Specialistai pastebi, kad į šaldiklį sudėję kai kuriuos produktus, prarasime jų skonines savybes arba jie paprasčiausiai bus sugadinti. Tad kokių produktų nieku gyvu neverta dėti į šaldiklį?
Agurkai ir arbūzai
Jeigu daržovėse ir vaisiuose yra daug vandens, tuomet po to, kai juos atšildysite, jie praras savo skonį ir pavirs į siaubingai atrodančią beskonę košę.
Todėl į šaldiklį nepatariama dėti arbūzų, melionų, obuolių, salierų, pomidorų, agurkų, ridikėlių.
Kai kurios uogos irgi gali nukentėti, todėl geriausia tam tikrus produktus užšaldyti sutrintus iki piurė konsistencijos.
Kiaušiniai
Kiaušinių negalima užšaldyti, nes jie, veikiami šalčio, suskils ir išbėgs. Todėl jeigu jau šaldote kiaušinius, tuomet tai reikėtų daryti juos kiek išplakus, arba atskirkite baltymą ir trynį ir šaldykite viską atskirai. Na, o jeigu užšaldysite kiaušinius jau išvirtus, atšildyti jie bus neskanūs – lyg guminiai.
Minkšti sūriai
Jų nepatariama užšaldyti dėl to, kad jie praras savo minkštą skonį ir juose susidarys ledo kristalai. Todėl minkštų sūrių geriau neužšaldyti, o štai kietuosius – galima.
Grietinė ir jogurtas
Grietinė, jogurtas ir kiti kreminės konsistencijos produktai neturėtų būti užšaldomi, kadangi praras savo skonines ypatybes. Be to, atšildomi jie dar ir pakeis konsistenciją.
Virti makaronai ir ryžiai
Virti makaronai ir ryžiai po užšaldymo praras savo skonį ir tekstūrą.
Majonezas
Majonezas ir kiti patiekalai su tirštikliais ir krakmolu neturėtų būti užšaldomi, kadangi gali susisluoksniuoti.
Jau atšildyta žuvis ar mėsa
Kartą užšaldyta ir atšildyta žuvis ar mėsa turėtų būti iškart suvartota. Nedarykite klaidos ir dar kartą neužšaldykite jau atšildyto produkto. Taip rizikuojate savo sveikata, kadangi taip dauginasi bakterijos ir galima apsinuodyti. Be to, labai kenčia ir produktų kokybė, – jie praranda savo sultingumą, tekstūrą.
Kavos pupelės
Užšaldytos kavos pupelės praranda savo kvapą ir skonį.
Konservai
Metalinėse, o ypač stiklinėse pakuotėse esančių konservų šaldyti nepatartina, juolab kad laikyti juos šaldytuve ar kambario temperatūroje galima ganėtinai ilgą laiką.
Taip pat geriau nešaldykite konservuotų agurkų, pomidorų ir kitų jau išvardytų produktų. Konservuota žuvis šaldiklyje gali apkarsti.
Virtos bulvės
Užšaldytos ir atšildytos jos gali tapti gličios ir net pajuoduoti.
Produktai su želatina
Šaltiena ar paruošta želė atšildyta gali kristalizuotis, todėl juos laikykite šaldytuve, bet ne šaldiklyje.