Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 13

Kalėdinės dovanos ir skrandžiui, ir širdžiai. Šokoladinio pyrago – „brownie“ – receptas

Neretai kalėdinių dovanų paieška tampa vienu didžiausių iššūkių ruošiantis šventėms. Juk net ir labai gerai pažįstant žmogų, dažniausiai nebūna lengva nuspręsti, kokia dovana ne tik nudžiugintų akis, bet ir būtų naudinga, užuot nenaudojama gulėjusi giliausiame spintos kamputyje.
Pyragas.
Pyragas. / Shutterstock nuotr.

Vienas iš universaliausių variantų, ką padėti po draugų ar artimųjų eglute – kokybiški ir mėgstami maisto produktai. Sakote nuobodu? Padovanokite savo pačių keptą pyragą. Trūksta laiko, o draugų daug? Kepkite amerikietiškąjį brownie iš miltinių mišinių – Jungtinėje Karalystėje jis toks populiarus, kad visi galvoja, jog būtent ši šalis ir yra jo gimtinė, tačiau Lietuvoje jis dar tik pradeda užkariauti visų širdis.

Siūlome jums idėjas dovanoms, kurios yra praktiškos ir lengvai suasmeninamos. O laikas ruošiant jas taps daugiau pramoga nei rūpestis.

Šiluma arbatos puodelyje

Fotolia.com nuotr./Gervuogių arbata
Fotolia.com nuotr./Gervuogių arbata

Greičiausiai sunku atrasti žmogų, kuris nemėgtų arbatos. O dėžutė mėgstamos, puikios kokybės arbatos – neprilygstama dovana. Ši sugesti praktiškai negali, o didelės jos pakuotės užteks tikrai ilgam.

Pirkite arbatą, kurią brangus žmogus mėgsta ar parinkite tą, be kurios dienos neįsivaizduojate jūs, ir galbūt tai taps nauju mėgstamiausiu dovaną gavusiojo gėrimu. Jei norite įteikti įspūdingesnę dovaną, kartu su arbatžolėmis supakuokite ir porą elegantiškų puodukų, nedidelį arbatinuką ar stiklainėlį ekologiško medaus.

Šokoladinė nuotaika

Fotolia nuotr./Saldainiai
Fotolia nuotr./Saldainiai

Prabangių šokoladinių saldainių ar tiesiog juodojo šokolado dėžutė – ne tik skani, bet ir stilinga dovana. Saldainių ar šokolado asorti žavioje dėžutėje nusišypsoti privers net ir tuos, kurie nėra dideli saldumynų gerbėjai.

Juk kas gali būti geriau už ramią kavos pertraukėlę, pasaldintą brangaus žmogaus įteiktais saldėsiais… Dovanai paįvairinti galite kartu pridėti ir mielų ir nuotaiką pakeliančių sentencijų.

Gurmaniškas rinkinys

„Fotolia“ nuotr./Gurmaniškas Kalėdų stalas
„Fotolia“ nuotr./Gurmaniškas Kalėdų stalas

Puiki dovana draugams, mėgstantiems savaitgalio vakarus leisti prie gurmaniškais užkandžiais nukrauto stalo – užtepėlių, paštetų, krekerių bei įvairių konservuotų gėrybių rinkinys.

Pagalvokite, koks dėkingas jums bus dovaną gavęs žmogus, kai grįždamas namo žinos, jog jo jau laukia kruopščiai atrinktų delikatesų dėžė, o norint jais pasimėgauti, nereikės gaišti laiko ir parduotuvėje nagrinėti painių nematytų produktų etikečių. Jei norite išties prabangios dovanos, rinkinį papildykite dar ir stilinga serviravimo lėkšte bei krištolinių taurių rinkiniu.

Šokoladinis šokolado pyragas su šokoladu

Ir tai visai ne sviestas sviestuotas, o saldumynų mėgėjai jums padėkos. Jei norite įteikti gabalėlį šventiškos šilumos, po eglute mylimiems žmonėms padėkite šokoladinį pyragą. Internete gausu įmantriausių receptų, tačiau prieš šventes mažiausiai norisi skirti laiko ieškant kažko įdomaus ir nebandyto.

Populiarusis brownie šiandien Lietuvoje sutinkamas dažniausiai tik kavinėse, bet nesudėtingai galite tokį paruošti ir patys. Šis už Atlanto populiarus desertas jau spėjo užkariauti ir europiečių širdis, o jūsų draugams, mėgstantiems saldumynus, tai bus ne tik puiki dovana, bet ir atradimas, kurį vėliau galės ruošti ir patys. Per valandą pagaminsite dovanas bent keturiems smaližiams draugams arba vienam šokolado mylėtojui.

Šiai dovanai Jums reikės:

  • „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio šokoladiniam pyragui (brownie);
  • 40 ml aliejaus ar tirpinto sviesto;
  • 200 ml vandens;
  • didelės saujos smulkių šokolado gabalėlių (pasirinktinai).

Supilkite miltų mišinį į dubenį, įpilkite 200 ml vandens ir 40 ml aliejaus ar tirpinto sviesto. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Tešla turėtų būti blynų tešlos konsistencijos.

Tešlą supilkite į kepimo popieriumi ištiestą formą (naudokite 26 cm skersmens apvalią arba 26x16 cm. stačiakampę) ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Kepkite vidurinėje lentynoje 35–40 minučių, kol įkištas medinis pagaliukas neaplips skysta tešla. Gautas kepinys turėtų būti drėgnas ir sunkus, o krašteliai traškūs, karamelizuoti.

Ypatingai skanu patiekti su ledais ar karštomis vyšniomis.

Siūlome išbandyti ir šiuos receptus:

Šokoladinis mėtinis nekeptas „brownie“
Receptas: Šokoladinis mėtinis nekeptas „brownie“
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 38
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 2.00 st. (2/3 puodelio nekepintų****)
Datulės: 10.00 vnt.
Medus: 1.00 arbat. š. (1 - 2***)
Kakava: 2.00 arbat. š. (2 - 3*)
Kokosas: 3.00 valg. š. (3 - 4 sviestas arba aliejus**)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (1/2 esencijos)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (1/4 ekstrakto)
Kava: 1.00 arbat. š. (1/2 maltos granulių (kurią rytais plikote))
Kaip gaminti
  1. Grikius iš vakaro užpilkite vandeniu ir palikite mirkti. Ryte perplaukite kelis kartus, kol neliks tąsaus vandens, bėgančio nuo grikių. Grikius reikia apdžiovinti. Gal turite dehidratatorių, tada jame apdžiovinkite; arba naudokite orkaitę- paskleiskite  grikius ant kepimo skardos ir nustatykite labai neaukštą temperatūrą  (apie 40 Celsijaus laipsnių) ir palikite džiūti. Na, jei kantrybės neturite, padžiovinkite kaitrioje temperatūroje 20 minučių vis pasklaidydami grikius, kad neapskrustų, o tik apdžiūtų vanduo.
  2. Datules užpilkite šiltu vandeniu ir palikite išbrinkti. Grikius sumalkite iki miltų konsistencijos maisto smulkintuvu, ar rankiniu smulkintuvu.
  3. Sudėkite kokoso sviestą/aliejų, kakavos miltelius, medų, įlašinkite vanilę, mėtų ekstraktą, kavos granules. Pamalkite dar kartą. Sudėkite datules ir dar kartą viską permalkite.
  4. Plastikinę dėželę ar nedidelę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite šokoladinę masę ir gerai viską suspauskite. Dėkite į šaldytuvą valandai ar ilgiau.. Pjaustykite mažais kąsniukais, juostelėm ar kaip tik išmanote...

Skanaus!

Pagaminsite per 15 minučių (priklausomai nuo to, kaip pasiruošite grikius)

* galite vietoje kokoso sviesto/aliejaus ir kakavos naudoti tirpdytą juodą šokoladą su ne mažiau nei 65 proc. kakavos masės.

** kokoso sviestą galite pasigaminti labai paprastai su maisto smulkintuvu, tereikia tik kokoso drožlių. *** jei naudosite šokoladą, medaus gali neprireikti; jei šokolado nenaudosite, medaus irgi gali neprireikti, tiesiog ragaukite, užteks ir datulių suteikiamo saldumo tikriausiai

**** grikių mėgėjams patiktų naudojami ir kepinti grikiai, kuriuos reikėtų pamirkyti, padžiovinti ir sumalti iki miltų; grikius galima būtų mėginti keisti avižų dribsniais.

Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA

Suskleisti
Pyragas.
Receptas: „Brownie“ pyragas
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 24
Receptas
Ingredientai
Rieutų kremas:(¼) 1.00 puodelis
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 1.00 st. (0,5)
Kaip gaminti
  1. Kepimo indą ištepkite sviestu, orkaitę įkaitinkite iki 180 lapsnių. Sumaišykite 1/4 stiklinės „Nutellos“, 2 kiaušinius, 1/2 stiklinės miltų.
  2. Maišykite, kol tešla taps vientisa. Masę pilkite į kepimo indą ir išlyginkite su mentele. Kepkite apie 15 min., patikrindami dantų krapštuku.

 

Suskleisti
Bananų ir brownie sūrio pyragas
Receptas: Bananų ir „brownie“ sūrio pyragas
20 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.2 / 60
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 170.00 g (šalto – „brownie“)
Juodasis šokoladas: 230.00 g („brownie“)
Cukrus: 400.00 g (250 g – „brownie“ ir 150 g – bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (4 didelių – „brownie“ ir 2 tryniai – bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Miltai: 210.00 g (140 g – „brownie“ ir 70 g – bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Kakava: 2.00 valg. š. (tamsių miltelių – „brownie“)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 arbat. š. – „brownie“)
Vanilė: 2.00 arbat. š. (1,5 arbat. š. ekstrakto – „brownie“ ir 0,5 arbat. š. – bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Šokoladas: 150.00 g (gabalėlių – „brownie“)
Maskarponės sūris: 500.00 g (tinka bet kuris kitas kreminis sūris – bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Bananai: 2.00 vnt. (dideli arba 3 maži gerai prinokę bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo folija išklokite 20 x 30 cm dydžio kepimo indo dugną ir sieneles. Foliją galite dar apipurkšti šlakeliu aliejaus.
  2. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą (230 g) ir kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Kaitinkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydamos, kol masė taps lygi ir vientisa. Nuimkite nuo ugnies ir suberkite cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu. Tuomet įmuškite kiaušinius ir vėl plakite iki vientisos masės.
  3. Suberkite į plakinį miltus, kakavos miltelius, druską ir vanilės ekstraktą. Išmaišykite. Sudėkite šokolado gabalėlius ir dar kartą išmaišykite, kad jie pasiskirstytų masėje tolygiai.
  4. Paruoštą brownie masę tolygiai paskirstykite paruoštame kepimo inde.
  5. Į kitą dubenį sudėkite kreminį sūrį, kiaušinių trynius, cukrų ir vanilės ekstraktą. Išplakite iki vientisos masės. Bananus atskirame dubenėlyje maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įmaišykite į kreminį sūrį.
  6. Paruoštą bananinę kreminio sūrio masę šaukštu paskirstykite ant brownie paviršiaus. Tuomet paimkite aštrų peilį ir perbraukite per paviršių, šiek tiek lengvai pamaišydamos, kartais iškeldamos brownie masę į paviršių.
  7. Paruoštą pyragą kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 min., kol skanėsto vidurys sutvirtės. Išjungę orkaitę, palikite atvėsti. Tuomet nuimkite foliją. Supjaustykite pyragą kvadratėliais ir patiekite.

 

Suskleisti
Imbieriniai triufeliai
Receptas: Imbieriniai triufeliai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 100.00 ml (plakamosios)
Sviestas: 75.00 g (nesūdyto)
Miltelinis cukrus: 75.00 g („Dansukker“)
Sirupas: („Dansukker“ šviesiojo) 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (0,5 - malto)
Gvazdikėliai: 1.00 g (maltų)
Šokoladas: 200.00 g (pieninio)
Meduoliai: (10 - 12 imbierinių - papuošimui) 10.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Prikaistuvyje sumaišykite plakamąją grietinėlę, sviestą, cukraus miltelius, šviesųjį sirupą ir prieskonius.
  2. Užvirinkite. Susmulkinkite šokoladą ir sudėkite į grietinėlės mišinį. Maišykite, kol šokoladas ištirps.
  3. Padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Imbierinius meduolius sutrupinkite.
  4. Suformuokite triufelių rutuliukus ir pavoliokite meduolių trupiniuose.
  5. Laikykite sausoje ir vėsioje vietoje.

Receptas DANSUKKER“

 

Suskleisti
Kalėdiniai imbieriniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai imbieriniai meduoliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 48
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (tinka ir margarinas)
Cukrus: 225.00 g („Panevėžio Plius“)
Sirupas: 280.00 ml („Dansukker“ auksaspalvio)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - didelis - tešlai ir 1 - baltymas - glajui)
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Soda: 1.00 arbat. š. (1,5 - valgomosios)
Miltai: 480.00 g (kvietinių)
Miltelinis cukrus: 240.00 g („Dansukker“ cukraus miltelių - glajui)
Kaip gaminti
  1. Praleiskite puikų laiką su vaikais kepdami žavius meduolius, kuriais galėsite papuošti ir savo kalėdinę eglutę! Naudokite įvairias formas, kurių galite parsisiųsti čia, ar pasiruoškite savo formas.  Iškepę meduolius, kvieskite vaikus glajumi dekoruoti meduolių!
  2. Ištirpinkite sviestą, cukrų ir sirupą. Palikite mišinį atvėsti. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktą kiaušinį,  prieskonius ir sodą. Suberkite miltus ir palikite per naktį. Iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite meduolius. Kepkite apie 8 minutes 200 °C temperatūroje.
  3. Sudėkite visas glajaus sudedamąsias galis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol mase taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.
  4. Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant tešlos gaminimo laiko.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Kalėdinis namelis
Receptas: Kalėdinis imbierinis namelis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 85
Receptas
Ingredientai
Miltai: 5.00 st.
Cukrus: 1.00 st.
Medus: 1.00 st. (natūralus arba dirbtinis)
Sviestas: 250.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kakava: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (malti)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (milteliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūros sviestą sudėkite į puodą, sumaišykite su cukrumi, prieskoniais, kakava ir medumi.
  2. Pakaitinusi nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite masei atvėsti.
  3. Atvėsusią masę sukrėskite į gilų dubenį ir plakite elektriniu plakikliu. Plakdama įmuškite kiaušinius.
  4. Maišydama mediniu šaukštu pamažu suberkite miltus.
  5. Tešlą baikite minkyti rankomis. Suspauskite ją į kamuolį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.
  6. Susiruošusi kepti namelį, tešlą išimkite iš šaldytuvo ir ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite kuo plonesnį lakštą – maždaug 2–4 mm storio.

Išsamesnę informaciją, kaip gaminti Kalėdinį namelį, rasite straipsnyje „Kalėdinio namelio statybos“.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito