♦ Pradėkime nuo to, kad jeigu išplovusios indus kempinėlę laikote neišplautą ir drėgnoje vietoje, neleidžiate jai išdžiūti, tuomet tiek sau, tiek savo aplinkai darote meškos paslaugą. Bakterijos tokioje terpėje mielai sau dauginasi toliau, o jūs viską perkeliate ant indų.
♦ Kai kurių specialistų teigimu, kempinėlę galima įmesti kartu su plaunamais indais į indaplovę, tačiau ne kiekvienas ją turi, be to, indaplovėje temperatūra nepasiekia 100 °C. Tačiau tvirtinama, kad šis būdas padeda sunaikinti didžiąją dalį bakterijų.
♦ Kitas variantas – tai prieštaringai vertinama mikrobangų krosnelė. Norint atsikratyti mikrobų, į ją kelioms minutėms reikia įdėti gerai sudrėkintą, išplautą kempinėlę. Tačiau vėlgi – šis prietaisas yra ne visuose namuose.
♦ Rekomenduojama virtuvėje naudotis ne viena, bet keliomis kempinėlėmis, kol viena džius, jums į pagalba atkeliaus kita.
♦ Svarbu: po indų plovimo reikia gerai išplauti ir pačią kempinėlę, t. y. pašalinti maisto ir riebalų likučius, gerai perskalauti šiltu vandeniu, paskui palaikyti verdančio vandens ir geriamosios sodos vonelėje. Gerai išskalavusios ir išgręžusios padėkite ją sausoje vietoje, kad išdžiūtų. Apskritai kempinėles laikyti patariama sausai, kai nenaudojate jų – tai užtikrina apsaugą nuo bakterijų.
♦ Paviršius, ant kurių pjaustėte žalią paukštieną, mėsą ar žuvį, pirmiausia nuvalykite sausu rankšluosčiu, nuskalaukite vandeniu ir dezinfekuokite verdančiu vandeniu, o ne pulkite valyti kempine. Pastaruoju atveju bakterijas pernešite ant kitų indų ir paviršių.
♦ Kempines galite ir pavirinti, pavyzdžiui, gerai išskalautas sumeskite į vandenį ir pavirinkite 5 minutes. Nepamirškite kruopščiai išdžiovinti.
♦ Puikiai su bakterijomis ir mikrobais kovoja citrinų sultys arba actas. Pamerkite gerai išplautas į vieną ar kitą pasirinktą skystį ir palaikykite 5–10 minučių. Išskalaukite ir išdžiovinkite. Mokslininkų duomenimis, šis būdas „suėda“ 30–80 proc. bakterijų. Taigi kasdienei priežiūrai – tai puikus pasirinkimas.
♦ Kai kempinėlė praranda formą, susidėvi – keiskite nauja. Vieni tai daro kas kelias savaites, kiti – kartą per mėnesį. Juk susidėvėjusi beformė kempinė tikrai nepadės palaikyti idealios švaros.
2013 10 25
Kaip natūraliai dezinfekuoti virtuvės kempinėlę?
Kokia vieta virtuvėje labiausiai priteršta? Na, tokių joje tikrai netrūksta. Kaip sutraukiančią ypač daug bakterijų galime paminėti kempinėlę, skirtą indams šveisti. Jeigu pagalvotumėte, kiek viena jų išplaunate indų... O ar visada išdžiovinate kempinėlę prieš kitą naudojimą? Trumpai tariant, šis virtuvės atributas turi ne tik galiojimo laiką – juo reikia mokėti ir tinkamai pasirūpinti. Juk visai nesinorėtų, kad šiuo ropotų baisiausi mikrobai, ar ne?
Pranešti klaidą
Sėkmingai išsiųsta
Dėkojame už praneštą klaidą