„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2013 12 17

Kepame naminius kūčiukus. Tai paprasta!

Greičiausiai teko girdėti, kad močiutės kepa prėskučius, arba „šližikus“, ar ne? Mes dažniausiai šį tradicinį skanėstą, mėgstamą ir didelių, ir mažų, vadiname kūčiukais. Tie, kurie jau pavargo nuo masinės kūčiukų prekybos didžiuosiuose prekybos centruose, neretai patys kepa šventinius skanėstus. Ir jie, apgaubti rankų šiluma ir meile, tiesiog tirpsta burnoje!
Kūčiukai
Kūčiukai / Shutterstock nuotr.

Kaip kūčiukai atsirado ant šventinio stalo?

Paaiškinti, kas gi tie kūčiukai, tarkime, užsieniečiui, gana nelengva. Tačiau visada galima pabandyti! Tai mažučiai, dažniausiai kiek kvadratinės formos mielinės tešlos kepti gabalėliai, pasaldinti cukrumi ir pagardinti aguonomis. Per Kūčias jie dažniausiai valgomi su aguonų pienu, tačiau ne mažiau mėgstami ir tiesiog sausi. Visgi už tokio paprasto maisto slypi ir gili reikšmė. Pasirodo, kūčiukų svarba per šventes yra ne mažesnė nei pačios duonos, kurią lietuviai garbina nuo seniausių laikų. Jie yra lyg tikros duonos analogas. Ne veltui kūčiukai vadinami vėlių duonele ir paskutinės vakarienės duona, meilės simboliu. Vadinasi, net jeigu ir netikite, reikėtų nepamiršti šio tradicinio lietuviško valgio palikti ant stalo pernakt, kad pasivaišintų ir amžinojo poilsio atgulę artimieji.

Kaip išsikepti?

Nors šiais laikais retai kas pasninkauja, verta atminti, kad ši tradicija taip pat turi gilias šaknis. Juk išvalyti reikia ne tik kūną, bet ir sielą... Taigi, kepdamos kūčiukus, atminkite vieną svarbų dalyką – juose neturėtų būti nei pieno, nei sviesto, t. y. jokios gyvūninės kilmės produktų. Tačiau tie, kurie nori sodresnio skonio, be abejo, gali pagerinti kūčiukų receptą. Kepkite, skanaukite ir vaišinkite artimuosius!

Tradiciniai kūčiukai
Receptas: Tradiciniai kūčiukai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.3 / 268
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Mielės: 15.00 g (šviežios)
Aguonos: 50.00 g
Cukrus: 50.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Mieles ištrinkite su cukrumi. Vandenį šiek tiek pašildykite ir supilkite į jį mieles bei pusę miltų. Išmaišykite, užberkite miltų sluoksnį ir padėkite šiltai, kad pakiltų.
  2. Iškilus tešlai, suberkite likusią dalį miltų, įpilkite aliejaus, suberkite aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri, nebelips prie rankų.
  3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 50–60 min., kad pakiltų.
  4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
  5. 6–8 min. kepkite 180 °C orkaitėje, kol gražiai paruduos. 
Suskleisti
Pagerinti kūčiukai
Receptas: Pagerinti kūčiukai
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 93
Receptas
Ingredientai
Miltai: 650.00 g (dar apie 50 g gali prireikti minkymui)
Mielės: 40.00 g (šviežios)
Cukrus: 150.00 g
Sviestas: 80.00 g
Pienas: 250.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Aguonos: 120.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite keliolikai minučių pabrinkti. Paskui nusunkite ir paskleiskite ant lentelės ar lėkštės, kad apdžiūtų.
  2. Mieles ištrinkite šaukštu cukraus. Pašildykite pieną iki kūno temperatūros ir supilkite į didelį dubenį. Paskui supilkite į jį ištirpusias mieles. Ant nedidelės ugnies ar mikrobangų krosnelėje išlydykite sviestą ir supilkite į pieną. Kiaušinio trynius suplakite su cukrumi ir taip pat pilkite į pieno, sviesto, mielių mišinį.
  3. Į dubenį po truputį berkite persijotus miltus, gerai išmaišykite, o kai bus įmanoma, pradėkite minkyti. Minkykite, kol tešla taps tąsi ir nebelips prie rankų. Jei reikia, įberkite dar vieną kitą saują miltų, tačiau nepadauginkite!
  4. Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, pridenkite švariu lininiu rankšluosčiu ir šiltai pastatykite, kad pakiltų. Tai užtruks 45–60 minučių.
  5. Kai tešla pakils, išverskite ją ant švaraus, miltais pabarstyto stalo ir berkite aguonas. Kruopščiai išminkykite, kad aguonos tolygiai pasiskirstytų. Leiskite tešlai darsyk pakilti maždaug 30–40 minučių.
  6. Pakilusią tešlą perminkykite ir, atgnybdamos po gabaliuką, tarp rankų voliokite piršto storio volelius.
  7. Šiuos volelius pjaustykite mažais gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas. Kepkite 6–8 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos. Stebėkite, kad nesudegtų.  
Suskleisti

Naudingi patarimai

  • Jei norite minkštesnių kūčiukų, dėkite 3–4 g daugiau mielių nei rekomenduojama recepte ir itin atidžiai sekite, kiek jie kepa. Vos kūčiukai pagels, traukite juos iš orkaitės. Verta paminėti, kad jei padauginsite miltų, kūčiukai bus kietesni. Taigi būkite apdairios gamindamos.
  • Jei norite saldesnių kūčiukų, įberkite daugiau cukraus, tačiau tradiciniai kūčiukai turi būti gana prėski ir sausi – skonio jie įgauna ir suminkštėja mirkdami aguonpienyje.
  • Kad kūčiukuose jaustumėte ryškesnį aguonų skonį, į tešlą berkite jas ne sausas, bet prieš tai užplikytas verdančiu vandeniu, kiek pamirkytas ir vėliau vėl išdžiovintas.
  • Pirmoji kūčiukų skarda keps ilgiau nei vėlesnės, tad būkite atidžios ir stebėkite orkaitę: šie maži kepiniai karštoje orkaitėje gali sudegti vos per kelias papildomas minutes.
  • Į skardą kūčiukų nesuberkite labai tankiai – jie sulips!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs