Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 23

Kaip greitai ir gerai nuvalyti langus: svarbiausia nedaryti šių klaidų

Langų valymas nėra pati maloniausia buities dalis, tačiau vos pašvietus saulei rankos pačios tiesiasi atsikratyti dulkių ir nešvarumų. Kaip langus nuvalyti greitai, efektyviai ir sutaupyti laiko?
Kad langai žvilgėtų, nebūtina naudoti agresyves chemines valymo priemones
Kad langai žvilgėtų, nebūtina naudoti agresyvias chemines valymo priemones / 123RF.com nuotr.

Štai kelios klaidos, kurių patariama vengti, ir patarimai, kuriuos galite išmėginti švarindami namus.

Nesirinkite saulėtos dienos langams valyti

Kaip rašoma goodhousekeeping.com, saulėtos dienos nėra pačios tinkamiausios langams šveisti. Kodėl? Ant stiklų užpurkštas valiklis greitai džius, todėl bus sunku juos gerai nuvalyti, gali likti negražių nubėgusių dėmių ir ruožų. „Patariama langus valyti tuomet, kai diena yra kiek apniukusi, arba pradėti nuo tų langų, kurie yra pavėsyje“, – sako valymo ekspertė Carolyn Forte.

Nepurkškite valiklio ant purvinų langų

Prieš pradėdami valyti langus, nuvalykite nuo jų purvą, dulkes ir kitus nešvarumus šepetėliu ar tiesiog susiurbkite. Šis darbas labai svarbus, nes neleidžia valikliui susimaišyti su nešvarumais ir virsti tiesiog purvina koše, kuri dar labiau apsunkins langų valymą. Taigi, jei langai itin nešvarūs, pirmiausia teks atlikti šį – parengiamąjį – darbą.

C.Forte pataria pasirinkti mikropluošto šluostę, kuria galite valyti ir langus, ir, pavyzdžiui, žaliuzes.

Netaupykite valiklio

Dabar langų valiklių pasirinkimas tikrai platus, todėl atradę tinkamą – netaupykite. Kaip pastebi valymo ekspertė, valiklis padeda ištirpdyti ir pašalinti purvą, tad, jeigu jo naudosite per mažai, valant liks dryžių ir darbą turėsite kartoti iš naujo.

Jeigu nenorite naudoti pirktinio valiklio, išmėginkite klasika tapusį acto ir vandens mišinį. Galite jį skiesti lygiomis dalimis arba santykiu 2 dalys vandens ir 1/2 acto ir pasitelkti langams valyti. Specialistė sako, kad, jeigu jūsų vanduo labai kietas, galite naudoti distiliuotą vandenį.

Kad stiklas blizgėtų, įberkite į vandenį kelis šaukštus krakmolo: 1 litrui šalto vandens reikia 1 valg. š. krakmolo, ir šiuo mišiniu blizginkite langus.

Fotolia nuotr./Langų valymas
Fotolia nuotr./Langų valymas

Nenaudokite seno medvilninio rankšluosčio

Sutikite, likę ant langų pūkeliai tikrai erzina. Kaip to išvengti? Kai kurie langus valo laikraščiais, tačiau, pasak specialistės, daugkartinio valymo šluostės yra kur kas geresnis pasirinkimas – jos gerai nusausina langus ir nepalieka dryžių, o šių šluosčių priežiūra itin paprasta.

Guminis langų valytuvas – už ar prieš?

Šis pasirinkimas daugeliui atrodo tikrai puikus, nes greitai ir efektingai galite pašalinti vandens perteklių nuo lango. Tačiau kur slypi bėda? „Jūs valote langus, tačiau kur nubėga vanduo? Ant grindų arba ant palangės“, – sako C.Forte. Pasak jos, toks valytuvas labiau tiks dideliems langams, o mažesniems reikėtų vengti jį naudoti.

Visgi, jei pasitelkiate guminį langų valytuvą ir jis jums palengvina darbą, tiesiog po lango apačia pasitieskite rankšluostį ar kitą audinį, kuris gerai sugeria drėgmę.

Vida Press nuotr./Langų valymas
Vida Press nuotr./Langų valymas

Neskubėkite visų langų nuvalyti per vieną dieną

Patariama langus valyti ne visus iš karto, o po vieną kambarį. Be to, toks pasiskirstymas jums padės išvengti nuovargio, norint viską įveikti vienu kartu. C.Forte sako, kad valydami langus iš vienos pusės vertikaliai, o iš kitos – horizontaliai, lengvai pastebėsite, kur liko nenuvalyti ruožai.

Žingsnis po žingsnio, kaip valyti langus

  1. Pirmiausia šluoste ar dulkių siurbliu nuvalykite nešvarumus nuo langų, rėmų, palangių. Tą patį padarykite su žaliuzėmis ar kitomis langų dangomis. Jeigu turite užuolaidas, dabar tinkamas metas jas nuimti ir išskalbti laikantis instrukcijų.
  2. Jeigu naudojate apsauginius tinklelius, juos nuimkite ir nuvalykite dulkes bei nešvarumus. Jeigu manote, kad jiems reikia daugiau valymo, pasirinkite tinkamą valymo priemonę ir nuskalavę palikite išdžiūti.
  3. Ant langų paviršiaus užpurkškite pakankamai langų valiklio – tinka tiek pirktinis, tiek pasidarytas pačių.
  4. Naudokite specialias šluostes, pavyzdžiui, mikropluošto, nuvalykite langus nuo viršaus iki apačios ir gerai išblizginkite, kad neliktų dryžių.
  5. Nepamirškite nuvalyti vidinių ir išorinių langų rėmų, lauko ir vidaus palangių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas