Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip susikurti ypatinga estetika pasižymintį Japandi stiliaus interjerą savo namuose?

Japandi stiliaus pavadinimas jau sufleruoja, kad čia skandinaviško dizaino paprastumas persipina su japoniška estetika. Iš šių dviejų išskirtinių stilių sintezės gimsta minimalistinis, jaukus ir elegantiškas Japandi, jau kelerius metus nesitraukiantis iš ryškiausių interjero tendencijų. Interjero dizainerė atskleidžia, kaip kiekvienas gali šį stilių susikurti namuose ir kokie yra pagrindiniai jo „ingredientai“.
Japandi miegamasis
Japandi miegamasis / „Ikea“ nuotr.

Japandi sujungia tai, ką skandinaviškas ir japoniškas stiliai turi geriausio. Skandinaviškiems interjerams būdingas funkcionalumas ir paprastumas, o japoniškiems – minimalizmas, švara ir natūralių medžiagų naudojimas. Tad šiuo stiliumi įrengti namai pasižymi ypatinga harmonija ir skleidžiama ramybe“, – pranešime žiniasklaidai apibendrina IKEA interjero dizainerė Toma Laucienė.

Pasak jos, Japandi stilius yra gana naujas, tačiau jo užuomazgos prasidėjo jau prieš daugiau nei pusantro šimto metų, kuomet danų dizaineriai vyko į Japoniją semtis įkvėpimo ir patirties. Dabar vyraujanti Japandi estetika atgimė maždaug prieš 6-erius metus ir nuo tada jo populiarumas vis auga. Nenuostabu, kad šio stiliaus estetika populiarėja ir Lietuvoje.

„Ikea“ nuotr./Japandi miegamasis
„Ikea“ nuotr./Japandi miegamasis

Pagrindiniai stiliaus elementai

Norintiems šiuo interjero dizaino stiliumi įsirengti erdvę patiems interjero specialistė įvardija pagrindinius jo bruožus: „Pirmiausia, Japandi stilius pasižymi minimalizmu. Baldų jame tik tiek, kiek reikia, ir kiekvienas turi aiškią funkciją, yra praktiškas, o interjeras – neapkrautas daiktais. Čia itin svarbią vietą užima uždari daiktų laikymo sprendimai, kurie juos paslepia ir kuria tvarkingą minimalistinę estetiką“, – sako T. Laucienė.

„Ikea“ nuotr./Japandi interjero stilius
„Ikea“ nuotr./Japandi interjero stilius
  • Baldai tokiame interjere – švarių, horizontalių linijų, neaukšti. Pavyzdžiui, sofos ir foteliai – žemomis atkaltėmis, kavos ar TV staliukai – taip pat neaukšti. Tai primena japonišką tradiciją sėdėti ant grindų.
  • Švarių ir taisyklingų formų baldus papildo apvalūs, lenkti elementai ir dekoracijos, primenančios gamtos motyvus. Jos – autentiškos, rankų darbo. Gamtos artumo jausmą kuria ir žali augalai, o ypač tinka bonsai, bambukai ar žalieji medeliai. Taip pat gana dažnas motyvas gali būti širmos iš natūralių medžiagų arba sienelės iš medinių stulpelių, kurios teikia privatumo, kartu išlaikydamos erdvės pojūtį ir dekoruodamos kambarį.
„Ikea“ nuotr./Japandi interjero stilius
„Ikea“ nuotr./Japandi interjero stilius
  • Japandi interjeruose derinamos skirtingos medžiagų ir audinių tekstūros, tačiau harmonija išlaikoma panašių spalvų palete.
  • Spalvų paletė Japandi interjere – žemiška. Vyrauja šviesūs pasteliniai tonai: balkšva, pilka, smėlinė, rusva, alyvinė, gelsva ir pan.
  • Medžiagos – natūralios, pavyzdžiui, medis, rotangas, bambukas, keramika. Tekstilės elementai taip pat dažniausiai bus iš natūralios medvilnės, lino, vilnos. Tekstilė šio stiliaus interjere apskritai atlieka svarbų vaidmenį, dėl jos bendras vaizdas atrodo minkštesnis, lengvesnis.
„Ikea“ nuotr./Japandi interjero stilius
„Ikea“ nuotr./Japandi interjero stilius
  • Ramią, jaukią nuotaiką čia kuria ir apšvietimas. Dažniausiai tai bus švelnią šviesą skleidžiantys grindiniai ir staliniai šviestuvai keliose kambario vietose. Išskirtinis ir tokiame interjere itin tinkantis akcentas – popierinis ar medinis šviestuvas.
Japandi interjero stilius
Japandi interjero stilius

Žingsniai, kaip atnaujinti interjerą, įnešant Japandi stiliaus

„Išsigryninkite pagrindines įrengiamos erdvės funkcijas. Tuomet pasirinkite norimą spalvų paletę. Atsižvelgdami į šiuos du dalykus, rinkitės baldus. Jie turėtų būti žemesni, su aiškiai matoma medienos tekstūra. Rinkitės natūralias medžiagas: medį, akmenį, liną, bambuką, stiklą. Atminkite, kad svarbiausi Japandi stiliaus bruožai yra funkcionalumas ir minimalizmas, tad išlaikykite erdvę švarią ir neperkrautą, daiktus paslėpkite, pasitelkdami uždarus daiktų laikymo sprendimus“, – pataria T. Laucienė.

„Ikea“ nuotr./Japandi interjero stilius
„Ikea“ nuotr./Japandi interjero stilius

Norėdami įnešti šio stiliaus į jau esamą erdvę, tą lengviausiai padarysite, kambaryje pakeitę tekstilę: užuolaidas, kilimą, pagalvėlių užvalkalus, patalynę. Pasak interjero dizainerės, tai apskritai greičiausias ir didžiausią efektą duodantis pokytis bet kuriuose namuose. Šiuo atveju rinkitės neutralias, žemiškas spalvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas