Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 14

Kaip išsirinkti taupų ir higienišką unitazą: pataria ekspertas

Ekspertai sako, kad naujos kartos santechninė įranga ne tik užtikrina aukščiausius higienos standartus, bet ir padeda ženkliai sumažinti vandens sąnaudas. Tad kaip išsirinkti taupų ir higienišką unitazą kalbamės su Vokietijos vonios kambario įrangos kompanijos „Villeroy & Boch” atstovu Lietuvoje Valdu Povilausku.
Kolekcija „Subway 3.0“ (gamintojas – „Villeroy&Boch“)
Kolekcija „Subway 3.0“ (gamintojas – „Villeroy&Boch“) / Villeroy&Boch nuotr.

- Gerbiamas Valdai, unitazas – vienas svarbiausių santechnikos prietaisų. Į ką reiktų atkreipti dėmesį jį renkantis?

- Efektyvus vandens naudojimas ir aukščiausi higienos standartai turėtų būti vieni pagrindinių kriterijų renkantis santechninę įrangą, ir ypač – unitazą. Žymiausių gamintojų santechnikos prietaisuose jau diegiamos inovatyvios nuplovimo technologijos, kurios ženkliai sumažina sunaudojamo vandens kiekį, užtikrina aukščiausią higieną, o tokių santechnikos įrenginių priežiūra gerokai paprastesnė.

- O kaip ne ekspertui atpažinti tokį higienišką unitazą?

- Pirmiausia rekomenduočiau atkreipti dėmesį, ne tik į nuplovimui reikalingą vandens kiekį, kurį deklaruoja gamintojas, bet ir kaip apiplaunamas dubens vidus. Vokietijos vonios kambario įrangos kompanija „Villeroy & Boch” jau prieš keliolika metų viena pirmųjų rinkai pristatė apiplovimo technologiją „DirectFlush“. Unitazai su šia nuplovimo technologija neturi įprastos vandeniui tekėti skirtos briaunos, tad vanduo teka tiesiai, o jo srautas nuplauna visą unitazo vidų Dar vienas unitazų su šia technologija privalumas – paprastesnė ir efektyvesnė priežiūra, kadangi nėra kur kauptis nešvarumams, o glazūruotą vidinę dalį galima išvalyti ypač greitai, lengvai ir steriliai.

Villeroy&Boch nuotr./Kolekcija „Subway 3.0“ (gamintojas – „Villeroy&Boch“)
Villeroy&Boch nuotr./Kolekcija „Subway 3.0“ (gamintojas – „Villeroy&Boch“)

- Ar tokiam nepriekaištingam apiplovimui nesunaudojami didesni vandens kiekiai?

- Priešingai. Vienas svarbiausių tokių unitazų privalumų – kaip tik mažesnės sunaudojamo vandens sąnaudos. Šiuose santechnikos prietaisuose nepriekaištingam nuplovimui užtenka 4,5 arba 3 litrų vandens, kai senesnės kartos unitazai nuplovimui naudodavo 6 ir 4 litrus vandens, o ir pats apiplovimas tikrai nebūdavo nepriekaištingas. Vokietijos aplinkos agentūra net yra apskaičiavusi, kad keturių asmenų šeima vietoj senesnės kartos unitazo pasirinkusi taupesnę versiją per metus preliminariai gali sutaupyti net iki 20 000 litrų vandens.

- 2021 metais kompanija „Villeroy & Boch” pristatė dar vieną patentuotą apiplovimo inovaciją - „Twistflush“. Kuo ji išskirtinė?

- Šios inovacijos išskirtinumas – nuplovimui vietoj tekančios srovės suformuojamas vandens sūkurys, kuris dar efektyviau nuplauna visą unitazo kūgio formos vidų. Įdomu, kad „Twistflush“ taip pat sunaudoja tuos pačius 4,5 arba 3 litrus vandens, bet nuplovimas vandens sūkuriu dar efektyvesnis.

Villeroy&Boch nuotr./Kolekcija „Subway 3.0“ (gamintojas – „Villeroy&Boch“)
Villeroy&Boch nuotr./Kolekcija „Subway 3.0“ (gamintojas – „Villeroy&Boch“)

- Gal tokios santechnikos inovacijos nėra pigios ir visiems įperkamos?

- Taip, bet nepamirškime, kad dėl pandemijos namuose praleidome daugiau laiko, vis labiau populiarėja hibridinio darbo modelis, todėl buityje sunaudojamo vandens kiekai taip pat ženkliai auga. O pasirinkus taupesnį unitazą ilgalaikėje perspektyvoje sąskaitos už vandenį bus mažesnės. Dėl paprastesnės priežiūros sutaupoma laiko ir vonios kambario valymui. Tad išsirinkti ne tik aukščiausius higienos standartus atitinkantį, bet ir mažiau vandens sunaudojantį unitazą - jau ne prabanga, bet būtinybė.

- Kokios dar inovacijos užtikrina aukščiausius higienos standartus „Villeroy & Boch” santechninei keramikai?

- „Villeroy & Boch” unitazų ar praustuvų keramikos paviršius gali būti padengtas specialia „CeramicPlus“ danga, ant kurios vanduo susiformuoja į lašelius ir lengvai nubėga neprilipdamas prie paviršiaus, todėl ant keramikos nesikaupia nešvarumai ar kalkės. Tokio paviršiaus valymas užtrunka daug trumpiau, užtenka žymiai mažiau cheminių valiklių. Taip pat „Villeroy & Boch“ sukūrė ir specialią antibakterinę glazūrą „AntiBac“ su sidabro jonais, kuri sustabdo bakterijų augimą net iki 99,9%. Tai reiškia, kad priežiūra bus dar paprastesnė, valymas užtruks daug trumpiau ir prireiks gerokai mažiau cheminių valiklių.

- Dėkoju už pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas