Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 04

Kol Ieva bergždžiai bandė iš gaisro gelbėti brolį, sudegė visas namas: dabar šeimai reikia pagalbos

Du sūnus auginanti šeima, nors gyveno kukliame mediniame name, gyveno tvarkingai, rūpinosi vaikais ir savo namų aplinka. Tačiau ugnis visas šias pastangas pavertė pelenais. Gaisro metu žuvo Ievos brolis ir pas jį besisvečiavęs draugas. Šeima desperatiškai bandė juos gelbėti – kirviu laužė duris, daužė langus, bėrė sniegą, tačiau situacija buvo beviltiška. Gaisras pasiglemžė ne tik žmonių gyvybes, bet ir visą šeimos užgyventą turtą.
Ievos šeima ir sudegęs namas
Ievos šeima ir sudegęs namas / Asmeninio albumo nuotr.

Vaikas rėkė: „Dėdė dega!“

Vasario 23-iosios vakarą, 20.09 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad Vilniaus pakraštyje, Barsukynės g., atvira liepsna dega gyvenamas namas. Spėję išsigelbėti žmonės ugniagesiams pranešė, kad kaimynų bute tikriausiai buvo du vyrai. Nuogąstavimai pasitvirtino – gaisravietėje rasti du labai stipriai apdegę kūnai, o du 11 metų dvynius auginanti šeima liko taip, kaip stovi. Namas apdegė taip, kad neatstatomas.

Vaikų mama Ieva Letiochina šiandien guodžiasi bent tuo, kad gaisras įvyko ne naktį, kai visi miegojo, todėl jie patys liko gyvi ir sveiki, tačiau patirtas šokas, gelbėjant už sienos gyvenantį 62 metų brolį – didžiulis.

„Mes su vyru ir sūnumi kaip tik grįžome namo. Kitas sūnus yra neįgalus ir darbo dienomis gyvena ir mokosi specialioje įstaigoje. Užsukau pas brolį, palikau jam sugyventinės perduotą krepšį su maisto produktais. Pas jį svečiuose buvo draugas. Matyt, jie išgėrė, prisimindami sovietinę armijos dieną.

Aš grįžau namo, mes su šeima pavalgėme ir pradėjome ruoštis miegoti. Su vaiku dar pasėdėjome virtuvėje kas ką veikdami, staiga vaikas sako: „Mama, žiūrėk, pas mus kambariuose dūmai!“ Pagalvojau, gal vyras namie rūko, nors to niekada nedarydavo, tačiau pakėlusi galvą į lubas pamačiau pro jas besiskverbiančius dūmus. Supratau, kad dega brolio pusė.

Asmeninio albumo nuotr./Ievos šeima liko be namų
Asmeninio albumo nuotr./Ievos šeima liko be namų

Išlėkiau pro duris – ir matau, kad kambariuose jau ugnis liepsnoja, o durys užrakintos. Vaiko paprašiau, kad kuo greičiau atneštų kirvį, išlaužėme duris, bet pasipylė tokie dūmų kamuoliai, kad buvo neįmanoma užeiti. Tada išdaužiau langą ir rankomis pradėjau mesti į vidų sniegą. Sūnus greitai atnešė kastuvą, bet kuo toliau, tuo labiau namas liepsnojo. Tada supratau, kad niekuo jiems nebepadėsime, reikia bent savo dokumentus gelbėti. Ką galėjome, tą paėmėme, bet iš tiesų likome, kaip stovėjome – su šlepetėmis ir marškinėliais. Vyras dar spėjo prigriebti savo ir mano striukę“, – prisiminė moteris.

Pasak jos, didžiąja dalimi medinis namas sudegė taip greitai, kad atvykę ugniagesiai jau niekuo padėti negalėjo, o sniege stovintiems pusplikiams žmonėms reikėjo galvoti, kur dabar dėtis.

Pašnekovė labiausiai jaudinasi dėl savo sūnų psichologinės savijautos: „Vaikui 11 metų, bet jis labai protingas. Jam buvo didžiulis stresas, matant, kaip jo dėdė dega, jis rėkė, bet viską greitai surasdavo, ko tik jo paprašydavau. Ačiū dievui, kad brolienė yra psichologė, ji paėmė jį pas save, apramino, davė vaistų, kad pamiegotų. Bet jis vis tiek dar kartoja: „Mama, aš netikiu, kad mums viskas taip atsitiko.“ Ačiū dievui, kad tuo metu nebuvo namuose kito sūnaus, nes jis labai jautrus ir neatsparus stresui. Aišku, jis taip pat išgyvena, verkia, kad sudegė namai, žuvo dėdė.“

Namuose buvo padarytas remontas

Šeimą laikinai priglaudė vaikų krikšto tėvas, gyvenantis savo būste vienas. Daiktų, drabužių atnešė kaimynai ir pažįstami, taip pat paramą suteikė abi mokyklos, kuriose mokosi berniukai. Viena įmonė padovanojo sofą-lovą, kuri turėtų jau greitai atkeliauti. Taigi daiktų, sako, Ieva, jiems kol kas pakanka.

„Šeštus metus stovime eilėje socialiniam būstui gauti, todėl pasiskambinau paklausti, gal tokioje situacijoje išimties tvarka galėtume jį gauti greičiau. Mus paprašė pristatyti reikiamus dokumentus ir lauksime sprendimo. Jei nepavyks, ieškosime ką nors išsinuomoti, bet svetimi namai – tai ne savi. Kad ir kokį namą turėjome, bet savo, stengėmės gražiai gyventi – kaip tik buvome pasidarę remontą, nupirkę naujus baldus. Viską praradome, bet laimė, kad patys gyvi ir sveiki“, – svarstė Ieva.

Ji dėkoja visiems, kurie remia jos šeimą, o pinigų įsigyti viską, ko reikia gyvenimui, tikrai prireiks. Net jeigu šeima gaus socialinį būstą, jis bus tuščias. Tačiau moteris nenuleidžia rankų. „Kažkaip išsikapstysime. Darbą turiu – atsistosime ant kojų, svarbu, kad stogas virš galvos būtų“, – tikino ji.

Jeigu turite galimybę paremti šeimą, tai galite padaryti tokiu būdu:

Gavėjas: VšĮ „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“

A/s: LT267300010142143000 (Swedbank), LT57 7044 0600 08058996 (SEB)

PayPal: info@gerumoranka.eu

Mokėjimo paskirtis: Po gaisro nukentėjusiai Ievos šeimai

Daugiau informacijos dėl tikslingos pagalbos: info@gerumoranka.eu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas