Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 11 30

Kempinė indams plauti yra šlykštesnė, nei galvojote – ir štai kaip dažnai turėtumėte ją keisti

Jei kriauklėje kaupiasi indai, greičiausiai siekiate kempinėlės ir indų ploviklio. Tačiau kada paskutinį kartą keitėte kempinę? Atminkite – indų plovimo kempinėlės yra purvinesnės nei klozetas.
Moteris plauna indus
Moteris plauna indus / 123RF.com nuotr.

Iš tiesų, mikrobiologai jau seniai žino, kad daiktai, kuriuos naudojate plauti indus, yra patys purviniausi visuose namuose.

Tyrimas, rugpjūčio mėnesį publikuotas žurnale „Scientific Reports“, teigia, kad tos bakterijų kolonijos, esančios kempinėlėse, gali būti pavojingesnės sveikatai, nei galvojome. Būtent todėl tyrimą atlikę mokslininkai rekomenduoja indų plovimo kempinėlę keisti kas savaitę.

Mokslininkai atliko genetinį 28 mėginių nuo 14 kempinių tyrimą. Jie rašė, kad tai pats išsamiausias mikrobiomo – bakterijų bendruomenės, gyvenančios ant indų plovimo kempinės – tyrimas.

Virtuvė – tai vieta, kurioje reguliariai atsiranda naujų bakterijų – dėl žmonių įvairovės ir maisto gaminimo. Kempinės, kurios dažniausiai būna šiltos, šlapios ir ant jų yra seno maisto liekanų, yra ideali vieta bakterijoms veistis.

Naujosios analizės tikslas nebuvo patogenų, susargdinančių žmones, ieškojimas. Tikslas buvo pamatyti, kas gyvena ant kempinių. Atsakymas? Daugybė dalykų.

„Mūsų darbas parodė, kad indų plovimo kempinėse yra didesnė bakterijų įvairovė, nei anksčiau manyta“, – rašė autoriai.

Jie atrado, kad 5 iš 10 dažniausių bakterijų grupių turėjo patogeninį potencialą, įskaitant Acinetobacter johnsonii, Chryseobacterium hominis, ir Moraxella osloensis. Jie taip pat atrado patogenines grupes, galinčias sukelti stafilokoko arba streptokoko infekcijas, tačiau tos grupės nebuvo tokios gausios.

Savo rezultatus jie palygino su naujomis, nenaudotomis kempinėmis – pastarosiose beveik nebuvo jokių bakterijų.

Kitas stebinantis tyrimo „radinys“ – kempinės gali būti ne tokios efektyvios, nei anksčiau manyta. Kempinių kaitinimas mikrobangų krosnelėje arba virimas gali sunaikinti apie 60 procentų bakterijų, tačiau visiškai jų nesterilizuos.

Ir net reguliariai valytose kempinėse bakterijų buvo ne ką mažiau nei nevalytose. Mokslininkai mano, kad, greičiausiai, atsparios bakterijos išgyvena „dezinfekcijos“ procesą ir greitai vėl „apgyvendina“ visą kempinę – dėl to, laikui bėgant, darosi vis sunkiau jas išnaikinti.

Mikrobiologas Philipas Tierno „Busines Insider“ sakė, kad geriausias būdas išvalyti kempinę – „patalpinti ją į baliklio tirpalą“. Tačiau naujasis tyrimas neįvertino tokio metodo poveikio.

Nors valyti kempinę po kiekvieno naudojimo yra nebloga mintis, mokslininkai „siūlo reguliariai keisti indų plovimo kempines (jos yra nebrangios), pavyzdžiui, kas savaitę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas