2020 10 21

Ketinate prašyti didesnės algos? Laikykitės šios strategijos – ji veikia

Vienas iš būdų paprašyti pakelti algą yra viesulu įsiveržti į viršininko kabinetą, nušluoti nuo stalo vazą, išmesti į orą saują „Skittles“ ir išrėkti: „Man reikia daugiau šlamančiųjų!“ Tiesa, joks išmintingas žmogus jums nepatartų taip elgtis.
Pinigai
Pinigai / 123RF.com nuotr.

Iki pokalbio likus bent mėnesiui

Paklauskite savęs: „Ar aš nusipelniau didesnės algos?“ Svarbiausias jūsų viršininko sprendimą lemsiantis veiksnys bus tai, kaip jūs prisidedate prie įmonės rezultatų, sako K.Coffey. Peržiūrėkite visus turimus duomenis apie savo našumą. Jei pamatysite, kad jūsų produktyvumas yra smukęs arba kad jūs parduodate mažiau nei komandos draugai, prieš pateikdami prašymą galbūt nuspręsite skirti šiek tiek daugiau laiko, kad prisirinktumėte tvirtesnių argumentų.

Išsiaiškinkite, ko reikia jūsų įmonei. Daugelis žmonių apie vertę, kurią jie sukuria darbe, galvoja žiūrėdami tik į konkrečias pareigas, kurioms buvo pasamdyti. Tačiau tokia mąstysena gali ir riboti jūsų pačių augimą, ir sumažinti tikimybę, kad jums pakels algą, jei savo pastangas sutelksite į sritį, kuri šiuo metu galbūt nėra didelis jūsų viršininko prioritetas.

„Nueikite pas savo viršininką ir paklauskite: „Kaip aš galiu prisidėti prie to, jums reikia, kad mūsų įmonei dar labiau sektųsi? – siūlo K.Coffey. – Tada raskite būdą tai padaryti.“

Vida Press nuotr./Darbo pokalbis
Vida Press nuotr./Darbo pokalbis

Iki pokalbio likus kelioms savaitėms

Stebėkite savo savaitinį indėlį. „Tai gali būti pajamų augimas ar klientų išlaikymas“, – sako K.Coffee. Tada kiekvienos savaitės pabaigoje elektroniniu paštu išsiųskite viršininkui glaustą sąrašą, kuriame pažymėsite, ką nuveikėte, kad pasiektumėte kartu aptartų tikslų.

Vienas šio metodo variantas yra žinomas kaip „ataskaita 5–15“, kurią parašyti užtruksite 15 minučių, o jūsų viršininkas ją perskaitys per 5 minutes.

Iki pokalbio likus kelioms dienoms

Susitarkite su savo vadovu dėl susitikimo.

K.Coffey nepataria pranešti savo viršininkui, kad planuojate aptarti algos pakėlimą. „Jūs siuntėte ataskaitas – jis žino, apie ką mąstote“, – sako ji.

Tačiau geriau to aiškiai neišsakyti, kad jūsų vadovas iš anksto nesugalvotų daugiau priežasčių atmesti jūsų prašymą.

Kaip paprašyti pakelti algą

Pagrįskite savo prašymą duomenimis. „Neleiskite sau nukrypti į emocijas, – pataria K.Coffey. – Skaičiuoklės ir sąrašai – jūsų draugai.“ Kitas patarimas – pasitelkite „daugiau mažiau“ strategiją. Taip K.Coffey apibūdina strategiją, kai nurodote, kiek dar galėtumėte paprašyti, o tada įvardijate savo pageidaujamą atlyginimą, kuris atrodys gana kuklus palyginus su galimais variantais. „Tarkime, galite sakyti, jog neprašote to ar ano, prašote tik...“ – sako ji. Pabrėžkite, jog tai nėra ultimatumas.

Pabrėžkite, jog tai nėra ultimatumas.

K.Coffey siūlo pradėti derybas tokiais žodžiais: „Norėjau asmeniškai pasikalbėti su jumis apie tai, kaip galėčiau toliau prisidėti prie įmonės plėtros ir padėti jai augti.“ Ji siūlo nevengti komplimentų. Pasakykite: „Aš tikiu mūsų įmone, tikiu mūsų veikla.“

Pasiūlykite tam tikrą amplitudę. Jei tikitės 15% didesnės algos, pasakykite, kad norėtumėte nuo 15% iki 20% didesnio atlyginimo. Kaip ir „daugiau mažiau“ strategija, tai gali sudaryti jūsų darbdaviui įspūdį, kad jis gali pasirinkti geresnį variantą.

123RF.com nuotr./Darbas
123RF.com nuotr./Darbas

Kitą dieną po susitikimo

Nusiųskite laišką, kuriame dėkojate už pokalbį ir jums suteiktą laiką.

Tai padės užtikrinti, kad jūsų vadovas nepamirš pokalbio. „Tą dieną jie apie jus galvoja, o kitą dieną gali pamiršti“, – sako K.Coffey. Ji siūlo kalbėti paprastai: „Džiaugiuosi, kad pasišnekėjome, laukiu jūsų sprendimo.“

Po susitikimo praėjus savaitei

Priminkite apie save. Jei per penkias darbo dienas nesulaukėte atsakymo iš savo viršininko, nebijokite jam priminti apie savo prašymą.

„Tiesiog pasakykite: „Man įdomu, ar apie tai jau pagalvojote, tikiuosi ir toliau tęsti savo darbą“, – sako K.Coffey.

Jei jūsų prašymas buvo atmestas

Paklauskite, ką turėsite padaryti, kad gautumėte, ko norite. Paprašykite savo viršininko paaiškinti, kokius konkrečius veiksmus turite atlikti norėdami gauti pageidaujamą atlyginimą. Tada po keleto per mėnesių galėsite pasakyti: „Aš padariau viską, ką minėjote.“

Galbūt išgirsite vertingų pastabų ar patarimų, kurie padės pamatyti, kurioje srityje jums reikia tobulėti.

Nusistatykite terminą, kada vėl kreipsitės dėl algos pakėlimo. „Pakartotinis apsilankymas“ šiuo atveju būtų labai tinkamas terminas, ir nesvarbu, ar priežastis, dėl kurios jūsų pirmasis prašymas buvo atmestas, susijusi su įmonės finansais, ar su jūsų veiklos rezultatais.

Apsvarstykite savo galimybes – net jei jums nepakels algos, vien pasikalbėję apie tokią galimybę su viršininku galite gauti naudingų įžvalgų. Galbūt išgirsite vertingų pastabų ar patarimų, kurie padės pamatyti, kurioje srityje jums reikia tobulėti. Galbūt nutiks taip, kad suvoksite, jog jus nepakankamai vertina, ir nuspręsite ieškotis naujo darbo, kur jums mokės tiek, kiek esate verti.

Nesvarbu, koks bus rezultatas, išmoksite naudingų pamokų, sako K.Coffey. Nebijokite šio pokalbio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito