Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 26

L.Liubertaitė apie 2021-ųjų pomidorų veisles: kas pasiteisino, o ko daugiau neaugintų?

Jūsų dėmesiui – pomidorų veislės 2021-aisiais, kurias auginau, kurios pasiteisino, ką būtinai auginsiu kitais metais ir kaimynui rekomenduosiu, o ko daugiau nė už ką nebandyčiau antrą kartą.
Lina Liubertaitė pasakoja, kaip genėti pomidorus
Lina Liubertaitė pasakoja, kaip genėti pomidorus / Asmeninio archyvo nuotr.

Kuo pasižymėjo 2021-ieji pomidorų augintojams

Kiekvieni metai dovanoja mums iššūkių, o stebėdama savo ir kitų pomidorų entuziastų patirtis, mačiau keletą bendrų dalykų, kas jaudino:

VIDEO: Pomidorų veislės 2021: kas pasiteisino ir kas nuvylė
  • Itin vėlyvas pavasaris ilgam atidėjo šiltnamio sezono pradžią — nors įšalo praktiškai nebuvo, žemė ilgai buvo šalta, todėl daug kam teko vargti su peraugusiais daigais.
  • Startavome vėlai ir lėtai, o toliau turbūt patys pamenate, kas buvo — vasara atėjo su visu trenksmu. Dėl karščių pas daug ką neužsimezgė vaisiai: žiedų buvo, bet jie nukrito taip neužmezgę vaisių — taip praradome dalį derliaus.
  • Dėl aukštos temperatūros pomidorams sunku buvo pasisavinti maisto medžiagas, pavyzdžiui, kalį bei kalcį.
  • Drėgnas ir vėsus rugpjūtis atnešė ligų anksčiau nei įprasta: daug kas susidūrė su rudąja dėmėtlige (apie tai, kaip ją gydyti, rašiau čia).
  • Dar rugpjūtį pradėjo siausti pomidorų maras.

Vienoms veislėms negandos atsiliepė labiau, kitos buvo ištvermingesnės, tad kalbėdama apie labiausiai pasiteisinusias veisles, turiu omenyje ir atsparumą, ir derliaus kiekį, ir grožį, ir skonį.

Geriausios pomidorų veislės: šių metų atradimai

Šių metų derlius nudžiugino net keliais naujais atradimais, kuriuos, tikiu, auginsime dar ne kartą.

‘Paberžės raudonieji’ — dėl šios veislės nekyla jokių klausimų — jau atsidūrė mano kitų metų sąraše. Krūmas labai galingas, daug vaisių užmezgė net ir per alinančius karščius. Į šiltnamį įsisukusi rudoji dėmėtligė šių pomidorų visai nepuolė — neįtikėtina buvo matyti, kaip rudens pradžioje visų veislių lapai margi nuo ligos požymių, o ‘Paberžės raudonieji’ žaliuoja kaip niekur nieko. Įspūdinga.

Asmeninio archyvo nuotr./‘Paberžės raudonieji’ – vieni iš šių metų derliaus favoritų
Asmeninio archyvo nuotr./‘Paberžės raudonieji’ – vieni iš šių metų derliaus favoritų

Trūkumėlis — vaisiai vizualiai atrodo gana standartiškai, jokio įdomumo. Bet aromatas stiprus, o skonis taip pat puikiai išreikštas. Tad rekomenduoju.

‘Malachitovaja škatulka’ — dar viena pasiteisinusi veislė. Daug gerų atsiliepimų apie juos buvau girdėjusi. Vidus žalias, bet skonis tobulai švelnus, tiesiog sviestinis. Jei mėgstate netradicinių spalvų pomidorus — būtinai įtraukite į savo sąrašus.

Asmeninio archyvo nuotr./‘Malachitovaja skatulka’
Asmeninio archyvo nuotr./‘Malachitovaja skatulka’

‘Blue Jolie’ auginome dėl grožio, bet ir skonis nė kiek nenuvylė. Geltoni pomidorai su baklažanų spalvos petukais atrodo išskirtinai. Jaučiamas citrinų ir ananasų poskonis — ir gaivu, ir tuo pačiu saldu. Tikrai labai patiko.

Asmeninio archyvo nuotr./‘Blue Jolie’ džiugino tiek išvaizda, tiek skoniu
Asmeninio archyvo nuotr./‘Blue Jolie’ džiugino tiek išvaizda, tiek skoniu

‘Chocolate Stripes’ veislė taip pat labai pasiteisino. Išskirtinės išvaizdos bei ypatingo skonio — tokie marmeladiniai su šiek tiek ryškesne žievele. Tiesą sakant, mažesni pomidorai su tokia grubia žievele man priminė velykinius kiaušinius — tokie skulptūriški jie buvo. Minkštimas sodriai raudonas, tamsus, sultingas.

Asmeninio archyvo nuotr./Išskirtinės išvaizdos ‘Chocolate Stripes’ – sultingi ir tirpstantys burnoje
Asmeninio archyvo nuotr./Išskirtinės išvaizdos ‘Chocolate Stripes’ – sultingi ir tirpstantys burnoje

‘Black Beauty’ vis dėlto laimėtų grožio ir skonio konkursą. Jeigu planuojate auginti tik keletą veislių, bet kad jos būtų labai skirtingos, tai šią rekomenduoju. Vaisiai iš išorės juodi, minkštimas tamsus. Turi pomidorinės rūgštelės, bet yra maloniai subalansuoto skonio.

Asmeninio archyvo nuotr./Juodieji ‘Black Beauty – ir skanūs, ir be galo gražūs
Asmeninio archyvo nuotr./Juodieji ‘Black Beauty – ir skanūs, ir be galo gražūs

‘Fox Nose’ pasižymi charakteringa forma — ne veltui taip ir vadinasi — ‘lapės nosis’. Derliaus turėjome nemažai, vaisiai užsimezgė net per karštas dienas. Skonis taip pat puikus — saldoki, bet su rūgštele. Jums tikrai patiks, jei ieškote tvirtesnių, mėsingų pomidorų.

Asmeninio archyvo nuotr./Išsskirtinės formos ‘Fox Nose’ išlaikė karštos vasaros iššūkius
Asmeninio archyvo nuotr./Išsskirtinės formos ‘Fox Nose’ išlaikė karštos vasaros iššūkius

‘Milda’ — kaimynų latvių pomidorų veislė. Šie pomidorai yra itin populiarūs ir dabar suprantu kodėl: krūmas galingas, vaisių labai daug. Skonis puikus ir patikimas. Jei patinka ne per skysti pomidorai — tikrai rekomenduoju.

Asmeninio archyvo nuotr./Neveltui tokie populiarūs ‘Milda’ – vaisių užvedė itin daug
Asmeninio archyvo nuotr./Neveltui tokie populiarūs ‘Milda’ – vaisių užvedė itin daug

Jau patikrinti vyšniniai pomidoriukai

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet, auginau niekad nenuviliančias vyšninių pomidorų veisles. Puikiai derančios, nuostabaus skonio, o ir vaikų labai mėgstamos.

‘Sungold F’ — tai vieninteliai hibridiniai mano auginami pomidorai. Auga ant nuostabiai gražių kekių — tikra šiltnamio puošmena. Patys vaisiai yra tvirti, šiek tiek kietoki, labai saldūs. Spalva oranžinė: pernai buvo arčiau geltonos, šiemet beveik raudoni. Atkreipiu dėmesį, kad jų patys nedauginame, nes tai hibridiniai pomidorai.

Asmeninio archyvo nuotr./‘Sungold F’ pomidoriukai
Asmeninio archyvo nuotr./‘Sungold F’ pomidoriukai

‘Medovaja Kaplia’ — šeimoje juokaujame, kad šie tai jau tikrai niekada nedings iš mūsų šiltnamio. Kriaušės formos pomidoriukai yra ne tik gražūs, bet ir gerokai sultingesni nei prieš tai minėti ‘Sungold F’. Spalva skaisčiai geltona.

Asmeninio archyvo nuotr./Vieni mėgstamiausių mūsų šeimoje – kriaušės formos ‘Medovaja Kaplia’
Asmeninio archyvo nuotr./Vieni mėgstamiausių mūsų šeimoje – kriaušės formos ‘Medovaja Kaplia’

‘Black Cherry’ tamsūs sultingi pomidoriukai jau tapo vieni populiariausių Lietuvoje. Šiemet juos auginome lauke, o pernai — šiltnamyje kartu su kitais. Jei norėsite ir pernai metų mano pomidorų apžvalgą paskaityti, spauskite čia.

Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Black cherry’
Linos Liubertaitės nuotr./Pomidorai ‘Black cherry’

Kiti šiltnamio senbuviai

‘Kazanova’ mūsų šiltnamyje auginami dviem stiebais, bet turint daugiau vietos, drąsiai galima auginti ir trimis — krūmas labai derlingas. Vaisių skonis sodrus, tikras, pomidorinis. Vaisiai tvirti, ypač tinkantys konservavimui.

Asmeninio archyvo nuotr./Jau patikrinti ‘Kazanova’ ir salotoms, ir konservavimui
Asmeninio archyvo nuotr./Jau patikrinti ‘Kazanova’ ir salotoms, ir konservavimui

Tigerella’ pomidorus auginame taip pat ne vienerius metus. Tai viena ankstyviausių mūsų šiltnamio veislių, duodančių gausų derlių. Vaisiai šiek tiek kietoki ir salstelėję. Deja, ši veislė turi ir niuansų: buvo viena pirmųjų pasigavusių rudąją dėmėtligę.

Asmeninio archyvo nuotr./Dryžuotieji ‘Tigerella’ vaisių davė daug, bet neatlaikė ir dėmėtligės išpuolio
Asmeninio archyvo nuotr./Dryžuotieji ‘Tigerella’ vaisių davė daug, bet neatlaikė ir dėmėtligės išpuolio

‘Piennolo del Vesuvio’ — itališki Vesuvio giminės pomidorai. Raudoni su išraiškinga uodegėle. Vaisiai kieti, saldūs ir tinkantys ilgesniam išlaikymui — žinoma, laikant ilgiau pomidorai praranda kažkiek saldumo ir standumo.

Asmeninio archyvo nuotr./‘Piennolo del Vesuvio’ pomidoriukai
Asmeninio archyvo nuotr./‘Piennolo del Vesuvio’ pomidoriukai

‘Vesuvio Giallo’ geltonieji pomidorai taip pat skirti ilgesniam laikymui. Vis dėlto, tiek sezono metu, tiek ir vėliau randu skanesnių nei šie ar ‘Piennolo del Vesuvio’ — gal tiesiog jų populiarumo aš dar nesupratau.

‘Ponderosa’ — itin vėlyvi pomidorai. Rugpjūčio mėnesį jie dar nėra sunokę. Tačiau, kai sunoksta, juos laikyti galima itin ilgai. Pabandymui išlaikiau kelis praeitų metų derliaus vaisius — tad dabar turiu ir šių metų vaisius, ir pernykščius: neįtikėtina, tiesa? Jie tikrai dar valgomi, bet ypatingo skonio turbūt būtų naivu tikėtis.

Asmeninio archyvo nuotr./Praėjusių metų ‘Ponderosa’ pomidoras vis dar valgomas, fone sirpsta 2021-ųjų metų derlius
Asmeninio archyvo nuotr./Praėjusių metų ‘Ponderosa’ pomidoras vis dar valgomas, fone sirpsta 2021-ųjų metų derlius

Vietinės pomidorų veislės

Dėl lietuviškų veislių pavadinimų kyla daug klausimų ir diskusijų. Čia mano išvardinti pavadinimai yra tie, kuriais gavau sėklų ir taip pasižymėjau, bet gali būti, kad kai kuriuos rasite ir kitaip pavadintus.

‘Anupras’ — dideli, galingi, avietiniai pomidorai. Vaisiai sultingi ir pasižymi plona odele. Pomidorai gražiai atrodo ir perpjovus. Beje, pomidorų vaizdo apžvalgoje galite pamatyti visus čia minimus pomidorus ir jų pjūvius.

‘Midaus bačka’ turi nedaug sėklų, o minkštimas yra maloniai salstelėjęs.

‘Kupriaus terba’ pomidorai užauga labai skirtingų dydžių. Įdomu tai, kad ir prapjovus jie atrodo skirtingai, kartais pasitaiko net tuščiavidurėmis kameromis.

Asmeninio archyvo nuotr./Išbandėme ir lietuviškus ‘Kupriaus terba’ pomidorus
Asmeninio archyvo nuotr./Išbandėme ir lietuviškus ‘Kupriaus terba’ pomidorus

‘Babos Genovaitės geltonieji’ — turi ne tik įdomų pavadinimą, bet ir įdomią istoriją. Instagrame susipažinau su Donata, kuri, kaip paaiškėjo, ir išpopuliarino savo babos Genovaitės pomidorus. Tad jie buvo ir pakrikštyti kaip ‘Babos Genovaitės geltonieji’.

Asmeninio archyvo nuotr./‘Babos Genovaitės’ geltonieji
Asmeninio archyvo nuotr./‘Babos Genovaitės’ geltonieji

‘Dotnuvos geltonieji’ yra mažiau įdomūs nei ‘Babos Genovaitės geltonieji’, bet vis vien puikūs. Vaisių minkštimas labai tvirtas.

Kitos mūsų šiltnamio pomidorų veislės

‘Yasha Yugoslavian’ nelabai nukentėjo nuo vasaros karščių. Vaisių davė daug ir didelių. Pomidorai mėsingi, nelabai saldūs ir su ryškia odele.

‘Palmira’ — tai puiki veislė, jei mėgstate pailgus pomidorus. Skoniu šiek tiek primena ‘Mildą’. Ilgai laikosi nuskinti ir puikiai tinka konservavimui — pailgus pomidoriukus galima gražiai sustatyti stiklainyje.

‘Izumrudnoe Jab­lo­ko’ (‘Emerald Apple’) priklauso žaliųjų pomidorų grupei. Krūmas auga neaukštas. Pomidorų skonis švelnus, vos vos rūgštus.

‘White Beauty’ — baltųjų pomidorų veislė. Švelnesnio, ne tokio išraiškingo skonio kaip raudoni ar tamsiai purpuriniai. Jei abejojate, ar jie jau sunoko — spustelkite, sunokę tampa minkštesni.

Asmeninio archyvo nuotr./Baltieji ‘White Beauty’ itin švelnaus skonio
Asmeninio archyvo nuotr./Baltieji ‘White Beauty’ itin švelnaus skonio

‘Purple Dragon’ instagramiškai gražūs: vidutinio dydžio, ovalūs, dryžuoti, tarsi tigro kailio pomidorai. Krūmas išaugo galingas, derliaus nemažai — tik fotografuok tas tigrinių pomidorų kekes. Kai sunoksta, patamsėja. Deja, skonis šiek tiek nuvylė — neišraiškingas pasirodė.

Asmeninio archyvo nuotr./Įspūdingos išvaizdos ‘Purple Dragon’
Asmeninio archyvo nuotr./Įspūdingos išvaizdos ‘Purple Dragon’

‘Blue Tom’ — jei darytume perpjautų pomidorų konkursą, šie tikrai laimėtų prieš ‘Purple Dragon’ gražuolius. Minkštimas tamsus, išvaizdus, o skonis šiek tiek rūgštokas.

Bet jeigu reikia dar tamsesnio, geriau rekomenduočiau ‘Black Beauty’.

Asmeninio archyvo nuotr./‘Blue Tom’ pomidorai
Asmeninio archyvo nuotr./‘Blue Tom’ pomidorai

Kas nepasiteisino

Deja, nusivylimų nepavyko išvengti ir šiemet.

‘Kardinal Mazarini’ veislės pomidorai tikrai nedžiugino. Krūmas augo skurdžiai, vaisių taip pat nebuvo daug. O esami vaisiai signalizavo apie kalio trūkumą — sunokusių pomidorų viršūnės liko žalios. Perpjovus atrodo įspūdingai, skonis puikus, bet dėl minėtų trūkumų daugiau neauginsime.

‘Ananas’ šiemet nuvylė. Visada geru žodžiu minėdavau šią veislę, nes marmurinis geltonai oranžinis minkštimas nepalikdavo abejingų. Derliaus nebūdavo itin daug, bet šiemet visiškas fiasko. Įtariu, gal tas karštis padarė didžiausią įtaką ir taip negausiam derliui.

‘Homestead’ visada buvo mūsų sąrašuose — tai jaučio širdies tipo pomidorai. Dažnai jiems pasireikšdavo kalio trūkumas, bet dėl skonio jiems atleisdavau ir tai. Tačiau šiais metais dėl karščių labai prastai užsirišo vaisiai, tad derliaus turėjome tik iš viršutinių kekių.

‘Blue Beauty’ auginome pirmą kartą. Pomidorai tamsūs, gražūs, minkštimas tvirtas, tačiau skonis neišraiškingas. Be to, labai jautėsi žievelė. Derliaus buvo nedaug. Padariau išvadą, kad vietoj jų mieliau rinkčiausi visai juodą ir ryškesnio skonio ‘Black Beauty’ arba įspūdingesnių spalvų ‘Blue Jolie’.

Štai ir visa mano šių metų pomidorų apžvalga. O kaip sekėsi jums? Ar turėjote daug derliaus ar daugiau iššūkių? Pasidalinkite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs