Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 07

Kaip išsirinkti sulčiaspaudę?

Šviežių daržovių ar vaisių sultis gerti sveika, nes jos stiprina imunitetą, suteikia organizmui vertingų medžiagų. Pasirinkus tinkamą sulčiaspaudę, naudingo sveikatai gėrimo pasiruošti galima vos per kelias minutes.
Sulčiaspaudė
Sulčiaspaudė / Shutterstock nuotr.

Kadangi sulčiaspaudę perkate ne vienai dienai ir tai yra gana didelė investicija, prieš įsigyjant būtina nuspręsti, kas svarbiausia būtent jums ir jūsų šeimai.

Tada atsakykite į keletą klausimų. Kokias sultis mėgstate: skystas ar tirštesnes? Iš kokių vaisių ir daržovių planuojate jas spausti ir kaip dažnai tai darysite? Norite tyliai veikiančio aparato ar jums svarbiau greitis?

Pagal produktus

Nėra sulčiaspaudės, kuri vienodai gerai išspaustų sultis iš visų sodo ir daržo gėrybių. Juk įvairūs vaisiai ir daržovės pasižymi skirtingomis savybėmis.

Pavyzdžiui, burokėliai ar morkos yra kieti, obuoliai, apelsinai – minkšti, o štai lapinės daržovės turi daug augalinio pluošto.

Taigi sulčiaspaudė, pritaikyta apelsinams ir kitiems citrusiniams vaisiams spausti, negali itin gerai išspausti kitų įprastų vaisių ar daržovių sulčių. Ir nereikėtų dėl to nervintis, jei prieš įsigydami aparatą tuo nepasidomėjote.

Svarbu tai suprasti ir nepulti kaltinti gamintojo ar neva nekokybiško prietaiso. Aišku, yra universalių sulčiaspaudžių, tačiau jos taip pat gali nepatenkinti visų poreikių. Taigi tik nusprendę, kokio jums prietaiso tiksliai reikia, galite rinktis prekinį ženklą ir modelį.

Shutterstock nuotr./Sulčiaspaudė
Shutterstock nuotr./Sulčiaspaudė

Apgalvokite poreikius

Renkantis sulčiaspaudę pirmiausia reikėtų apsibrėžti poreikius. Tik tada galima rinktis modelį.

O jeigu susižavėjote prietaisu, kuriam tiesiog taikoma didelė nuolaida, tikėtina, kad renkatės ne pagal tai, ko norėtumėte, bet pagal tai, ką jums siūlo prekybininkai.

Todėl kartais brangi ir gera sulčiaspaudė gali paprasčiausiai neatitikti jūsų poreikių.

Į ką atkreipti dėmesį?

Prieš renkantis sulčiaspaudę, reikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Tada ir rinktis bus paprasčiau, ir žinosite, ką svarbu išsiaiškinti.

  • Sulčiaspaudę reikėtų rinktis pagal tai, kokį kiekį sulčių planuojate spausti. Didelį prietaisą patartina pirkti tik jei žinote, kad vaisių ar daržovių gėrimu mėgausis visa šeima ar šiaip didesnis kiekis žmonių. Kitu atveju didelės sulčiaspaudės įsigyti tikrai nebūtina.

  • Atkreipkite dėmesį, koks variklio apsukų greitis. Kuo šis jis didesnis, tuo daugiau pavyksta išspausti skysčio. Itin sultingiems vaisiams užtenka ir mažesnio apsukų skaičiaus.

  • Jei norite, kad šviežių vaisių ir daržovių sultyse išliktų kuo daugiau vitaminų, įsigykite aparatą su pjaustykle ir plastikiniu sieteliu.

  • Norėdami turėti kokybišką sulčiaspaudę, žiūrėkite, kad detalių iš plastiko būtų kuo mažiau. Nerūdijantysis plienas garantuoja kokybę.

  • Paklauskite savęs, ar jums svarbu, kokį triukšmą kels prietaisas. Jei svajojate, kad sultys būtų išspaudžiamos itin greitai, tokia sulčiaspaudė veiks gana garsiai. Jei pirmenybę teikiate gėrimo kokybei, norite, kad jame išliktų kuo daugiau vitaminų, žinokite, kad į šį tikslą orientuotas prietaisas veiks lėčiau, o jį valyti teks ilgiau ir sudėtingiau.

Svarbu žinoti

Geriant sultis lengviau gauti rekomenduojamą naudingų maistinių medžiagų kiekį nei valgant vaisius ir daržoves, nes dažnai suvartoti tiek kietų gėrybių atrodo neįmanoma. Tai ypač aktualu, jei žmogui trūksta tam tikrų konkrečių vaisiuose ir daržovėse esančių medžiagų.

Visgi verta atsiminti, kad sultys yra maistas, o ne gėrimas, todėl jų kiekį reikia riboti. Geriausiai išgurkšnoti iki dviejų stiklinių per dieną. Rekomenduojama šiek tiek skiesti vandeniu ir gerti nedideliais kiekiais. Prieš tai reikėtų pusvalandį nieko nevalgyti ir net neužkandžiauti.

Taip pat vaisių ar daržovių sunkos netinka gerti po valgio, nes ji skatina rūgimo procesus virškinimo sistemoje.

Be to, reikia žinoti, kad vos išspaustas sultis reikia suvartoti iš karto, nes, palaikius net ir trumpą laiką šaldytuve, jose sumažėja naudingųjų savybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas