„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2012 07 29

Kuo gaivintis karštomis dienomis

Kad karštą dieną gerai gaivintis mineraliniu vandeniu, žino visi. Bet yra ir kitokių puikiai troškulį malšinančių lengvų ir skanių gėrimų.
Šaltoji arbata ypač atgaivina karštą vasaros dieną.
Šaltoji arbata - karštai vasaros dienai / Fotolia nuotr.

Šaltoji arbata

Dar prieš kelerius metus Harvardo universiteto mokslininkai, atlikę tyrimus, priėjo išvadą, kad karšta arbata troškulį malšina geriau nei ledinis vanduo (nustatyta, kad išgėrus šalto vandens, temperatūra kiek sumažėja tik burnoje, o išgurkšnojus puodelį karštos arbatos, per 15 minučių net 1–2 laipsniais atvėsta visas kūnas). Bėda ta, kad per karščius gurkšnoti karštą gėrimą nelabai norisi. Tačiau, kaip sakoma, nėra padėties be išeities – galima gaivintis amerikiečių išrasta ir išpopuliarinta ledine arbata („ice tea“).

Šaltąją arbatą tinka ruošti iš bet kokios rūšies arbatžolių. Pagrindinė taisyklė, kurios turite laikytis, – verdančiu vandeniu užplikykite dvigubai daugiau arbatžolių nei imate gamindama tokį karštą gėrimą. Stiprią atvėsusią ir perkoštą ištrauką supilkite į ąsotį su ledo kubeliais (jų turi būti nemažiau nei 2/3 indo tūrio), tada galite įberti smulkintų šviežių vaisių arba uogų, šliūkštelėkite jų sulčių arba kokio nors mėgstamo sirupo ir pan. Beliks pasirinkti, kuo gėrimą pasaldinti. Sveikiausia, žinoma, šviežiu medumi, klevų ar cukranendrių sirupu, bet galima ir ruduoju ar įprastu cukrumi.

Šaltas tinka gerti ir įvairias vaisines arbatas. Ypač kvapios ir gaivios paruoštos iš tokių mišinių, kuriuose gausu citrusinių vaisių žievelių bei minkštimo gabalėlių, džiovintų mėtų. Tokiai ledinei arbatai papildomą prieskonį suteikia ir dar labiau ją atvėsina šaldyti juodieji serbentai.

Labiausiai mėgstate karštas įvairių žolelių arbatas? Kodėl nepaskanavus atvėsintų ledukais ir pagardintų savame sode užderėjusiais vaisiais ar uogomis?

Verta žinoti

  • § Pikantiškumo bet kokios rūšies šaltajai arbatai suteikia švieži ar džiovinti imbierai, bazilikai, citrinžolės, kardamonai, mėtos, melisos, cinamonas. Jei rinksitės šviežius minėtų kvapių žolelių lapelius, prieš dėdama į arbatą, mediniu grūstuvu gerai ištrinkite su cukrumi ar medumi.
  • § Arbatos neketinate tiekti iškart? Perkoštą laikykite šaldytuve. Jei nenorite arbatos šaldyti ledukais, galite ją atskiesti negazuotu mineraliniu vandeniu. Dėl gaivos šiuo atveju gerai į jį įmaišyti kokių nors rūgščių (šviežių citrinų, spanguolių, svarainių ar kt.) sulčių.
  • § Į bet kokios rūšies šaltąją arbatą įbėrusi smulkintų šaldytų vaisių bei uogų, irgi išsiversite be ledukų. Negana to, sutaupysite laiko, nes nereikės lupti ir smulkinti tokių šviežių gamtos gėrybių.
  • § Juodosios arbatos skonis ypač dera su įvairiais vaisiais bei uogomis, o specifinio skonio žaliajai, baltajai ar raudonajai arbatai tokius priedus reikia parinkti atsakingai. Užsiplikiusi nedidelį kiekį vienos ar kitos minėtos rūšies arbatos, tiesiog eksperimentuokite.
  • § Šaltąją arbatą ypač malonu gurkšnoti iš aukšto storo stiklo taurių ar puodelių su ąsele. Jeigu ją tieksite svečiams, nepatingėkite papuošti. Ant taurės kraštelio galite „prisegti“ apelsino ar citrinos griežinėlį, į sraigtelį susuktą vieno ar kito vaisiaus žievelę ir pan. Arbatą ruošėte su vaisių gabalėliais? Nepamirškite svečiams pasiūlyti kokteilių šaukštelių.

Ar žinote, kad...

Arbatžoles, gaminant šaltąją arbatą, galima plikyti ir vadinamuoju šaltuoju būdu. Imkite dvigubai daugiau arbatžolių nei plikydama verdančiu vandeniu, užpilkite šaltinio arba šaltu virintu vandeniu, uždenkite indą ir nakčiai pastatykite į šaldytuvą. Rytą perkoškite ir ruoškite šaltąją arbatą įprastu būdu.

Paskanaukite!

Putojanti pipirmėčių arbata. Saują šviežių pipirmėčių užpilkite litru verdančio vandens ir palikite, kad pritrauktų. Sumaišykite su 200 ml gazuoto mineralinio vandens ir 60 ml šviežių citrinų sulčių. Pagal skonį pasaldinkite medumi. Gėrimą supilkite į ąsotį su ledukais. Puoškite tų pačių žolelių šakelėmis.

Raudonoji arbata. 3 šaukštus raudonų arbatžolių užplikykite puse litro vandens ir luktelėkite, kol pritrauks. Perkoštą ištrauką sumaišykite su 6 šaukštais šviežių apelsinų sulčių. Pagal skonį pasaldinkite klevų sirupu ar kitu saldikliu. Į dvi taures įdėkite ledo kubelių, ant viršaus užberkite smulkintų šviežių apelsinų, kelis švelniai tarp pirštų patrintus šviežių mėtų lapelius, viską užpilkite paruošta arbata. Puoškite apelsino žievelėmis.

Vaisių arba uogų morsas

Toks gėrimas gaminamas iš džiovintų uogų ar vaisių ištraukos arba trintų šviežių tokių gėrybių tyrės ir žievelių nuoviro. Kaip ir kitus gaiviuosius gėrimus morsą labai tinka atšaldyti ledukais. Tokį gėrimą galima vėsinti ir šaldytais vaisiais arba uogomis (kokteilių gaminimo specialistai pataria rinktis tokius pačius, iš kokių gaminamas morsas).

Prie morso ilgai neužtruksite, jeigu jį ruošite iš persirpusių smulkintų vaisių arba uogų, kurias lengva per sietelį pertrinti mediniu konditeriniu grūstuvu. Sietelyje likusias žieveles sukrėskite į puodą, užpilkite vandeniu (0,5 kg uogų ar smulkintų vaisių imkite apie 2 litrus vandens), pagal skonį įberkite cukraus ir kelias minutes pakaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies (tik neužvirinkite!). Nukėlusi nuo viryklės, palikite 20 minučių pastovėti, tada perkoškite. Beliks sumaišyti su trintomis gėrybėmis, o tiekiant atvėsinti ledukais ar vaisinio šerbeto rutuliukais. Jei norite, šį gėrimą galite paskaninti vaniliniais ledais ar plakta grietinėle. 

Užsigeidėte pasigaminti ir paskanauti džiovintų vaisių ar uogų morso? Užpilkite šiuos produktus vandeniu ir kelias minutes pavirinkite. Kai atvės, pagal skonį pasaldinkite medumi, atšaldykite ledukais ir gurkšnokite į sveikatą. Jei norite, tokį gėrimą galite paskaninti vaisių ar uogų sirupu. Tiesa, džiovintų vaisių ar uogų morsą įprastą tiekti aukštose stiklo taurėse su kokteilių šaukšteliu. Šviežių vaisių ar uogų morsą galima gurkšnoti per storą šiaudelį.

Įvairių skonių tyras vanduo

Ilgai netruksite karštą dieną pasiruošti kaipmat atgaivinančio aromatinio vandens. Kartą paragavusi tokio gėrimo, pakeisite nuomonę, kad vandenį gerti neskanu. Ką imti tokio gėrimo pagrindui, spręskite pati. Tiks ir šaltinio, ir negazuotas mineralinis, ir atvėsęs virintas vanduo.
Su serbentais. Į grafiną įmeskite 5–6 juodųjų, raudonųjų ar geltonųjų serbentų kekes arba įberkite saują nuskabytų uogų.
Su mėtomis. Mėtų lapelius nuplaukite po tekančiu vandeniu, šiek tiek patrinkite švariais pirštais ir sumeskite į grafiną.
Su ananasais. Į pasirinktą indą įmeskite kelis šviežių ananasų griežinėlius arba gabaliukus.
Su agurkais. Agurką nuplaukite, plonai nulupkite žievelę ir ją įmeskite į grafiną.   
Su citrinomis. Į vandenį įmeskite po kelis žaliųjų, paprastų citrinų ir apelsinų griežinėlius. Prieš pjaustydama vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu.

Verta paragauti

Medaus limonadas. Stiklinėje obuolių sulčių ištirpinkite tris šaukštus skysto medaus. Supilkite vienos citrinos sultis, tris stiklines gazuoto mineralinio vandens ir sumaišykite. Tiekdama atvėsinkite obuolių sulčių ledukais (užsišaldykite iš anksto).

Šalta kava „Frappe“. Į plakimo indą įberkite šaukštelį ar šaukštą tirpios kavos (priklausomai, kokio stiprumo kavą mėgstate), pagal skonį cukraus, įpilkite 2–3 šaukštus šalto vandens (turi vos semti produktus) ir plakite elektriniu plakikliu, kol cukrus ištirps ir susidarys putos. Į storo stiklo puodelį su ąsele įberkite ledukų, supilkite putotą kavą, šliūkštelėkite šalto virinto vandens bei šalto pieno ir pamaišykite šiaudeliu. Ledinę kava galite paskaninti šlakeliu mėgstamo sirupo.

Populiarus Azijos gėrimas  - airanas

Airanas – populiariausias gėrimas Turkijoje ir Centrinės Azijos šalyse. Vietiniai kulinarai jį ruošia iš rauginto pieno ir vandens (neretai gėrimas pagal skonį pasūdomas). Šiuo gėrimu ne tik užgeriamas maistas – airanu su ledukais įprasta gaivintis per karščius.

Skirtinguose minėtų šalių regionuose ruošiamas skirtingo tirštumo airanas. Kai kurie kulinarai stebina unikalaus skonio gazuotu airanu.

Kadangi airanas linkęs greitai išsisluoksniuoti, jį įprasta laikyti šaldytuve arba tarp ledo kubelių ir prieš tiekiant suplakti.

Naminis airanas

Litrą pieno pašildykite iki 50–60 ºC temperatūros. Sukrėskite į jį 50 ml natūralaus jogurto ir išmaišykite. Supilkite gautą masę į verdančiu vandeniu sušildytą termosą ir palikite 4–5 valandoms pastovėti. Raugintą pieną atskieskite šaltu virintu vandeniu (galite imti net santykiu 1 su 1), pasūdykite, išpilstykite į taures su ledukais ir neškite į stalą! 

Atkreipkite dėmesį! Jei pieną termose paliksite rūgti ilgesniam laikui, galėsite mėgautis airanu su burbuliukais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs