Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 21

Kaip sukurti rudeninę kompoziciją namams: prireiks vos kelių augalų ir rudeninių lapų

„Ruduo dovanoja pačias nuostabiausias spalvas, įvairiausias gėrybes, užburia savo grožiu ir ramybe. Pasivaikščiojus po gamtą bei prisirinkus įvairiaspalvių lapų, galima šiek tiek rudens spalvų įsileisti ir į savo namus. Susikurti rudeninę namų puošmeną nesudėtinga, o pats procesas ramina ir atpalaiduoja“, – Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro pranešime spaudai sako įstaigos floristikos profesijos mokytoja Jolita Jaciunskienė.
Rudeninė kompozicija
Rudeninė kompozicija / Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro nuotr.

Tam, kad kiekvienas atrastų idėjų ir minčių kūrybai, floristė dalinasi praktine pamoka, kaip pažingsniui susikurti jaukią floristinę kompoziciją.

J.Jaciunskienė savo kompozicijos kūrimui naudoja viržį, skiniją ir bruknuolę – augalą baltomis uogomis. Tai augalai, kurie atrodys dekoratyvūs namuose ilgą laiką. Jei norite kompoziciją pastatyti kieme, patariama naudoti ne tolius lepius šalnoms augalus.

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro nuotr./Jolita Jaciunskienė
Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro nuotr./Jolita Jaciunskienė

Vietoje skinijos ir bruknuolės galima naudoti chrizantemas, erikas, o viržius pagyvinti šermukšnio ar kitų uogų šakelėmis. Augalų pasirinkimas priklauso nuo to, kur kompozicija bus statoma.

Kitas svarbus dekoro elementas – rudeniniai lapai. Floristė demonstruoja, kaip galima žaismingai sulankstyti ir sukomponuoti klevo, tuopos bei dažyto ąžuolo lapus. Vietoje dažytų ąžuolo lapų galima naudoti raudonojo ąžuolo lapus, kurie šiuo metu itin dekoratyvūs.

„Į kompozicijos kūrimą gali įsitraukti visa šeima. Lapų rinkimas, lankstymas, presavimas itin patiks vaikams. Iš lapų kuriami vabaliukai nuteiks žaismingai ir pagyvins pačią rudeninę kompoziciją. Pats procesas gali tapti netgi savotiška edukacija bei pažintimi su augmenijos pasauliu“, – pasakoja J.Jaciunskienė.

VIDEO: Rudeninė kompozicija

Floristė augalus komponuoja mediniame vazone prieš tai į jį įdėjusi celofano ir drenažo, nes naudojamas vazonas be skylės dugne. Pilama žemė ir sodinami vazoniniai augalai. Jų šaknis prieš sodinant reikėtų prajudinti, kad pasodinti augalai geriau įsišaknytų.

J.Jaciunskienė sako, kad augalus kiekvienas gali pasirinkti pagal savo poreikius, tad čia yra laisvė kūrybiškumui. Iš rudeninių lapų kuriami dekoro elementai taip pat gali būti patys įvairiausi. Tereikia tik šiek tiek laiko ir jauki rudeninė kompozicija gali tapti puikia namų puošmena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas