Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti
2018 05 25

Kokių maisto produktų nepatartina užšaldyti?

Daugeliui mūsų tikru išsigelbėjimu tampa šaldiklis, į kurį galime sudėti maisto likučius ar besibaigiančius galioti produktus, uogas, žoleles, daržoves... Tik ar viską galime užšaldyti?
Uogos
Uogos / Fotolia nuotr.

Specialistai pastebi, kad į šaldiklį sudėję kai kuriuos produktus, prarasime jų skonines savybes arba jie paprasčiausiai bus sugadinti. Tad kokių produktų nieku gyvu neverta dėti į šaldiklį?

Agurkai ir arbūzai

Jeigu daržovėse ir vaisiuose yra daug vandens, tuomet po to, kai juos atšildysite, jie praras savo skonį ir pavirs į siaubingai atrodančią beskonę košę.

Todėl į šaldiklį nepatariama dėti arbūzų, melionų, obuolių, salierų, pomidorų, agurkų, ridikėlių.

Kai kurios uogos irgi gali nukentėti, todėl geriausia tam tikrus produktus užšaldyti sutrintus iki piurė konsistencijos.

Kiaušiniai

Kiaušinių negalima užšaldyti, nes jie, veikiami šalčio, suskils ir išbėgs. Todėl jeigu jau šaldote kiaušinius, tuomet tai reikėtų daryti juos kiek išplakus, arba atskirkite baltymą ir trynį ir šaldykite viską atskirai. Na, o jeigu užšaldysite kiaušinius jau išvirtus, atšildyti jie bus neskanūs – lyg guminiai.

Minkšti sūriai

Jų nepatariama užšaldyti dėl to, kad jie praras savo minkštą skonį ir juose susidarys ledo kristalai. Todėl minkštų sūrių geriau neužšaldyti, o štai kietuosius – galima.

Grietinė ir jogurtas

Grietinė, jogurtas ir kiti kreminės konsistencijos produktai neturėtų būti užšaldomi, kadangi praras savo skonines ypatybes. Be to, atšildomi jie dar ir pakeis konsistenciją.

Virti makaronai ir ryžiai

Virti makaronai ir ryžiai po užšaldymo praras savo skonį ir tekstūrą.

Majonezas

Majonezas ir kiti patiekalai su tirštikliais ir krakmolu neturėtų būti užšaldomi, kadangi gali susisluoksniuoti.

Jau atšildyta žuvis ar mėsa

Kartą užšaldyta ir atšildyta žuvis ar mėsa turėtų būti iškart suvartota. Nedarykite klaidos ir dar kartą neužšaldykite jau atšildyto produkto. Taip rizikuojate savo sveikata, kadangi taip dauginasi bakterijos ir galima apsinuodyti. Be to, labai kenčia ir produktų kokybė, – jie praranda savo sultingumą, tekstūrą.

Kavos pupelės

Užšaldytos kavos pupelės praranda savo kvapą ir skonį.

Konservai

Metalinėse, o ypač stiklinėse pakuotėse esančių konservų šaldyti nepatartina, juolab kad laikyti juos šaldytuve ar kambario temperatūroje galima ganėtinai ilgą laiką.

Taip pat geriau nešaldykite konservuotų agurkų, pomidorų ir kitų jau išvardytų produktų. Konservuota žuvis šaldiklyje gali apkarsti.

Virtos bulvės

Užšaldytos ir atšildytos jos gali tapti gličios ir net pajuoduoti.

Produktai su želatina

Šaltiena ar paruošta želė atšildyta gali kristalizuotis, todėl juos laikykite šaldytuve, bet ne šaldiklyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos