Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 06

Kokie vaisiai ir daržovės tinka gyvūnui, o kokie gali pakenkti? Pataria specialistė

Vasaros metu nuo karščių kenčiame ne tik mes, bet ir mūsų augintiniai. Kaip jiems padėti ištverti karštas dienas? Koks maistas jiems tiks labiausiai? Ar tiesa, kad daržovės ir vaisiai – puikus pasirinkimas?
Kaip maitinti gyvūnus, kai karšta?
Kaip maitinti gyvūnus, kai karšta? / 123RF.com nuotr.

Šiuos ir kitus klausimus uždavėme veterinarijos gydytojai, LSMU dėstytojai Sandrai Čechovičienei, patarimais besidalinančiai ir Instagram paskyroje „Bičiuli, kaip tau padėti“.

123RF.com nuotr./Veterinarijos gydytoja, dėstytoja Sandra Čechovičienė
123RF.com nuotr./Veterinarijos gydytoja, dėstytoja Sandra Čechovičienė

– Karštu vasaros metu daugelis šeimininkų augintiniams duoda vaisių, daržovių ir uogų. Ar toks maistas jiems tinkamas, pavyzdžiui, arbūzai, agurkai, pomidorai ir pan.?

– Iš tiesų, remiantis savo ir kolegų patirtimi, jūsų minėti maisto produktai, taip pat dar įvairūs sūriai yra bene dažniausias žmonėms skirtas maistas, kuris duodamas gyvūnams visais metų laikais.

Nors šunys ir katės yra laikomi mėsėdžiais, Tufto universiteto klinikinės mitybos tarnyba (angl. Tufts Clinical Nutrition Service) teigia, kad į augintinių mitybą svarbu įtraukti kuo daugiau daržovių, kurios turi mažai riebalų ir daug skaidulų, todėl yra vertinga mitybos dalis.

123RF.com nuotr./Kaip maitinti gyvūnus, kai karšta?
123RF.com nuotr./Kaip maitinti gyvūnus, kai karšta?

Netgi rekomenduojama daržoves naudoti kaip skanukus. Naudingiausiomis yra laikomos morkos, salierai, brokoliniai kopūstai, žaliosios pupos, žiedinis kopūstas ir termiškai apdorotas moliūgas. O agurkas dėl didelio vandens kiekio yra puikus pagalbininkas karštą vasaros dieną, siekiant kompensuoti iš organizmo pašalintus skysčius.

Tuo tarpu vaisiai ir uogos dėl savo sudėtyje esančio greitai pasisavinimo cukraus, kurio vartojant didelį kiekį sukeliamas nutukimas, nėra rekomenduojami. Žinoma, labai maži kiekiai didelės žalos nepadarys.

Saugiais gyvūnams yra laikomi obuolys, bananas, ananasas, mėlynės, braškės ir kiviai. Tačiau svarbu atminti, kad kiekvienas gyvūnas yra individualus. Vienam suėdus daržovių ar vaisių gali nieko nebūti, o kitam gali sutrikti virškinimo veikla ir pasireikšti viduriavimas ar vėmimas.

– Kokio maisto jokiu būdu negalima duoti augintiniams? Koks maistas dažniausiai sukelia alergijas ar kitas nepageidaujamas reakcijas?

– Jei jūs trūks plyš norite su augintiniu pasidalinti valgomu maistu, pirmiausia, būdami atsakingais šeimininkais, pasitikrinkite, ar jūsų siūlomas produktas nėra toksiškas gyvūnui. Tą galite padaryti internetiniame The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) puslapyje, kuriame rasite gyvūnams toksiškų produktų sąrašą.

Ypač nuodingais yra pripažinti šie produktai: šokoladas, kofeinas, alkoholis, avokadas, Makadamijos riešutai, vynuogės ir razinos, žali kiaušiniai ir mėsa, kaulai, ksilitolis (saldiklis), mielinė tešla, svogūnas, česnakas, laiškinis česnakas, pienas ir druska. Sąrašas nemažas!

Kiekvienas produktas skirtingai žaloja organizmą, pavyzdžiui, vynuogės ir razinos sukelia inkstų pažeidimus, o svogūnas – virškinimo organų ir raudonųjų kraujo kūnelių pažeidimus. Toksiškumo stiprumas dažniausiai priklauso nuo suduoto produkto kiekio.

Vida Press nuotr./Avokadai
Vida Press nuotr./Avokadai

Kalbant apie maisto sukeltas alergijas, jos pakankamai sudėtingai diagnozuojamos, tad tiek dermatologui, kuris su jomis dirba, tiek gyvūno šeimininkams tenka gerokai paplušėti.

Sudėtingiausia, kad alergenu gali būti bet kas, o jį atradus, nereiškia, kad jis visa laiką juo ir bus. Na, o nepageidaujamas reakcijas gali sukelti bet koks maistas, net komercinis. Dažniausiai tada gyvūnas vemia ar viduriuoja.

– Įdomu, ar galima augintiniams duoti ledų?

– Ledai yra toks vasaros malonumas, kuriuo tikrai visi bent kartą esame pasidalinę su augintiniu. Tačiau ledai ir gyvūnai nėra geras pasirinkimas. Gyvūnai neturi pakankamo kiekio laktazės fermento, kuris reikalingas piene esančiai laktozei suskaidyti. Todėl pieno produktai gyvūnams dažnai sukelia viduriavimą ar kitus virškinimo sutrikimus.

123rf.com nuotr./Ledai
123rf.com nuotr./Ledai

– Ar galima augintiniams pagaminti tokio maisto, kuris padėtų atsivėsinti, pavyzdžiui, ką nors šaldyto?

– Žinoma! Turbūt populiariausi ledai gyvūnams, ypač Jungtinėse Amerikos valstijose, yra virtas mėsos ar daržovių sultinys, kuris užšaldomas silikoninėse formelėse ar specialiuose gyvūnams skirtuose žaisluose. Augintiniui žaidžiant, sultinys tirpsta ir tokiu būdu vėsina gyvūną. Taip pat galima gyvūną pamaloninti šaldytuve laikomais skanėstais.

– Dar kiti šeimininkai augintinius apipila vandeniu, kai karšta. Ar tai padeda atsivėsinti?

– Taip daryti galima, bet nėra labai efektyvu. Ypač reikėtų vengti tokių procedūrų su tankaus kailio šunimis. Šių gyvūnų kailis gali džiūti kelias paras, o šiluma plius drėgmė yra puikios sąlygos daugintis mikroorganizmams, kurie sukelia infekcijas.

Norint karštomis vasaros dienomis atvėsinti keturkojus draugus, reikėtų vengti pasivaikščiojimų kaitriausiomis valandomis, riboti fizinę veiklą arba organizuoti užsiėmimus anksti ryte – vėlai vakare, kai saulė dar taip stipriai nekaitina. Veskite gyvūną ne asfaltuotu keliu, kuris gerokai įkaitęs, o žole.

123RF.com nuotr./Šuo, karštis
123RF.com nuotr./Šuo, karštis

Užuot laistę gyvūną vandeniu, geriau apklokite jo galvą, kaklą ir krūtinę vėsiu vandeniu suvilgytu rankšluosčiu. Taip pat galite naudoti vėsinamuosius kilimėlius ir kitus komercinius daiktus. Vėsinkite geriamą vandenį ledukais, naudokite vėsius skanėstus, gaminkite augintiniams ledus. Na, o jei yra patalpa su veikiančia kondicionavimo sistema, tai yra geriausia vieta jūsų gyvūnui.

Ir nors kasmet šie dalykai yra primenami, būtų nuodėmė dar kartą nepriminti: nepalikite gyvūnų automobiliuose, nors ir praveriate langus. Stovinčiame automobilyje oro temperatūra kyla žaibiškai, o didesnė nei 40 °C temperatūra sukelia negrįžtamus pakitimus organuose ir galiausiai gaišimą.

123RF.com nuotr./Kelionė su augintiniu
123RF.com nuotr./Kelionė su augintiniu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas