Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 14

Kuriame interjerą. Nuo ko pradėti?

Sukurti originalų, skoningą, jaukų ir šiuolaikišką namų interjerą daugeliui yra rimtas iššūkis. Nors sakoma, kad dėl skonio nesiginčijama, bet, jei nenorite iš didelio rašto išeiti iš krašto, visada verta pasinaudoti profesionalų patarimais. O paskui jau galite skoningai eksperimentuoti.
Interjeras
Interjeras / „Fotolia“ nuotr.

Konsultuoja interjero dizainerė Rita Kelevičienė.

Dažnai klientai nežino, koks stilius iš tiesų jiems patinka. Paklausti atsako, kad norėtų klasikinio. Kai imi domėtis detaliau, paaiškėja, kad tas klasikinis yra modernus. Kadangi dabar jis populiarus, žmonėms tai jau tapo modernia klasika.

Jeigu norite sukurti skoningą ir harmoningą interjerą, patarčiau visiems pasidomėti apie jo stilius arba pasitarti su specialistu. Nemažai žmonių daro tą pačią klaidą – siekia kuo tiksliau atkartoti jau žurnale ar pas draugus matytą interjerą.

Būkite originalūs, suteikite namams savitą atspalvį. Juk namai – ne muziejus, kuriame eksponuojami pavieniai baldai ar paveikslai. Viskas turi būti ir gražu, ir skoninga, ir funkcionalu, o svarbiausia tarpusavyje suderinta.

„Fotolia“ nuotr./Interjeras
„Fotolia“ nuotr./Interjeras

Jei nėra galimybių pasisamdyti dizainerio, pasinaudokite nemokama pirma profesionalia jo konsultacija. Pirmas susitikimas su dizaineriu paprastai nieko nekainuoja. Stenkitės išgauti reikiamą informaciją: pavyzdžiui, kokį stilių rekomenduotų, kokios spalvos labiausiai tiktų (daug lemia, kurioje vietoje yra jūsų būstas). Pavyzdžiui, jei butas yra senamiestyje, vertėtų pagalvoti, ar verta rinktis labai modernias formas, ar, tarkim, mažą butą įrengti moderniu itališku stiliumi, kuris atsiskleidžia tik esant gana didelėms erdvėms.

Pavieniui pirkti, neapgalvoti daiktai, baldai, neturint interjero vizijos, dažniausiai nedera tarpusavyje ir rezultatas nedžiugina

Yra daugybė niuansų, į kuriuos svarbu atkreipti dėmesį. Kai su dizaineriu sukonkretinsite, koks stilius jums priimtiniausias, toliau informacijos galite rasite ir internete – kiekvieno stiliaus interjeras turi savo bruožus, kūrimo taisykles. Pavyzdžiui, skandinaviško stiliaus interjere vyrauja balta spalva, medis, pastelinės spalvos, lengvų formų baldai, prie jo dera lino ir natūralaus pluošto gobelenas, pagalvėlės, kilimai.

Nepatarčiau pirkti baldų, tapetų vien todėl, kad jie yra nukainoti. Būna, žmonės per išpardavimą nusiperka raudonmedžio spalvos klasikinio stiliaus stalą, per kitą akciją skandinaviško stiliaus sofą – pavieniui pirkti, neapgalvoti daiktai, baldai, neturint interjero vizijos, dažniausiai nedera tarpusavyje ir rezultatas nedžiugina.

Nesvarbu, kad sutaupyta keli šimtai eurų. Kuriant interjerą, verta įdėti šiek tiek darbo ir pasidomėti, kaip tai padaryti, arba pasikonsultuoti su interjero dizaineriu, nes prireikus išnuomoti ar parduoti skoningai įrengtą butą, jo paklausa ir vertė bus gerokai didesnė. Vis tiek pinigai išleidžiami atliekant darbus ir perkant baldus.

Jeigu neapsisprendžiate dėl interjero, visada geriau rinktis neutralesnį, šviesias, žemės spalvas ir atspalvius. Tik retais atvejais pasitvirtina šoką keliantis interjeras, kai dominuoja ryškios ar labai tamsios spalvos, priimami drastiški sprendimai.

Tokie namai su metais gali pabosti, net imti varginti. Be to, interjero mados keičiasi – tai, kas buvo labai madinga, greitai tampa atgyvena, o kaskart atnaujinti interjerą ne visada yra finansinių galimybių. Juk namai – ta vieta, kur turi vyrauti ramybė, darna, jaukumas. Pagalvokite ir apie tai.

Šių metų interjere puikią dermę atranda natūralios medžiagos: akmuo, keramika, kamštis, medis, kurie derinami su blizgiaisiais metalais.

Taigi, jei interjerą kuriate patys, moderni klasika, natūralumas visada pasitvirtina. Namai nebus perkrauti, galėsite kaskart atnaujinti interjerą žaisdami detalėmis. Šviesių tonų kambaryje pastatytas kontrastinės spalvos foteliukas ar įmantrios formos toršeras – gali būti puikus akcentas. Arba modernaus stiliaus viengungio kambaryje stovinti senovinė sendinta skrynia gali suteikti interjerui išskirtinumo, paslapties ir stilingumo.

„Fotolia“ nuotr./Norvegiškas interjeras
„Fotolia“ nuotr./Norvegiškas interjeras

Interjere turėtų vyrauti ir akį patraukti vienas akcentas, viena ryški detalė. Tai gali būti įmantrus šviestuvas, indauja, paveikslas, užuolaidos ir t. t., priklausomai nuo pasirinkto interjero stiliaus. Kai akcentų per daug, kiekvienas daiktas kalba už save, bet nebelieka darnios visumos. Juolab kad pabodusį paveikslą ar toršerą lengviau pakeisti nei visus baldus ar perdažyti kambario sienas. Eklektika interjere gražu, bet tam reikia žinių ir gebėjimo tarpusavyje suderinti du ar kelis interjero stilius, kurie sudarytų harmoningą visumą.

TAIP PAT SKAITYKITE: 3 interjero stiliai: aukštųjų technologijų, klasikinis, minimalistinis

Naujausios interjero tendencijos

Konsultuoja studijos „Interjero pasaka“ generalinė direktorė, dizainerė Vaida Žemaitytė.

Šiemet Prancūzijoje vykusioje interjero parodoje „Maison & Objet“ dominuoja moderni ir prabanga dvelkianti klasika, skoninga eklektika ir egzotika. Skoningai suderinta klasikinė juoda ir blizgaus metalo spalvos (sidabro, žalvario, aukso), ryškūs ornamentai, gamtos (ypač gėlių) ir gyvūnų motyvai sienų tapetuose, gobelenuose ir audiniuose. Vyrauja įvairūs raštai, geometrinės formos.

Jei norite neatsilikti nuo naujausių mados tendencijų, rinkitės vienspalvius sodrios spalvos minkštuosius baldus su kailio, veliūro ar aksomo apmušalais, suteikiančiais spindesio ir prabangos. O kaip akcentą priderinkite raštuotas pagalvėles, minkštą, purų raštuotą ar ilgo plauko kilimą.

Šiais metais garsūs interjero dizaineriai siūlo rinktis įspūdingų formų masyvius šviestuvus, viduramžių epochą primenančius masyvius modernius baldus. Šių metų interjere puikią dermę atranda natūralios medžiagos: akmuo, keramika, kamštis, medis, kurie derinami su blizgiaisiais metalais. Dizaineriai drąsiai eksperimentuoja derindami, tarkim, medį su marmuru. Neapsiriksite sumaniai įkomponavę savo interjere ir veidrodžius. Tai gali būti veidrodinis staliukas, paveikslas, interjero dekoro detalė, pakabinta ant sienos...

Šiuolaikinio interjero dizaineriai siūlo urbanistinio ir natūralaus peizažo samplaiką. Šią tendenciją atspindi tokios medžiagos, kaip dirvožemis, dulkės, pelenai, akmuo. Vyrauja žali, tamsiai rudi, pilki tonai. Tekstilės gaminių faktūros – nelygios, neapdirbtos, pirmykštės. Stengiamasi puoselėti ekologiją, natūralius audinius. Akcentu šių metų tapo ir rankų darbo daiktai – daugelio kūrėjų įkvėpimu tampa senųjų tekstilės amatų technikos, kurios sujungiamos su moderniosiomis technologijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas