Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 15

Kėdainių rajone – pirmasis rekordiškai ankstyvas agurkų derlius: nesutrukdė ir itin šalta žiema

Nesuklysime pasakę, kada vienos mėgstamiausių lietuvių daržovių – agurkai ir pomidorai. O agurkų derlius Kėdainiuose šiemet ypač ankstyvas. Net speigas už lango nesutrukdė užaugti kvapniems agurkams, kurie jau vasario 16-ąją užkariaus prekybos centrus.
Pirmieji agurkai šiemet skinami dviem savaitėm anksčiau
Pirmieji agurkai šiemet skinami dviem savaitėm anksčiau / Daržovija nuotr.

UAB „Agrošiltnamiai“ vadovas Paulius Andriejavas sako, kad šis agurkų derlius yra išskirtinis tuo, jog nuimamas net dviem savaitėm anksčiau nei įprastai.

„Praėjusiais metais realizacija prasidėjo vasario 26–28 dienomis, o šiais metais jau vasario 16-ąją galėsite skanauti pirmuosius agurkus su medumi.

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad agurkai be vargo auga šiltnamyje, ir tai nėra išskirtinis procesas. Tačiau kiekvienais metais analizuojame agurkų auginimo procesus, tad derlių stengiamės ankstinti – sodinti anksčiau ir anksčiau pradėti skinti bei tiekti rinkai. Ankstyvą derlių padeda pasiekti patirtis, žinios ir technologinės galimybės“, – sako P.Andriejavas.

Daržovija nuotr. /Pirmieji agurkai šiemet skinami dviem savaitėm anksčiau
Daržovija nuotr. /Pirmieji agurkai šiemet skinami dviem savaitėm anksčiau

Jis priduria, kad ūkis buvo modernizuotas prieš trejus metus, šiltnamiai yra taupūs, ekonomiški, su automatizuotomis sistemomis, todėl šalta žiema ir ekstremalios sąlygos nesutrukdė sulaukti derliaus, be to, komanda turi ne vieną planą, kaip auginti agurkus. Patys agurkų daigai yra užsakomi prieš pusmetį, tad yra jiems buvo sudarytos visos galimybės derlingai augti nepaisant šalčio ir sniego.

„Agurkų kainos tikrai nebus didesnės negu esame įpratę, be to, jų kaina tikrai nebus didesnė negu kaimyninėse šalyse, kadangi ir jose užklupusi šalta žiema tapo tikru iššūkiu, o tai nulemia padidėjusias daržovių kainas visame pasaulyje. Žinoma, pirmojo derliaus kainos gali būti aukštesnės, tai natūralu“, – kainų nebijoti ragina vadovas.

Jis prakalbo apie tai, kad kiekvienoje šalyje žmonės turi savo tradicijas, t. y., mėgstamiausias agurkų veisles. Lietuviams labiausiai prie širdies – trumpavaisiai agurkai, kurie ir užkariaus prekybos centrų lentynas.

„Esame atsirinkę veisles, kurios labiausiai patinka mūsų šalies gyventojams, o tai yra tradiciniai, trumpavaisiai agurkai, kuriuos galėsite valgyti tiek su medumi, tiek gardinti salotas, tiek gaminti šaltibarščius“, – priduria P. Andriejavas.

Na, o auginantiems agurkus savarankiškai, jis pataria pirmiausia išsirinkti geras veisles ir sėklas, nepasėti jų per daug anksti ar per daug vėlai, žinoti, kur auginsime – lauke ar šiltnamyje.

Kol sudygs agurkai, jiems reikia 22–24 laipsnių šilumos. Svarbu nelaikyti pernelyg drėgnai ar per sausai – nes sėkla gali ir nesudygti, daigus reikia laikyti optimalioje drėgmėje.

Auginti geriausia ant palangės, nes agurkams labai reikia saulės šviesos. Tada pavyks užsiauginti tvirtus daigus, kurie greit prigis ir pradės augti, duos norimą derlių.

Daržovija nuotr. /Pirmieji agurkai šiemet skinami dviem savaitėm anksčiau
Daržovija nuotr. /Pirmieji agurkai šiemet skinami dviem savaitėm anksčiau

Kaip kuo ilgiau išsaugoti agurkų traškumą? Kaip tinkamai juos laikyti? „Geriausia agurkus laikyti šaldytuve ir nelaikyti ilgai kambario temperatūroje, kadangi iš šalčio patekę į šilumą jie greit praranda drėgmę ir suvysta. Tačiau jeigu jie pavyto, galima agurkams paprastu būdu sugrąžinti traškumą – tereikia įdėti į maišelį, įpilti vandens ir padėti į šaldytuvą kelioms valandoms. Agurkai atgaus traškumą, atrodys šviežesni. Tik svarbu apskritai agurkų nelaikyti žemesnėje nei 5 °C temperatūroje“, – pataria P.Andriejavas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas