Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 13

Kaip maksimaliai išnaudoti oras-vanduo šilumos siurblio sistemą, optimizuoti veikimą bei padidinti efektyvumą?

Ilgalaikiam, efektyviam ir sklandžiam šilumos siurblio veikimui įtakos turi daug veiksnių – pradedant tinkamu paties įrenginio pasirinkimu (prieš kurį turėtų būti atlikta kruopšti poreikių analizė), patikimo, profesionalaus montavimo specialisto pasirinkimu, baigiant teisingais šilumos siurblio nustatymais ir reguliavimu. Tinkamai atlikus visus darbus, teisingai nustačius visus sistemos parametrus, šilumos siurblys veiks optimaliai ir taupiai.
Šildymas
Pora / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Šiluma Namai

Teisingi pirmieji žingsniai ilgaamžiškumo ir ekonomiškumo link

Pirmiausia reikia įvertinti namo ir gyventojų šilumos poreikį ir parinkti tinkamą šilumos siurblio galią. Šilumos siurbliais NØRDIS prekiaujančios bendrovės „BRGroup“ Šildymo ir kondicionavimo skyriaus vadovas Mindaugas Beniušis pataria: „Žinant namo energetinį efektyvumą ir jo plotą, nesunku suskaičiuoti reikiamą šilumos siurblio galią, tačiau tai ne vieninteliai kriterijai. Šilumos siurblys dirbs efektyviai energetiškai efektyviuose namuose, su grindinio šildymo ar žemos temperatūros radiatorių sistemomis. Gerai žinomas faktas – kuo žemesnės temperatūros vandenį šildymui tiekia šilumos siurblys, tuo jo efektyvumas didesnis“.

Tinkamos įrenginio galios parinkimas – tik pradžia, šildymo sistemos efektyvumą lemia ir jos teisingas sumontavimas

Neretai namo savininkas ieško kas šilumos siurblį sumontuos kuo pigiau, nepagalvojęs, kad nuo siurblio montavimo, jo paleidimo-deirinimo priklauso pačios įrangos veikimo efektyvumas.

„Tik aukštos kvalifikacijos specialistai deramai įvertina situaciją, nedaro tokių apmaudžių klaidų, kokias padaro kvalifikacijos stokojantys montuotojai. Ypač tai svarbu kai šilumos siurblys keičia seną katilą ir diegiamas esamoje šildymo sistemoje“, – pastebi Mindaugas Beniušis. Jam antrina šildymo ir vėdinimo įrangą bei saulės elektrines montuojančios bendrovės „Egiroma“ direktorius Egidijus Pupelis: „Geriausia kai montavimo ir paleidimo darbus atlieka viena atestuota įmonė. Būna, kad žmogus įsigyja siurblį, tada ieško kas galėtų įrengti santechninę, freoninę, elektrinę šilumos siurblio dalis, tada kviečiasi mus, kad paleistume siurblį, bet išaiškėja, kad vėl reikia kviesti santechnikus ar elektrikus, nes kažkas padaryta ne taip.“

Labai svarbu, kad ir paleidimo-derinimo darbus atliktų autorizuotas specialistas, nes jis sistemą nustato taip, kad ji veiktų tinkamai. Iki Naujųjų metų „NØRDIS“ savo klientams perkantiems šilumos siurblį dovanoja šią apie 200 eurų kainuojančią paslaugą.

Naudojant temperatūrines kreives – šilumos siurblys dirba ekonomiškiau

„NØRDIS Optimus Pro“ šilumos siurbliai turi temperatūrinės kreivės funkciją, t.y. kintant lauko oro temperatūrai, keičiasi šilumos siur­blio ruošiamo vandens temperatūra: kai lauke oro temperatūra kyla, šildyti reikia mažiau, todėl šilumos siurblys tiekia žemesnės temperatūros vandenį ir atvirkščiai – lauko oro temperatūrai krentant, kyla ruošiamo vandens temperatūra.

Pasinaudojant temperatūrinėmis kreivėmis galima optimizuoti šilumos siurblio darbą, didinti jo veikimo efektyvumą, mažinti elektros sąnaudas.

„Temperatūrinės kreivės funkcija padeda taupyti, nes šilumos siurblys dirba atsižvelgdamas į lauko temperatūrą. Jeigu lauke yra 20 laipsnių šalčio, tai šilumos siurblys grindiniam šildymui tieks pavyzdžiui 35 °C vandenį, o kai lauke – nulis, siurblys tieks 25 °C vandenį (tiekiamo vandens temperatūra priklausys nuo pasirinktos kreivės). Pasinaudojant temperatūrinėmis kreivėmis galima optimizuoti šilumos siurblio darbą, didinti jo veikimo efektyvumą, mažinti elektros sąnaudas. Naudojant išmanųjį valdiklį šilumos siurblio efektyvumą galima dar labiau padidinti. Jis, gavęs informaciją iš artimiausios meteoroliginės stoties apie ateinančios paros orus ir įvertinęs patalpos temperatūrą, drėgmę, apšviestumą, gali veikti ekonomiškiau, neforsuodamas eigos.

Jei siurblio darbas nustatomas įvertinat lauko ir vidaus temperatūras, jis nustatytą patalpos temperatūrą, pvz. 22 °C, gali pasiekti į sistemą tiekdamas ne 40, o pavyzdžiui 35 °C temperatūros vandenį. Kuo žemesnės temperatūros vandenį šilumos siurblys tiekia į sistemą, tuo jo darbas efektyvesnis. Kalbant apie efektyvumą, 5 °C vandens temperatūros skirtumas šilumos siurbliui yra didelis“, – skirtingų temperatūrinių kreivių svarbą paaiškina šilumos siurbliais NØRDIS prekiaujančios bendrovės „BRGroup“ Šildymo ir kondicionavimo skyriaus vadovas Mindaugas Beniušis.

Atsinaujinančio elektros energijos šaltinio integracija į šilumos siurblio sistemą

Dažnai įsirengus šilumos siurblį svarstoma įsirengti ir saulės elektrinę, tai gali užtikrinti šildymo išlaidų sumažinimą iki minimalių kaštų. Saulės energija – nemokamas energijos šaltinis, neteršiantis gamtos, nesukeliantis šiltnamio efekto, neardantis ozono sluoksnio, be to saulės elektrinių blokai tobulėja, pinga. Saulės elektrinė ir šilumos siurblys yra ekologiškas ir ekonomiškas sprendimas duodantis apčiuopiamą naudą. Saulės elektrinės padeda sumažinti elektros energijos išlaidas ir padidinti namų ūkio atsparumą elektros energijos kainų svyravimams rinkoje.

„Saulės elektrinės pagamintas energijos perteklius atiduodamas į elektros tinklus „pasaugoti“, todėl saulės elektrinės pagaminta elektra galima apsirūpinti visiems metams ir padengti papildomos elektros poreikį šilumos siurblio veikimui. Vasarą saulės elektrinės pagamintos ir pasaugojimui atiduotos energijos visiškai pakanka visam šildymo sezonui. Ar namui reikia saulės elektrinės, priklauso nuo jo energijos suvartojimo – jei elektros sąnaudos didesnės, t.y. šilumos siurbliui tenka šildyti didelį plotą, įrengtas lauko apšvietimas, name veikia daug įvairiausių elektrą vartojančių prietaisų, saulės elektrinė tikrai padės ženkliai sutaupyti“, – sako „Egiroma“ direktorius Egidijus Pupelis.

Įsirenginėjantiems šilumos siurblius ir planuojantiems įsigyti saulės elektrinę reiktų įvertinti ir tai, kad saulės elektrinės ir šilumos siurblio darbas gali būti suderintas – abu įrenginiai gali sudaryti vieną išmanią sistemą. „Šilumos siurblys gauna informaciją iš saulės elektrinės ir pagal tai gali koreguoti savo darbą. Jei saulės elektrinė dirba visu pajėgumu, siurblys tuo metu gali ruošti karštą vandenį, t.y. naudoti saulės elektrinės gaminamą elektrą, o ne atkeliaujančią iš tinklo“ – sako Egidijus Pupelis.

„BRGroup“ Šildymo ir kondicionavimo skyriaus vadovas Mindaugas Beniušis sako, kad papildomai įdiegta išmani šilumos siurblių oras-vanduo valdymo sistema leidžia ekonomiškiau naudoti įvairius elektros energijos šaltinius: saulės elektrinės gaminamą elektrą, name sumontuotoje baterijoje saugomą elektrą, iš elektros tinklų gaunamą energiją. „Jei elektros tiekimo planas susietas su esama situacija biržoje, išmani siurblio valdymo sistema „mato“ kada elektra pigiausia, tada siurblys labiau šildys namus, o jei namas įšilęs, ji leis įkrauti namų bateriją arba elektromobilį. Kai elektros kaina didžiausia, siurblys gali naudoti baterijoje sukauptą energiją“ – paaiškina Mindaugas Beniušis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šildymo sezonas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šildymo sezonas

Lanksti technologinė sistema

„BRGroup“ naudojama papildomai įdiegiama išmanaus valdymo sistema serviso atstovui leidžia ne tik nuotoliu stebėti šilumos siurblio sistemos veikimą, bet ir koreguoti jo darbą atsižvelgiant ne tik į vidinius, bet ir išorinius parametrus. Nuotolinis stebėjimas ir greitas aptarnavimo paslaugų suteikimas yra vienas iš pagrindinių tokios sistemos privalumų, turinčių įtakos sklandžiam ir efektyviam įrangos veikimui.

„Nuotolinių sistemų pagalba matome kaip veikia šilumos siurblys. Mums nereikia siųsti specialisto, kad išsiaiškintų problemą vietoje – mes matome, kodėl atsirado tam tikrų veikimo nuokrypių, kokia klaidos priežastis. Kai galime nustatyti priežastį, nustatome ir jos pašalinimo būdus ir jei tenka ką nors keisti įrangoje, specialistas iš karto gali pasiimti reikiamas atsargines dalis“, – apie šilumos siurblių valdymo sistemos privalumus pasakoja Mindaugas Beniušis.

„Būna, kad iš pirmo karto nepavyksta nustatyti optimalią temperatūrinę kreivę, bandymo būdu reikia atrasti kuri iš jų tinkamiausia konkrečiam namui. Sumontavus išmanią sistemą, ji porą savaičių pati analizuoja duomenis, fiksuoja, kaip greitai namas įšyla, kaip greitai atvėsta ir tada pati pasirenka tinkamiausią tiekti į sistemą vandens temperatūrą. Be to, išmani šilumos siurblio valdymo sistema gali atsižvelgti į oro prognozes ir pagal tai koreguoti savo darbą. Pavyzdžiui, jei kitą dieną numatomas atšalimas, šilumos siurblys iš anksto gali kiek daugiau įšildyti namą, kad kritus oro temperatūrai reiktų mažiau šildyti. Žinodamas oro prognozes, šilumos siurblys koreguoja šildymo sistemai tiekiamo vandens temperatūrą. Pavyzdžiui, jei pagal realią situaciją šildymo sistemai reiktų 35 °C vandens, šilumos siurblys gali tiekti 37 °C vandenį, nes numatomas atšalimas“ – išmanios siurblio valdymo sistemos privalumus atskleidžia Mindaugas Beniušis.

Išmani šilumos siurblio valdymo sistema žino elektros kainą, kiek reikia namą šildyti, kokia temperatūra namie ir lauke, kokia lauke ji bus kitą dieną ir t.t.. Mindaugo Beniušio teigimu, realiai išmani siurblio valdymo sistema gali sutaupyti apie 15 proc. elektros energijos optimizuodama visus siurblio parametrus pagal esamą situaciją ir taip sumažindama elektros sąnaudas.

Net esant dideliems lauko temperatūros svyravimams, išmani valdymo sistema užtikrina komfortą, tinkamą temperatūrą patalpoje, tuo pat metu dirbdama optimaliausiu ir taupiausiu režimu.

Tinkamai parinktas ir tvarkingai sumontuotas šilumos siurblys veikia labai efektyviai. Ši aplinką tausojanti investicija nereikalauja daug priežiūros, padeda sutaupyti. Šilumos siurbliai labai gerai dera su saulės elektrine bei išmaniomis valdymo sistemomis, kurios ne tik palengvina buitį, bet ir taupo šildymo kaštus. Taip pat svarbu prisiminti tai, kad norint jog siurblys veiktų efektyviai, jį sumontuoti turi patyrę ir kvalifikuoti specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas