„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2013 12 11

Kalėdų dovanas pasidaryk pats: idėjos iš riešutų ir džiovintų vaisių

Tie, kurie bent kartą yra patekę į prieškalėdinį apsipirkimo šurmulį ar stovėję ilgose prekybos centro eilėse, sutiks, jog kalėdinėmis dovanomis geriausia pasirūpinti iš anksto. Pastaruoju metu vis populiaresnės tampa su meile pagamintos rankų darbo dovanos, kurios ne tik nudžiugina artimuosius, bet ir leidžia sutaupyti šventėms taip reikalingų pinigų. Galbūt rankų darbo dovanėlės atima ir daugiau laiko, bet parodo, kad iš tiesų galvojote apie žmogų, o nepirkote pirmo pasitaikiusio daikto.
Riešutai su kepurėlėmis
Riešutai su kepurėlėmis / Linos Lazdauskaitės nuotr.

„Didžiosios metų šventės – laikotarpis, kai norisi dalytis gerumu ir šiluma. Geriausia to išraiška – artimiausiems su meile išrinktos dovanos. Neabejoju, kad šiais laikais, kai aplink tiek daug dirbtinumo ir paviršutiniškumo, paties dovanotojo rankomis pagaminta dovana ne tik mielesnė širdžiai, bet ir gali ne vieną nustebinti“, – sako bendrovės „Arimex“ vadovas Arnas Jurskis. Jis pastebi, kad, ieškant originalių sprendimų, rankų darbo dovanoms puikiai gali pasitarnauti jau nuo senų laikų švenčių akcentu laikomi riešutai. Tai, kad švenčių laikotarpiu riešutai perkami dažniau, įrodo gruodžio pabaigoje kelis kartus padidėjantys riešutų ir džiovintų vaisių pardavimai. Galima spėti, kad šie produktai naudojami ne tik patiekalų, bet ir dovanų gamybai.

Tiems, kurie nori parodyti išskirtinį dėmesį artimiesiems ir nudžiuginti juos rankų darbo dovanėlėmis, štai kelios idėjos, ką galima pagaminti iš beveik kiekvienuose namuose esamų produktų, riešutų ir džiovintų vaisių, na ir, žinoma, meilės artimiesiems:

1 idėja. Suvenyrai iš negliaudytų riešutų

♦ Įvairios rūšies negliaudytus riešutus galima apipurkšti auksiniais ar sidabriniais dažais. Žvilgantys riešutai tinka ne tik stalui dekoruoti – pervėrę juos kaspinu, turėsite originalius eglutės žaisliukus arba dailią girliandą.

Petr Kratochvil nuotr. / Auksinis riešutas
Petr Kratochvil nuotr. / Auksinis riešutas

♦ Graikiniai riešutai puikiai tinka įvairiems darbams. Suvalgę riešutą, neišmeskite kevalo: į dailiai pusiau perpjautą kevalą įdėkite lapelyje užrašytą palinkėjimą, riešutą tvarkingai užklijuokite ir įteikite dovanėlę artimajam. Linkėjimas būtinai išsipildys! Arba, vos už kelis litus, ant riešuto galima išraižyti palinkėjimą, o išpaišytas ir mažomis megztomis kepurėlėmis padabintas riešutas nudžiugins kiekvieną vaiką.

♦ Mažiesiems turėtų patikti ir iš žemės riešutų pagaminti pakabučiai. Panaudojus dažų, medžiagų skiaučių, vielučių ir kitų smulkių daiktelių, paprastą riešutą galima paversti smagiu švenčių personažu. Pakabutis tinka ne tik vaikams žaisti, bet ir eglutei papuošti.

2 idėja. Arbata su džiovintais vaisiais

Kalėdų metu dovanoti arbatą įprasta. Tačiau ar bandėte draugus bei artimuosius nudžiuginti savos gamybos arbata? Paprastas juodosios ar žaliosios arbatos arbatžoles maišykite su įvairiausiais prieskoniais ir džiovintais vaisiais: spanguolėmis, razinomis, ananasais ar vyšniomis. Sukūrę unikalaus skonio arbatą, dailiai įpakuokite ją į dėžutę arba maišelį, perriškite kaspinu.

UAB „Laikas kavai“ nuotr. / Arbata
UAB „Laikas kavai“ nuotr. / Arbata

3 idėja. Meduje skrudinti riešutai

Šiems skanėstams pagaminti idealiai tinka migdolų arba lazdynų riešutai. Keptuvėje sumaišius truputį sviesto, medaus, aitriųjų paprikų ir žiupsnelį druskos, pakaitinkite 1–2 minutes. Į verdančią karamelę sudėkite riešutus ir kaitindami maišykite 2 minutes. Tuomet sudėkite visą masę į sviestiniu popieriumi dengtą skardą ir apie 15 min. kepkite 170 °C orkaitėje. Perdėkite riešutus į atskirą indą ir leiskite atvėsti, tačiau nuolat maišykite, kad šie nesusilydytų į vientisą masę. Pakavimui tiktų permatomas maišelis arba nedidelė dėžutė.

Organizatorių nuotr. / Skrudinti migdolai
Organizatorių nuotr. / Skrudinti migdolai

4 idėja. Karamelinis riešutų pyragas

Karamelinis riešutų pyragas
Receptas: Karamelinis riešutų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.1 / 36
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 130.00 g (labai šaltas – pagrindui)
Miltai: 220.00 g (550 C arba D – pagrindui)
Cukrus: 1.00 st. (po 0,5 stikl. pagrindui ir įdarui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (žiupsnelis pagrindui ir pusė šaukštelio įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (L dydžio – pagrindui)
Grietinėlė: 1.00 st. (35–36 proc. riebumo – įdarui)
Rudasis cukrus: 50.00 g (įdarui)
Medus: 50.00 g (įdarui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė – įdarui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Riešutai: 2.00 st. (įvairūs pakepinti ir smulkinti riešutai – įdarui)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską. Supilkite miltų mišinį į smulkintuvą, sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkinkite, kol masė taps panaši į avižų dribsnius.
  2. Tuomet po šaukštą pilkite plaktą kiaušinį, kaskart po to paleisdami smulkintuvą, kol visas kiaušinis bus įmaišytas.
  3. Tešlą išimkite iš smulkintuvo, sufrimuokite iš jos kamuolį, dėkite į maišelį ir šaldykite porą valandų.
  4. Atšalusią tešlą iškočiokite, kepimo inde suformuokite pyrago pagrindą. Tešlą subadykite šakute, dar 30 min. šaldykite.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C. Pagrindą kepkite apie 15 minučių.
  6. Įdarui skirtą grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų, apelsino žievelę sudėkite į puodą aukštomis sienelėmis ir virkite karamelę (nuo užvirimo – apie 6–10 min. tegul būna kuo stipresnė ugnis).
  7. Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, skysta. Įmaišykite į ją riešutus ir druską. Pilkite paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepkite pyragą dar 25 minutes.
Suskleisti

Originalių ir įkvepiančių švenčių!


Straipsnio šaltinis: RsV agentūra AD VERUM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų