliekas ir gerai nusausinti. Pravartus būdas pašalinti susikaupusias maisto likučius, kurie skleidžia nemalonų kvapą vamzdžiuose – įpilti sodos į kriauklės nutekamąjį vamzdį, tuomet užpilti actu ir galiausiai viską užpilti verdančiu vandeniu.

Laiku išneškite šiukšlių kibirą

Dar vienas nemalonių kvapų šaltinis – tai šiukšlių kibiras. Stenkitės šiukšles išnešti kuo dažniau, o jeigu gaminate ką nors iš tų „kvapniųjų ingredientų“, pavyzdžiui, išdarinėjate silkę, tuomet atliekas neškite iš namų iš karto, kai tik galite.

Šiukšlių kibirą reikia reguliariai išvalyti, tam rinkitės acto ir vandens mišinį, kuris pašalina nemalonius kvapus, naikina bakterijas.

Kava ir aktyvintoji anglis

Kavos pupelės ir aktyvintoji anglis, tikinama, sugeria kvapus. Šiuos ingredientus mažomis porcijomis galite išdėlioti įvairiose virtuvės vietose. Nepamirškite reguliariai keisti.

Kavos tirščiai ir šiek tiek vandens gali būti puiki išeitis – tokią masę sudėkite į keptuvę ir pakaitinkite. Kavos aromatas pasklis po visus namus.

Kvepiantys nuovirai

Jeigu namuose nemalonus kvapas, pirmiausia išvėdinkite visas erdves. O tuomet į puodą įpilkite vandens, įdėkite citrusinių vaisių, tokių prieskonių kaip kardamonas, anyžiai, cinamono lazdelės ir pavirinkite viską ant nedidelės ugnies. Jūsų namai prisipildys itin malonaus aromato! Ingredientus rinkitės pagal savo skonį – nuo vanilės iki džiovintų vaisių.

Beje, malonų aromatą namams suteikti gali ir eteriniai aliejai, kuriuos galite maišyti tarpusavyje, kad išgautumėte jums priimtiną kvapą.

Netikėtos gudrybės

Kepate žuvį, verdate kopūstus, čirškinate svogūnus? Štai atsakymas: į keptuvę, kai kepate žuvį, įdėkite bulvės gabalėlį – tikinama, kad tai neutralizuos nemalonų kvapą. Jeigu verdate kopūstus – padės į vandenį įmestas duonos gabalėlis. O štai po svogūnų kepimo, į keptuvę įpilkite kelis šaukštus acto ir šaukštą vandens bei viską pakaitinkite. Beliks gerai išskalauti.

Jeigu pridegė puodas

Jeigu namai atsiduoda svilėsiais, tuomet atidarykite langus ir išvėdinkite virtuvę, o tuo pačiu metu dar užvirinkite vandens ir acto mišinį bei pavirinkite 10 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs