► Daugiausiai simpatijų sulaukė šventine nuotaika kvepiantis ir šių metų Kalėdų orus puikiai atspindintis receptas „Tirpstantys besmegeniai“. Jo autorei ir atitenka pagrindinis prizas prabangus BOSCH virtuvinis kombainas.
Seniai besmegeniai |
Tešlos gaminimas:
- Viename puode išlydykite sviestą, medų, kakavą ir meduolių prieskonius. Masei pravėsus, supilkite miltelinį cukrų ir sumaišykite.
- Persijokite miltus su kepimo milteliais ir supilkite atvėsusią medaus, sviesto, prieskonių masę.
- Įmuškite kiaušinius, tešlą gerai išminkykite ir, suformavę rutulį, 15 min. palaikyti šaldytuve.
- Iškočiokite norimo storumo tešlą, išpjaustykite skritulio formos sausainius, kepkite įkaitintoje 180 °C orkaitėje.
Glajaus gaminimas:
- Kiaušinio baltymą suplakite iki putų, supilkite citrinų sultis ir miltelinį cukrų, viską plakite iki standžios masės.
- Kol sausainiai keps ir vės, laikykite glajų sandariai uždengę, kad nepatektų oro, šaldytuve.
Sausainių puošimas:
- Susipjaustykite zefyrus per pusę.
- Sausainių pagrindą padenkite baltymo glajumi ir prilipdykite zefyrą.
- Baltam glajui išdžiūvus, nupieškite akis ir rankas, raudonu glajaus pieštuku nupieškite šypseną.
Jei meduolių prieskonius gaminate patys:
- 1 valg. š. malto cinamono,
- 1 arbat. š. malto imbiero,
- 1 arbat. š. malto kardamono,
- 0,5 arbat. š. maltų muskato riešutų,
- 0,5 arbat. š. maltų gvazdikėlių,
- 0,5 arbat. š. maltų kvapiųjų pipirų,
- 0,3 arbat. š. juodųjų pipirų.
Receptą atsiuntė Daiva
► Antrąjį puikų BOSCH prizą - strypinį maišytuvą „HomeProfessional“ – dovanojame gardžiais Kalėdų prieskoniai kvepiančio „Meduolinio namelio“ autorei.
- Įmuškite kiaušinius į dubenį, supilkite cukrų, medų, tirpintą margariną ir viską sumaišykite.
- Dubenį dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišykite. Kai ištirps cukrus, nukelkite dubenį nuo garų, supilkite į jį sodą ir gerai viską išsukite.
- Tuomet suberkite miltus ir užminkykite minkštą tešlą. Jeigu tešla per skysta, įberkite dar miltų, bet žiūrėkite, kad ji nebūtų kieta. Atšaldyti tešlos nereikia. Iš karto kočiokite ją ir išspauskite norimas figūrėles.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C, su dėkite meduoliukus į kepimo skardą ir, jiems iškilus, traukite lauk.
- Pasiruškite glajų: baltymą lengvai išplakite ir po truputį berkite miltelinį cukrų. Glajus turi kristi nuo šaukšo.
Receptą atsiuntė Rita Matulkaitė
Na, o dabar telieka išdalinti visą pluoštą knygų...
► Knygą „Gaminame be viryklės: lengvai ir greitai“ dovanojame šių receptų autorėms:
- Vištiena pamuškite, kad taptų panaši į plonus kepsnelius. Visus likusius ingredientus sumaišykite, ir gautu marinatu užpilkite mėsą, palikite marinuotis (galite per naktį).
- Špinatus trumpai pakaitinkite verdančiame pasūdytame vandenyje (~2min.), gerai nuvarvinkite. Ant kiekvieno kepsnelio dėkite špinatų ir džiovintų spanguolių, susukite į suktinuką ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje ~20 min.
- Prie šių suktinukų labai tinka balzaminio acto padažas:
- 100ml balzaminio acto sumaišykite su 100g cukraus ir viską pavirkite kol padažas ims tirštėti.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Laura Kanevičiūtė
- Smulkintuvu susmulkinkite migdolus su cukrumi.
- Sviestą ir apelsino žievelę plakite tol, kol sviestas taps purus ir pabals.
- Įmuškite kiaušinį, supilkite citrinos sultis, išmaišykite.
- Suberkite miltus, džiovintas susmulkintas spanguoles, gerai išminkykite.
- Susukite į plėvelę ir porai valandų padėkite į šaldytuvą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Iš iškočiotos tešlos išpjaustykite norimų formų sausainius.
- Kepkite, kol sukietės ir apskrus – apie 12-15 min.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Elina Skaržinskienė
► Knyga „100 receptų skaičiuojančioms kalorijas“:
- Išdarinėkite silkę ir pamirkykite vandenyje apie valandą, kad nebūtų tokia sūri (galima įpilti truputį pieno, tada ji neištyžta).
- Šiaudeliais supjaustykite svogūną ir apkepkite iki gelsvumo aliejuje. Į folijos lakštą įpilkite truputį aliejaus, dėkite vieną pusę silkės.
- Ant jos uždėkite keptus svogūnus, ant jų užberkite riešutus ir uždėkite kitą puselę silkės.
- Ant silkės užpilkite likusį aliejų.
- Foliją stipriai susukite.
- Kepti įkaitintoje iki 180*C orkaitėje pusę valandos. Atvėsinkite. Su konditeriniu švirškštu uždėkite majonezą. Skanaus.
- Be majonezo tinks Kūčių stalui.
Receptą atsiuntė Jūratė Sarapovienė
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir gerai išplakite.
- Į dubenį įdėkite sviestą ir medų, statykite ant labai silpnos ugnies ir, nuolat maišydami, kaitinkite, kol sviestas ir medus visiškai ištirps.
- Nukėlę nuo ugnies, sudėkite miltus, sodą, cinamoną ir gvazdikėlius, viską gerai išmaišykite.
- Į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi ir pateptu aliejumi, supilkite paruoštą tešlą. Ją paskirstykite plonai.
- Jei kepimo indas mažesnis, kepti du kartus (gausis du vyniotiniai).
- Kepti 170◦ orkaitėje, apie 15 minučių, kol gražiai pagels. Iškepusį lakštą ir dar karštą susukite ir palikite valandą atvėsti.
- Tuomet pasiruoškite kremą. Grietinę išmaišykite su cukrumi, citrinos rūgštele, vandenyje išbrinkinta ir ištirpdinta ant silpnos ugnies želatina.
- Trumpam įdėti į šaldytuvą, kad apstingtų.
- Atvėsusį meduolį išvynioti ir ištepti įdaru bei vėl atgal susukti. Leisti sustingti. Puošti pagal fantaziją ir skonį.
SKANAUS!
Receptą atsiuntė Evelina Mincevičiūtė
► Knyga „Geri receptai 2“:
- Iš virtų burokėlių, porų, kivi ir virtų pupelių sumaišykite mišrainę, įpilkite šlakelį aliejaus, pasūdykite, pridėkite pipirų.
- Ant lėkštės suformuokite vainiko formą, pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais, papuoškite mažų pomidoriukų puselėmis ir dėkite ant šventinio kalėdinio stalo.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Rima Vaniarchina
- Aliejuje apkepkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, sudėkite šiaudeliais supjaustytas paprikas.
- Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, paskui nupilkite jį ir susmulkinkite vaisius.
- Slyvas, prieš baigdami troškinti, sudėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis, sudėkite pomidorų padažą, įberkite pipirų ir druskos.
- Atvėsinkite ir užpilkite ant silkės daržoves.
Receptą atsiuntė Janina M.
► Knyga „Patiekalai šventiniam stalui“:
Mėsos tortas |
- Kalakutienos faršą sudėkite į indą. Supjaustykite česnakus ir svogūnus, morkas sutarkuokite.
- Į keptuvę sudėkite morkas, įpilkite truputėlį aliejaus, sudėkite svogūnus ir česnakus ir viską pakepinkite keletą minučių.
- Į indą su mėsa įmuškite du kiaušinius, įberkite pagal skonį druskos, pipirų, čiobrelius, įdėkite į krakomolą, pakepintas morkas su svogūnais ir česnakais ir viską išminkykite rankomis.
- Iš mėsos formuokite kūgį, mažais gabalėliais,o ne visą mėsą formuoti, imkite po truputį ir dėkite.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40-50 minučių.
- Per tą laiką atšildykite šaldytą bemielę sluoksniuotą tešlą.
- Iškočiokite ir supjaustykite juostelėmis.
- Išimkite iškepusią mėsą ir truputėlį atvėsinkite apsukite sluoksniuota tešla ir vietomis ją prismaigstykite dantų krapštukais, ant kurių vėliau iškepus pridėsite daržoves .
- Plaktu kiaušinio baltymu ištepkite tešlą ir pašaukite mėsą kepkite dar maždaug apie 20 minučių.
- Ir iškepus puoškite pagal savo fantaziją.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa L.
- Kalakuto kumpį įtrinkite smulkiai kapotu česnaku, druska, pipirais, žolelėmis, apšlakstykite sojų padažu ir alyvuogių aliejumi ir palikite pasimarinuoti bent porai valandų.
- Daržoves nuskuskite, nuvalykite ir supjaustykite stambiais gabalėliais: smulkesnes bulves – pusiau, stambesnes – į keturias dalis, morkas, petražoles, pastarnokus – į 3–4 dalis, maždaug 5 cm ilgio gabaliukais, salierą irgi panašaus dydžio gabalėliais. Daržoves reikia supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, kad keptų tolygiai.
- Supjaustytas daržoves dėkite į dubenį, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, žolelių (ar kitų savo mėgstamų prieskonių), apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir gerai išmaišykite. Atskirame dubenėlyje apibarstykite prieskoniais pievagrybius.
- Į kepimui skirtą indą dėkite kalakuto kumpį, daržoves, viską pridenkite folija, įpilkite truputį vandens ir apie 1,5 val. kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. (Priklausomai nuo kumpio dydžio, galima pridėti dar 10–15 min. kepimo laiko).
- Likus 30 min. iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją, kad kumpis ir daržovės truputį apskrustų, ir sudėkite pievagrybius.
- Viskas! Patiekalas paruoštas. Kumpį dėkite į didelį serviravimo lėkštę, aplink išdėliokite visas daržoves. Šalia galima patiekti ir šviežių daržovių salotų.
Tai... ar jau nešti kalakutą?
Skanaus!!!
Receptą atsiuntė Vita Klišaitienė
- Šakotį sutrupinkite gabaliukais. Spanguoles perpjaukite pusiau. Sumaišykite šakočio trupinius su šiomis uogomis ir migdolų bei kokosų drožlėmis.
- Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje. Nenukėlusios puodo nuo ugnies, sudėkite sviestą ir grietinėlę. Maišykite, kol sviestas ištirps ir viskas susimaišys.
- Suberkite šakotį, sumaišytą su kitais priedais. Masę dėkite į paruoštą formą, išklotą maistine plėvele.
- Tolygiai paskirstykite šį skanėstą, delnais išlyginkite, kiek paslėkite ir atvėsusį laikykite šaldytuve per naktį. Kitą dieną supjaustykite jį norimo dydžio gabaliukais.
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė
SVEIKINAME LAIMĖTOJUS!
Kaip atsiimti prizus, prašom teirautis el. paštu konkursai@zlg.lt.
! Konkurso „Šventinis patiekalas, kuriuo didžiuojasi mūsų šeima“ balsavimo rezultatus galite sužinoti ČIA.