Rikiavimo šaldytuve taisyklės
Ne veltui šaldytuvas suskirstytas į skirtingo dydžio stalčius ir lentynas, tačiau dalis žmonių jų paskirties iki galo nežino, rašoma pranešime žiniasklaidai. Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, būtent tvarkingas maisto laikymas šaldytuve gali padėti užkirsti kelią netvarkai ir gedimui.
„Pirmiausiai, reikia atminti, jog šaldytuve vyrauja skirtinga temperatūra: paprastai viršuje laikosi šiltesnė – apie 6–8°C, o apačioje kur kas vėsesnė – čia ji siekia apie 2–3°C. Dedant produktus į šaldytuvą, reikėtų atsižvelgti į tai. Pavyzdžiui, daugumą vaisių ir daržovių, ypač šviežius, tinkamiausia laikyti apatiniuose stalčiuose – ten jie gaus pakankamai drėgmės ir vėsumos“, – teigia V.Juodkazienė.
Čia pat maisto ekspertė priduria, jog sandėliuojant produktus būtina atsižvelgti į jų rūšį: „Bulvės, svogūnai, česnakai, paprikos ir net morkos nemėgsta didelio šalčio – juos patartina laikyti tamsioje, vėsioje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje.
Klysta ir tie, kurie avokadus ar bananus linkę dėti į šaldytuvą – šaltis lėtina jų nokimą. O štai ryškiaspalvės daržovės gali būti dedamos aukštesniuose šaldytuvo skyriuose, tačiau jas patartina suvartoti kaip įmanoma greičiau.“
Mėsa, paukštiena ir žuvis, anot V.Juodkazienės, taip pat turėtų būti laikoma šalčiausioje šaldytuvo dalyje – taip jie ilgiau išliks švieži, išlaikys savo natūralų kvapą. Aukštesnėje temperatūroje, t. y. ir aukštesnėse lentynose, patariama laikyti jau pagamintus patiekalus, sriubas, pradėtus konservus, kepinius ir pieno produktus: grietinę, varškę, jogurtą, kefyrą, pieną.
Sistemingas apsipirkimas ir žymėjimas
Palaikyti tvarką šaldytuve padeda ir planavimas. Kaip teigia IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, pravartu pasidaryti savaitės meniu: „Optimalu, kai sudaromas sąrašas, atsižvelgiant į produktų galiojimo trukmę. Tokiu būdu vieno apsipirkimo metu užpildysite didžiąją šaldytuvo dalį, todėl pakaks keletą kartų per savaitę užsukti į prekybos centrą, kad galėtumėte įsigyti šviežio maisto.
Paprastai tai būna kasdienio vartojimo prekės, tokios kaip duona ir jos gaminiai, pieno produktai, švieži vaisiai ir daržovės.“
Be to, pašnekovė pataria ant šaldytuve esančių produktų klijuoti lipnius lapelius su jų galiojimo data. „Ne visi produktai yra ženklinami, nurodant tinkamiausią jų suvartojimo laiką, tad tai atlikti galima patiems. Net ir ant pačių gaminamo maisto, pavyzdžiui, sriubos, kepinių ar šaldymui paruoštų produktų, galima klijuoti priminimą – tai padės išvengti nemalonaus kvapo, pelėsio ar kitų nepageidaujamų padarinių, o svarbiausia – maistą suvalgyti laiku ir neišmesti“, – sako B.Čaikauskaitė.
Valymui ir geram kvapui palaikyti – netikėti maisto produktai
Jei kurį laiką apie šaldytuvo turinį negalvojote ir šis spėjo sugesti, nosį riečiančius kvapus neutralizuoti padės natūralios priemonės.
„Pirmiausiai, šaldytuvą kruopščiai išvalykite vandeniu, po to darsyk vandens ir acto mišiniu. Valymui naudokite švelnias šluostes, kad nepažeistumėte paviršių. Toks būdas leis minimaliomis priemonėmis pasiekti maksimalių rezultatų, o štai buitinės chemijos siūlau vengti“, – įsitikinusi V.Juodkazienė.
TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip efektyviai išvalyti gartraukio groteles?
Maisto ekspertė taip pat pataria, jog į išvalytą šaldytuvą pravartu įdėti nedidelį kiekį kavos ar citrinos.
„Jei nedidelį indelį maltos kavos įdėsite į šaldytuvo dureles, o tarp skyrių – po griežinėlį citrinos, pravėrus šaldytuvą dvelks malonus kvapas. Tiesa, produktai gerai sugeria kvapus, todėl jų užlaikyti ilgiau nei keletą dienų negalėsite. Kitu atveju šaldytuve galima laikyti dubenėlį su avižomis – jos puikiai sugeria blogus kvapus“, – teigia V.Juodkazienė.