2013 05 17

Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Savaitgalį, jei tikėsime orų prognozėmis, turėtų būti šilta. Tad kviečiame, smagiai leidžiant laiką gamtoje, pasilepinti gardžiais ir sultingais lauko kepsniais!
Jautienos kepsnys ant grotelių
Jautienos kepsnys ant grotelių / Shutterstock nuotr.

Jautienos kepsniai ant grotelių

Produktai:

1 kg jautienos filė,

3 valg. š. alyvuogių aliejaus,

5 valg. š. citrinų sulčių,

1 arbat. š. druskos (pagal skonį),

1 arbat. š. maltų juodųjų pipirų (pagal skonį),

1 arbat. š. medaus,

česnako skiltelė,

50 g sviesto,

aitrioji paprika,

sauja mėgstamų žalumynų.

Kaip gaminti:

1. Supjaustykite kepsniams jautieną ir įtrinkite druska bei pipirais.

2. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi ir medumi. Apliekite juo kepsnius. Palaikykite kelias valandas, o dar geriau per naktį.

3. Paruoštus kepsnius dėkite ant grotelių ir apkepkite iš abiejų pusių. Prieš baigdami kepti, uždėkite ant kiekvieno po gabalėlį sviesto ir apibarstykite mėgstamais žalumynais ir smulkinta aitriąja paprika.

4. Skanaukite su šviežiomis salotomis arba vyšniniais pomidoriukais.

Baklažanų kepsneliai su sūrio padažu 

Baklažanai su sūrio padažu
Baklažanai su sūrio padažu

Produktai:

4 vidutinio dydžio baklažanai,

2 valg. š. alyvuogių aliejaus,

druskos (pagal skonį).

Padažas:

400 g fetos,

200 g varškės sūrio,

100 g lydyto sūrelio,

3 valg. š. juodųjų alyvuogių be kauliukų.

Kaip gaminti:

1. Baklažanus išilgai supjaustykite plačiomis, maždaug 1 cm storio juostelėmis. Kiekvieną griežinėlį apibarstykite druska, o po 15 min. nuplaukite išsiskyrusias sultis. Kruopščiai nusausinkite, patepkite aliejumi, sudėkite ant grotelių (groteles taip pat patepkite aliejumi) ir ant vidutinio karštumo žarijų kepkite po 5 min. kiekvieną pusę.

2. Paruoškite padažą: visų trijų rūšių sūrį ištrinkite iki vienalytės masės, sudėkite juostelėmis supjaustytas alyvuoges ir sumaišykite. Padažą patiekite atskirame indelyje.

Gruziniški kepsniai

Gruziniaki kepsniai
Gruziniški kepsniai

Produktai:

1 kg druskos,

800 g kiaulienos kumpio arba nugarinės su lašinukais,

5 vidutinio dydžio granatai,

6–8 svogūnai,

prancūziškasis batonas.

Kaip gaminti:

1. Prancūziškąjį batoną supjaustykite riekelėmis.

2. Nuplautą ir nusausintą mėsą supjaustykite maždaug 2 cm storio griežinėliais, nuluptus svogūnus – pusmėnulio forma. Kruopščiai nuplautus granatus perpjaukite per pusę.

3. Ant karštų žarijų saujomis suberkite kilogramą druskos, tada virš ugnies įtaisykite groteles su mėsos gabalėliais. Kepkite iš abiejų pusių, kol mėsa suminkštės ir šiek tiek apskrus.

4. Sudėjusi į gilų dubenį, ant viršaus suberkite svogūnus. Į delną dėkite po granato puselę ir kruopščiai ant mėsos išspauskite sultingas sėklas. Viską gerai sumaigykite švariomis rankomis.

5. Į gautą rausvą skystį mirkykite batono riekeles ir jomis užkąskite mėsos kepsnelius.

Šonkauliukai su imbieru

Photos.com/`onkauliukai
Photos.com / Šonkauliukai

Produktai:

1 kg šonkauliukų,

5 svogūnų laiškai,

česnako skiltelė,

1 gabaliukas (apie 3 cm) šviežios imbiero šaknies ir ½ valg. š. malto imbiero,

1 valg. š. sojų padažo,

4 valg. š. medaus,

3 valg. š. citrinų sulčių,

1 valg. š. aliejaus.

Kaip gaminti:

1. Sudėkite šonkauliukus ant grotelių, įtvirtintų apie 10 cm nuo anglių, ir 7 min. kepkite vis pavartydami.

2. Sudėkite padažo ingredientus (smulkintą česnaką, svogūnų laiškus, tarkuotą ir maltą imbierą, sojų padažą, medų, citrinų sultis, aliejų) į puodą, pastatykite jį ant silpnos ugnies ir, kai užvirs, pavirkite dar apie minutę.

3. Nuimkite šonkauliukus nuo grotelių, sudėkite į plokščią lėkštę ir apliekite padažu. Paskui vėl išdėliokite mėsą ant grotelių ir apie 10 min. kepkite.

Kepti moliūgai ant grotelių

 

Ant grotelių kepti moliūgai
Ant grotelių kepti moliūgai

Produktai:

500 g moliūgų,

3 valg. š. alyvuogių aliejaus,

1 arbat. š. druskos (pagal skonį),

1 arbat. š. maltų juodųjų pipirų (pagal skonį),

50 g gražgarsčių,

1 valg. š. baltojo vyno acto,

½ arbat. š. aitriosios paprikos miltelių.

Kaip gaminti:

1. Supjaustykite moliūgą riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, baltojo vyno actu, pagardinkite druska, maltais pipirais, aitriąja paprika ir palikite pusvalandžiui.

2. Dėkite moliūgų riekeles ant grotelių ir kepkite, kol dailiai apskrus. Skanaukite su gražgarstėmis.

Lašišų vėrinukai, kepti ant grotelių

Laaiaų ir ananasų kepsneliai
Lašišų ir ananasų kepsneliai

Produktai:

1 kg lašišų filė,

ananasas,

citrina,

3 valg. š. apelsinų sulčių,

1 arbat. š. druskos,

1 arbat. š. pipirų,

1 arbat. š. medaus,

česnako skiltelė,

400 g ryžių makaronų,

1 valg. š. sezamų sėklų,

sauja mėgstamų žalumynų.

Kaip gaminti:

1. Lašišų filė supjaustykite nedideliais gabalėliais. Citrinų ir apelsinų sultis sumaišykite su medumi, pagardinkite druska, pipirais, trintu česnaku ir gautu marinatu apliekite lašišos kubelius. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

2. Ananasus supjaustykite kubeliais ir verkite ant iešmelių pakaitomis su lašiša. Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol dailiai apskrus.

3. Patiekite su mėgstamais žalumynais ir ryžių makaronais, apibarstykite sezamų sėklomis.

Ant grotelių keptas sūris

Ant grotelių keptas sūris
Ant grotelių keptas sūris

Produktai:

mėgstamo skonio sūris (labiausiai tinka varškės arba fetos ir kt.),

1 arbat. š. druskos (pagal skonį),

1 arbat. š. pipirų (pagal skonį),

2 valg. š. smulkintų žalumynų (bazilikų, petražolių, rozmarinų, krapų, svogūnų ir pan.),

2 česnako skiltelės,

2 valg. š. majonezo.

Kaip gaminti:

1. Sūrį aptepkite majonezu, apibarstykite prieskoniais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių 10–15 minučių iš abiejų pusių.

2. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite, kad apskrustų. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų